Πλήρης, ταπεινωτική και άνευ όρων παράδοση και υποταγή Τσίπρα στις ΗΠΑ

4544
τσίπρα

Ο πρωθυπουργός έδωσε γη και ύδωρ στον Τραμπ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, όλες οι αναλύσεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μια ιστορική τομή. Με την έννοια ότι ουδέποτε άλλοτε Έλληνας πρωθυπουργός  έδωσε τόσα πολλά, δηλαδή πλήρη άνευ όρων και εξευτελιστική υποταγή, στην υπερατλαντική υπερδύναμη, με τόσο πενιχρά, και μάλιστα με μηδενικά στην ουσία εθνικά ανταλλάγματα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις ΗΠΑ να ενδιαφέρονται ζωτικά για τη θέση τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η αποτυχία των σχεδιασμών τους στη Συρία, η παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις τους με την Τουρκία, η αναμόχλευση των αντιθέσεων με το Ιράν κ.ά., πιέζουν για την εξασφάλιση της υποστήριξης των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της περιοχής. Και η κυβέρνηση Τσίπρα σπεύδει ν’ ανταποκριθεί, προσφέροντας στις ΗΠΑ κυριολεκτικά “γη και ύδωρ”.
Όχι γιατί αυτό υποδεικνύει η έγνοια για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, αλλά γιατί έτσι θεωρεί πως κατοχυρώνει τα ιδιοτελή συμφέροντα της παραμονής της στην εξουσία, με τη στήριξη στην εύνοια της αμερικανικής υπερδύναμης.
Όπως είναι γνωστό, στην ατζέντα των συζητήσεων του Τσίπρα στις ΗΠΑ περιλαμβάνονταν καίρια ζητήματα, με κυριότερα στρατηγικά θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και στρατιωτικής συνεργασίας, θέματα οικονομίας, επενδύσεων και ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός ικανοποίησε πλήρως την επιδίωξη των ΗΠΑ για χρονική επέκταση και  αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και για αξιοποίηση ως βάσεων και άλλων ελληνικών εδαφών  (Καστέλι και Ανδραβίδα) για στάθμευση και επιχειρησιακή δράση μη επανδρωμένων πτήσεων (drones) για τη διευκόλυνση των αμερικανικών τυχοδιωκτικών πολεμικών επεμβάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτι που φυσικά φέρνει την Ελλάδα, αυτομάτως, αντιμέτωπη με τον αραβικό και εν γένει τον ισλαμικό κόσμο, στερώντας της συμμάχους δεκαετιών και μετατρέποντας την ίδια τη χώρα μας και το λαό μας σε μέρος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων και ουσιαστικά σε στόχο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε ως προκλητικό δώρο ύψους 2,4 δισ δολαρίων στην αμερικανική βιομηχανία την αγορά από τη χώρα μας και νέων μαχητικών αεροσκαφών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον μνημονιακό κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον ήδη λεηλατημένο από τη σκληρή λιτότητα λαό μας. Η προβολή των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων ως πρόσχημα ασφαλώς και δεν πείθει, καθώς, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο των συζητήσεων τίθεται και η προώθηση ενός νέου σχεδίου «τύπου Ανάν» για το ξεπούλημα της Κύπρου με τη συναίνεση Ελλάδας, Τουρκίας, ΗΠΑ και Ε.Ε.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση του Τσίπρα για τις ΗΠΑ, που προδιέγραψαν το περιεχόμενο αυτής της υποδουλωτικής συμφωνίας:
«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της. Συνεργαζόμαστε στενά, προωθώντας την ελευθερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες τηρούν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του ΝΑΤΟ. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα συνειδητοποιεί απόλυτα την ανάγκη διατήρησης ισχυρής άμυνας».
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικά και τα εγκώμια του Τραμπ στον Τσίπρα επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εν μέσω εξοντωτικής λιτότητας του λαού μας διαθέτει το 2% του κρατικού προϋπολογισμού για πολεμικές δαπάνες, δηλαδή για ανάγκες κυρίως του ΝΑΤΟ.
Ο Τσίπρας ανταποκρίθηκε επίσης πλήρως στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τα ενεργειακά projects που συμβάλλουν στον αποκλεισμό του ρώσικου φυσικού αερίου από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, όπως ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το αμερικανόδουλο Αζερμπαιτζάν και ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB αλλά και το διασυνδεδεμένο με αυτό σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, που θα μεταφέρει αμερικάνικο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη καθυστερεί λόγω των προβλημάτων στην κατασκευή του IGB, ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο με την πλήρη βοήθεια της ΕΕ που την χρηματοδοτεί, καθώς ο TAP γίνεται αντιληπτός ως μέρος του γενικότερου σχεδιασμού απεξάρτησης των Βαλκανίων και της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Έναντι όλων αυτών, τα οποία ο πρωθυπουργός παρέδωσε με εξευτελιστικούς όρους στις ΗΠΑ, τα μόνα που “πήρε” ήταν ανέξοδες ευχές του Τραμπ για το δημόσιο χρέος και για επενδύσεις στη χώρα μας καθώς και παρότρυνση – εντολή για πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος. Οι ευχές, όμως, του Τραμπ για δήθεν επενδύσεις στη χώρα μας αφορούν την συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στο πάρτι ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, για να μην τα πάρουν όλα οι Κινέζοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, που ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους έχει παραδώσει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το σιδηρόδρομο και άλλες υποδομές στρατηγικής σημασίας της χώρα μας.
Η προτροπή του για διευθέτηση του δημόσιου χρέους είναι λόγια του αέρα γιατί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας μας έχει μετατραπεί σε “επίσημο” χρέος προς τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία. Όπως είναι γνωστό η Γερμανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται διαγραφή του δημοσίου χρέους την οποία άλλωστε ως αίτημα την απεμπόλησε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένο πλέον ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του έχουν πλέον υπερφαλαγγίσει την παραδοσιακή αμερικανόφιλη και υποτελή στον ιμπεριαλισμό πολιτική της ΝΔ, είναι εύλογη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν δίστασε να εκθειάσει δημοσίως την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας. Και είναι ευνοϊκή, διότι – παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης – η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια. Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας». Το μόνο που ψέλλισε η ηγεσία της ΝΔ μετά την συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ είναι ότι ήταν πενιχρά τα αποτελέσματα της, ανταγωνιζόμενη με την κυβέρνηση για το ποιος απ τους δυο θα ικανοποιούσε πιο γρήγορα και ποιο αποτελεσματικά τις θρασύτητες απαιτήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά και όλη η μνημονιακή “αντιπολίτευση” για την πλήρη υποδούλωση στις ΗΠΑ είναι η δήθεν ανάγκη κάλυψης του κενού μετά την ένταση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ. Το επιχείρημα όμως αυτό όλου του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου είναι ψευδές και αστήριχτο αφού η ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουν την Ελλάδα στις υπαρκτές ελληνοτουρκικές διαφορές, γιατί ενδιαφέρονται κυρίως για την σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει και μάλιστα με τραγικό τρόπο η ιστορία (Κύπρος, Ίμια κλπ).

Αυτή η ομοψυχία των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων όπως είναι ευνόητο τίποτα το καλό δεν προοιωνίζεται για τον τόπο και τον λαό. Με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ μπαίνουμε σε μια ακόμη πιο κρίσιμη περίοδο με επικίνδυνες συνέπειες που ακόμη είναι πολύ νωρίς ώστε να ξέρουμε την έκτασή τους.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε περιέλθει σε παρόμοιο καθεστώς ταπεινωτικής υποδούλωσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες και αυτό που σήμερα επείγει, είναι ο συντονισμός όλων των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων για τη δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία στη χώρα μας και θα την θέτει σε μια νέα πορεία αντιπολεμικής, φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμων διεθνών και οικονομικών σχέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας