Ενόψει αποχώρησης ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα συμμαχούν για το κλίμα

1665
οηε

Στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα δηλώνουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», και δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.
Οι θέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα και το διεθνές εμπόριο φαίνεται οδηγεί σε μια απίθανη συμμαχία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να συναντάται με ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα.
Σε σχέδιο της κοινής δήλωσης που περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε λύσεις καθαρής ενέργειας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ».
«Οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν αποφασιστική αντίδραση» τονίζεται στο κείμενο, το οποίο θα υπογράφουν ο Λι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.
ΕΕ και Κίνα αναμένεται επίσης να δεσμευτούν για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, απαντώντας έτσι στον προστατευτισμό του Τραμπ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντάλλαξε πυρά με τον Τραμπ μετά τις διαφωνίες που ανέκυψαν στη Σύνοδο των G7 για το κλίμα και το διεθνές εμπόριο, αναμένεται να εκδώσει ξεχωριστή κοινή ανακοίνωση με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποκαλέσει «φάρσα των Κινέζων» την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού αργότερα την Πέμπτη. Βασικό επιχείρημα είναι ότι η συμφωνία πλήττει τα εθνικά συμφέροντα εμποδίζοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη ρυπογόνο βιομηχανία λιθάνθρακα.
Όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η αποχώρηση από μια τέτοια διεθνή συνθήκη θα είναι μια μακρά νομική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Εναλλακτικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για το κλίμα, κίνηση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο εύκολα αλλά θα άφηνε τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερη απομόνωση.
Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Προβλέπει επίσης τη διάθεση 100 δισ. δολαρίων του έτους προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι ήδη 0,6 βαθμούς ψηλότερα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της προσπάθειας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα.
Θα έφερνε επίσης τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην συμφωνία
Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον, όμως, δημιουργεί το φόβο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας