Επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου. Σούπερ υπερχρέωση-Θηριώδη δίδυμα ελλείμματα-Άγρια λιτότητα

1211

Σε επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ίσως και τις επόμενες μέρες, προχωρά το Δημόσιο (ΟΔΔΗΧ) προκειμένου να δανειστεί επιπροσθέτως από τις αγορές 1,5 έως 2 δις για να καλύψει δαπάνες, πέραν των 14 δις που έχει δαπανήσει έως τώρα, με στόχο να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση, η οποία λαμβάνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις.

Ο νέος αυτός δανεισμός, τον οποίον είναι βέβαιον ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, γίνεται απολύτως απαραίτητος αφού η Ε.Ε δεν έχει δώσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση, ούτε προβλέπεται να δώσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ’21 αλλά μόνο δάνεια ύψους 2,5 δις από το πρόγραμμα SURE για την εργασία, που και αυτά θα αρχίσουν να δίδονται από το τέλος του 2020 με βάθος τριετίας.

Έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα, προσφεύγοντας σε νέο δανεισμό από τις αγορές όσο και σε δανεισμό από την Ε.Ε, θα δει φέτος το μη βιώσιμο και επαχθές χρέος της να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η χρονιά θα κλείσει και με θηριώδη ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών και στον προϋπολογισμό, εφάμιλλα εκείνων που άνοιξαν τον δρόμο στα καταστροφικά μνημόνια το 2010 αλλά με τη διαφορά ότι τώρα η υπερχρέωση της χώρας θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα σπάει όλα τα ρεκόρ, ενώ το”λίπος” από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει καεί και τις έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση ώστε να χάνουν τα σπίτια τους, να οδηγούνται σε λουκέτο και σε πλειστηριασμούς των περιουσιών τους.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο παράλογος στόχος κυβέρνησης και θεσμών είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί με το νέο έτος σε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, τότε αντιλαμβανόμεθα ότι ο στόχος του 2021 είναι να εφαρμοσθεί μια τέτοιου μεγέθους άγρια λιτότητα απέναντι στην οποία οι περικοπές μισθών και συντάξεων των μνημονιακών χρόνων μπορεί να φαντάζουν ως “χάδι”!

Για τον ελληνικό λαό ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πραγματικός εφιάλτης με άκρως επικίνδυνες συνέπειες και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ για το 10ετες ομόλογο:

Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως Joint Lead Managers για να “τρέξουν” την έκδοση.

Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5% και λήξη στις 18 Ιουνίου του 2030.

Το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά το οποίο διατηρεί την απόδοση του ελληνικού τίτλου κοντά στο 1% σε συνδυασμό με την στρατηγική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο για την αναπλήρωση των ταμειακών διαθεσίμων που χρησιμοποιούνται για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, οδήγησε στη σχετική απόφαση η οποία και αναμενόταν ευρέως από την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως με τις τρεις εκδόσεις φέτος, έχουν αντληθεί συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει πριν μερικές εβδομάδες πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία τουλάχιστον έκδοση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ επιπλέον των 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στο υπόλοιπο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας