Ενώσεις Φυσικών και Χημικών: Δεκαετίες πίσω το νέο εξεταστικό σύστημα

1731
θεσμοί

Αντιδράσεις και στις επιστημονικές Ενώσεις της χωρας έχει προκαλέσει η πρόταση του υπουργειου Παιδειας για το εξεταστικό σύστημα, που αλλάζει …μέρα με τη μέρα, καθώς ο κ. Κ. Γαβρογλου την μια στιγμή συζητάει για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την άλλη δηλώνει ότι ποτέ δεν πρότεινε την κατάργηση τους.
«Οι συνέχεις ανακοινώσεις του υπουργειου Παιδειας αφενός προκάλεσαν έκπληξη, αφετέρου δεν προκάλεσαν!» αναφερει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών.
Και προσθέτει στην ανακοίνωση της: ότι: «Προκάλεσαν έκπληξη γιατί οι υπέρμαχοι της κατάργησης των “μαθητοβόρων” εξετάσεων και της ελεύθερης εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, έχουν μεταλλαχθεί σε “βιοτεχνία παραγωγής εξετάσεων”, η οποία δεν διαθέτει καμία παιδαγωγική βάση, ενώ οπισθοδρομεί δεκαετίες πίσω».
«Το Λύκειο μετατρέπεται και επισήμως, πλέον, σε ένα εξουθενωτικό για τους μαθητές εξεταστικό κέντρο διαρκείας. Η αποδιοργάνωση του Λυκείου, για μία ή δύο εβδομάδες, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, μάλλον δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Επιπλέον, η προσμέτρηση της σχολικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα, δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων, μεταξύ των οποίων το αδιάβλητο, η ψυχολογική πίεση προς τους εκπαιδευτικούς για “χαριστικούς” βαθμούς ή/και το εμπόριό τους» τονίζουν οι Χημικοί.
Και προσθέτουν ότι οι προτασεις αυτες «δεν προκάλεσαν έκπληξη, όμως, γιατί αποτέλεσαν ένα ακόμα επεισόδιο στο αντιεπιστημονικό σίριαλ, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και καιρό. Η πρωτοφανής στα χρονικά πρωτοτυπία να εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις σε απαιτητικές σχολές υψηλού κύρους και αναγνώρισης, αποδεικνύει τις προτεραιότητες και τις εμμονές της ηγετικής ομάδα του υπουργείου Παιδείας.
»Θα εισάγονται στα Πολυτεχνεία χωρίς να εξετάζονται Φυσική (μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής!), όπως εισάγονται σήμερα σε σχολές με υψηλές απαιτήσεις Μαθηματικών και Φυσικής, χωρίς να γνωρίζουν Μαθηματικά και Φυσική! Ας μας γνωρίσει το υπουργείο μία πολυτεχνική σχολή όπου δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις στη Φυσική.
»Προφανώς και είμαστε σύμφωνοι στην εισαγωγή όλων στις σχολές που επιθυμούν, αλλά χωρίς προαπαιτούμενες στοιχειώδεις γνώσεις, οι φοιτητές τελικά οδηγούνται ή στην εγκατάλειψη ή στην προσφυγή στα πανεπιστημιακά ιδιωτικά φροντιστήρια, που βρίσκονται σε πρωτοφανή έξαρση. Ας θυμίσουμε, χαρακτηριστικά, με ποια κριτήρια εισάγονται στις Παιδαγωγικές Σχολές, στις σχολές Πληροφορικής και την εισαγωγή από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας