Επείγουσα έκκληση της UNHCR προς την ελληνική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες

1737
λιβύη

Την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν επαρκείς θέσεις φιλοξενίας και συνθήκες υποδοχής που να ανταποκρίνονται στην αυξημένη ροή προσφύγων από τον Έβρο επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση. Η UNHCR επισημαίνει ότι τα τοπικά αστυνομικά τμήματα είναι γεμάτα με εκατοντάδες πρόσφυγες, κάποιοι από τους οποίους κρατούνται για περισσότερο από τρεις μήνες.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως μέχρι στιγμής αυτό το μήνα έχουν φτάσει στον Έβρο 2.900 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, και πως ο αριθμός φτάνει το μισό από αυτόν που οι εκτιμήσεις έδιναν για όλο το 2017.
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, οι αφίξεις στα βόρεια σύνορα έχουν ξεπεράσει τις αφίξεις στα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.
Αναφέρεται επίσης ότι έχει γίνει γνωστό πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία.
Στην ανακοίνωσή της η UNHCR θέτει το ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών ζωή των προσφύγων. Όπως επισημαίνεται, το πλησιέστερο “Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι υπερπλήρες, και ενώ οι αρχές πασχίζουν για την έγκαιρη καταγραφή και ταυτοποίηση και για την παροχή υπηρεσιών όπως η ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και η διερμηνεία, οι νεο-αφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο ΚΥΤ”.
Στην έκκληση τονίζεται πως “η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και διαδικασίες ασύλου”.
Σημειώνεται ότι πλέον πολλοί πρόσφυγες προτιμούν το ταξίδι μέσω του Έβρου αντί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπου οι περισσότεροι μετανάστες εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να κατευθυνθούν στην ηπειρωτική χώρα, λόγω της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Η έκθεσηDesperate Journeys”
Το ταξίδι στην Ευρώπη για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για μία καλύτερη ζωή είναι σήμερα πιο επικίνδυνο από ποτέ. Η πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών να λάβουν αυξημένα μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει μειώσει αισθητά τις αφίξεις αλλά έχει συμβάλει στην αύξηση των θανάτων. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θέλοντας να φτάσουν με κάθε τρόπο σε ευρωπαϊκό έδαφος συχνά επιλέγουν επικίνδυνες και δύσκολες διαδρομές οι οποίες αποδεικνύονται μοιραίες για τη ζωή τους.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση “Desperate Journeys” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), η οποία διενεργήθηκε κατά τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018.
Στην Ελλάδα μέσα στο 2017 έφτασαν μέσω θαλάσσης 29.718 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2016 ήταν 173.450 άτομα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν 5.318 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Το 2016 ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων ανήλθε στους 441, ενώ το 2017 στους 54. Η κύρια χώρα προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι η Συρία και ακολουθούν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Αλγερία.
Στη γειτονική μας Ιταλία το 2017 έφτασαν μέσω θαλάσσης 119.369 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2016 ήταν 181.436 άτομα. Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν 6.295 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία. Ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων το 2016 έφτασε τα 4.578 άτομα και το 2017 τα 2.873 άτομα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι κυρίως από τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και το Σουδάν.
Επίσης, στην Βουλγαρία παρατηρήθηκε μείωση κατά 84% στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, με μόλις 3.000 άτομα να έχουν καταγραφεί το 2017 σε σύγκριση με σχεδόν 19.000 το 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας