Επιβεβαιώνεται η συμφωνία Μόσχας-Δαμασκού-Κούρδων κατά Τουρκίας. Συριακός στρατός στην Μανμπίτζ

2506
μανμπίτζ
Οι Κούρδοι κάλεσαν τις δυνάμεις του Άσαντ στην Μανμπίτζ για να προστατέψουν την περιοχή από τουρκική εισβολή.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον επιβεβαιώνουν την ύπαρξη συμφωνίας Μόσχας-Δαμασκού-Κούρδων με βάση την οποία ο συριακός κυβερνητικός στρατός (Άσαντ) θα επιτραπεί από τους Κούρδους των YPG να αναπτυχθεί στα εδάφη τους στην βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή της περιοχής.

Ήδη, μετά από πρόσκληση των Κούρδων της διαφιλονικούμενης συριακής πόλης Μανμπίτζ, ο κυβερνητικός συριακός στρατός έχει αναπτυχθεί στην Μανμπίτζ καθιστώντας, έτσι, απαγορευτική, με την στήριξη της Ρωσίας, την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων, που παραμένουν ετοιμοπόλεμα στα τουρκο-συριακά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα από την Μανμπίτζ.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι, σύμφωνα με διεθνείς ειδησεογραφικές πηγές, η συμφωνία Κούρδων – κυβέρνησης Άσαντ δεν αφορά μόνο στο τμήμα δυτικά του Ευφράτη, όπου βρίσκεται η Μανμπίτζ, αλλά πρόκειται να επεκταθεί και στο τμήμα των συριακών εδαφών ανατολικά του ποταμού, εκεί όπου τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής έχουν οι κουρδικές δυνάμεις, που έχουν ουσιαστικά κατανικήσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και τις έχουν απωθήσει προς τα εδάφη του Ιράκ.

Επίσης, σύμφωνα με το αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, έχει συμφωνηθεί η περιφρούρηση της Μανμπίτζ με κοινές περιπολίες του συριακού κυβερνητικού στρατού με τις κουρδικές δυνάμεις, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν απολύτως θετική διάθεση και χαιρετίζουν την είσοδο του συριακού κυβερνητικού στρατού για την προστασία της πόλης.

Η Ρωσία με δηλώσεις της χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι υποβοηθούν την σταθεροποίηση της Συρίας.

Στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί (Bahram Qasemi) καλωσόρισε την ανάρτηση της σημαίας της Συρίας στην Μανμπίτζ δηλώνοντας ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εξουσίας της νόμιμης κυβέρνησης σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα νέο βήμα προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να υπογραμμίσουν τον κεντρικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ρωσία στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή, την θετική της, σε τελική ανάλυση, συμβολή στην αναχαίτιση της Τουρκίας, στην σταθερότητα στη Συρία αλλά τελικά και στην διάσωση των Κούρδων, οι οποίοι κακώς εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες τους στην αμερικανική προστασία, η οποία αποδεικνύεται αυταπάτη.

Το δίδαγμα από τις αυταπάτες των Κούρδων είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα των Τσίπρα και Καμμένου αλλά και του Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν καταντήσει τη χώρα μας δορυφόρο του αμερικανοϊσραηλινού άξονα με πρόσχημα την υπαρκτή τουρκική απειλή. Πολύ γρήγορα ΗΠΑ και Ισραήλ θα αδειάσουν Ελλάδα και Κύπρο, μόλις η διαπραγμάτευσή τους με την Άγκυρα καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό, ο οποίος θα έχει ως «μεζεδάκι» τον περιορισμό και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τις πρόσφατες συριακές εξελίξεις:

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την είσοδό του στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγο μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μανμπίτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μανμπίτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.

Η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις. Η Άγκυρα έμεινε στα κρύα του λουτρού διότι σύμφωνα με το Ρωσοτουρκικό Πρωτόκολλο δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε περιοχές που ελέγχει η νόμιμη συριακή κυβέρνηση του Άσαντ.

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας και των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο κατά απαράδεκτο τρόπο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».

«Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων… συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στην Μόσχα την διεξαγωγή συνομιλιών για την Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στις αρχές του 2019, την ώρα που η Ουάσινγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Είναι η σειρά μας να υποδεχθούμε την συνάντηση κορυφής των τριών εγγυητριών χωρών με την συμμετοχή του Ιρανού, του Τούρκου προέδρου και του δικού μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στην πρώτη εβδομάδα του έτους. Θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα των προέδρων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η συνάντηση κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά, στην οποία συμμετέχουν από τον Ιανουάριο 2017, με την απουσία της Ουάσινγκτον, η οποία κατά πρωτοφανή τρόπο δεν μετέχει στη διαμόρφωση της νέας συριακής αρχιτεκτονικής, εκπρόσωποι της Δαμασκού και μία αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των Σύρων ανταρτών.

Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστανά υποσκέλισε τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, που δεν έδωσαν λύση σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας