Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία: Η ΕΕ είναι γερμανικό υποχείριο. Ανησυχία στο Βερολίνο

4146
μέρκελ

Τραμπ: Η ΕΕ πλήττει το εμπόριο των ΗΠΑ!
Σε άγρια και πρωτοφανή επίθεση στη Γερμανία αλλά και την ΕΕ προέβη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σε συνεντεύξεις του στους βρετανικούς Times και τη γερμανική “ταμπλόϊντ” Bild.
Στις χειμαρρώδεις συνεντεύξεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε ως εκπρόσωπος των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ από τη σκοπιά ενός νέου “οικονομικού προστατευτισμού” και ταυτόχρονα με μια απωθητική ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική.
Ο Ντ. Τραμπ σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ τόνισε ότι η ΕΕ είναι στην ουσία η Γερμανία και ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την ΕΕ για την επίτευξη των δικών της στόχων.
Όσον αφορά, ακόμα την ΕΕ, προς γενική έκπληξη και προκαλώντας σοκ, τόνισε ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να πλήξει το εμπόριο των ΗΠΑ και επομένως όπως είπε χαρακτηριστικά “το ίδιο μου κάνει αν είναι ενωμένη ή διχασμένη”!
Τέλος, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία διότι χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να αυξήσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ διαλύει την Γερμανική ΕΕ

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Ντ. Τραμπ εφ’ όσον έχουν συνέχεια και πρακτικές προεκτάσεις, επιφέρει ένα βαρύτατο πλήγμα στην Γερμανική Ευρώπη, που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο.
Η νέα ρητορική Τραμπ βάζει μια βόμβα μεγατόνων στις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας και ΗΠΑ – ΕΕ αλλά και στην ίδια την ΕΕ, ενώ τείνει να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό παγκόσμιο τοπίο.
Η νέα θεώρηση “οικονομικού προστατευτισμού” του Τραμπ μαζί με την ξενοφοβική στρατηγική του, δεν θέλει προφανώς να βοηθήσει τις πιο αδύναμες χώρες που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών. Η νέα θεώρηση Τραμπ επιδιώκει να στηρίξει μονομερώς, τα στενά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του μεγάλου αμερικάνικού κεφαλαίου, τα οποία τώρα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, βλέπουν να χάνουν έδαφος στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης», ενώ με ένα μόλις υποκρυπτόμενο ρατσισμό επιχειρεί να τονώσει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά στις κοινωνίες του αναπτυγμένου καπιταλισμού και να αναδείξει ένα εύκολο όσο και ψεύτικο αντίπαλο για τα προβλήματα τους, ιδιαίτερα τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Ένας νέος (καπιταλιστικός) κόσμος πάντως πάει να αναδυθεί μέσα στο 2017, που αν δεν υπάρξει μια καινούργια ισχυρή προοδευτική παρέμβαση, μπορεί να αποβεί ακόμα πιο καταστροφικός από τον κόσμο που φεύγει.

Ν.Ζ.

Παραθέτουμε το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις Τραμπ:
O εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, αν και είπε πως «παραμένει πολύ σημαντικό» για τον ίδιο -και επανέλαβε πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές. Ο Τραμπ επέκρινε επίσης την Μέρκελ για την στάση της στο προσφυγικό, λέγοντας πως ήταν «καταστροφικό λάθος» η αποδοχή προσφύγων, και -εξυμνώντας το Brexit- υποστήριξε πως η ΕΕ είναι «όχημα επιβολής της Γερμανίας».
Εμφανίστηκε δε ανοικτός σε άρση κυρώσεων στη Ρωσία εάν υπάρξει μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ενώ την ίδια ώρα απείλησε με περισσότερους δασμούς τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η επιλογή των δημοσιογράφων στους οποίους έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο Τραμπ λέει αρκετά: Ο Τραμπ μίλησε στον Μάικλ Γκόουβ από τους βρετανικούς Times -ο οποίος ήταν το «νούμερο δύο» του Brexit και η «σφήνα» υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία είχε θέσει εκτός τον Μπόρις Τζόνσον- και για τη Γερμανία στην ταμπλόιντ Bild.
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε πως είναι «παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά τόνισε πως παραμένει «πολύ σημαντικό»
«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο» είπε ο Τραμπ.
Επανέλαβε τη θέση πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ «δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας» από τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές» τόνισε.
Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε ότι θα προτείνει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την άρση τους με αντάλλαγμα συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων.
«Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό» τόνισε.
Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντάς την ως «πολύ κακό πράγμα» το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.
Μιλώντας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, υποστήριξε ότι το Brexit «θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιό ελκυστικά στο εξωτερικό.
«Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση».
Δήλωσε πρόθυμος να συνάψει άμεσα εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές» είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «Θα συναντηθώ με την βρετανίδα πρωθυπουργό. Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».
Όσον αφορά την ΕΕ, τη Γερμανία και την Μέρκελ, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν «καταστροφικό λάθος».
«Νομίζω ότι έκανε ένα πολύ καταστροφικό λάθος, δηλαδή που δέχτηκε όλους αυτούς τους παράνομους» είπε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση».
Η Γερμανία, υποστήριξε, πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.
Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέκελ -αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για την Γερμανία.
Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit.
«Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Για αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με δασμούς εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.
«Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.
Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Ανησυχία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ προκαλούν οι δηλώσεις Τραμπ

Ανησυχία προκαλούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της Συμμαχίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε -έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ- ότι το σχόλιο του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο» έχει προκαλέσει «ανησυχία» στη Συμμαχία.
Η δήλωση του Τραμπ «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) αμερικανός υπουργός Άμυνας (Τζέιμς Μάτις) κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.
Η γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι η μοίρα της Ευρώπης είναι στα χέρια των Ευρωπαίων.
«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Ερωτηθείσα για τα επικριτικά σχόλια του Τραμπ για την μεταναστευτική της πολιτική, η Μέρκελ είπε: «Προσωπικά, περιμένω την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου. Στη συνέχεια, φυσικά, θα εργαστούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα».
Οι έντονες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ωθήσουν τους Ευρωπαίους «να ανασυγκροτηθούν» για να επιδείξουν «ενότητα» και «αποφασιστικότητα», δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η προσέγγιση στη Ρωσία, «το καταστροφικό λάθος της Μέρκελ» σχετικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ: ο Τραμπ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πέντε ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την ΕΕ, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα είναι τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.
Μολονότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» τη χείρα που έτεινε στη χώρα του ο Τραμπ για την άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί αντέδρασαν στα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.
«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».
Ο Γκάμπριελ εξέφρασε την οργή του και για τα σχόλια του Τραμπ για την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, λέγοντας ότι η προσφυγική κρίση υπήρξε αποτέλεσμα της «λανθασμένης, παρεμβατικής αμερικανικής πολιτικής στη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή».
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.
Ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποια δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες δηλώσεις του Τραμπ από τη συνέντευξη αυτή, λέγοντας ότι οι περισσότερες θέσεις του είναι γνωστές.
«Θα αναμείνουμε την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ και στη συνέχεια θα εργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση», απάντησε ο Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις του Τραμπ, εξαιτίας των αντιφάσεων στις οποίες πέφτει στις συνεντεύξεις του και στα μηνύματά του μέσω Twitter.
Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε στο AFP ότι η ΕΕ «είναι σε κατάσταση αναμονής». «Ένας πρόεδρος δεν αποφασίζει μόνος του», διαβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης.
Αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η ΕΕ τη θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική», κυρίως για την ασφάλεια της ηπείρου, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για «τον σεβασμό της».
«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου […], ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα», αλλά ότι «παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά ότι, αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες» πρόσθεσε ο Άσελμπορν.
Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.

1 σχόλιο

  1. όποιος είναι κατά του εχθρού μας στην παρούσα φάση είναι φίλος μας. Δεν είναι ξενοφοβικός. Απλώς προσπαθεί να μαζέψει βιομηχανίες στην χώρα του για να έχει ο Αμερικάνικος λαός δουλειά και εσωτερική ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ στην παρούσα φάση είναι σχεδόν κατεστραμένες. Πώς? Με την ποσοτική χαλάρωση όλες οι Αμερικάνικες βιομηχανιες πλην των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων (εξ΄ου και όλοι οι περιφερειακοί πόλεμοι που διεξάγουν οι ΗΠΑ) βρέθηκαν σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους για την μεγιστοποίηση των κερδών τους αφήνοντας τον Αμερικάνικο λαό άνεργο και ένα μεγάλο μέρος να τρώει στα συσίτια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας