Ενότητα-Μέτωπο στη δράση της Αριστεράς χωρίς επιθετικό προσδιορισμό

2391
σεβ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 είχε το θράσος ο Τσίπρας να πει ότι ο κόσμος στηρίζει είτε κατανοεί την πολιτική του, γι αυτό και δεν κατεβαίνει στους δρόμους! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο απ’ αυτό ψέμα!! Οι δημοσκοπήσεις που ενδεικτικά αποκαλύπτουν τις τάσεις στην κοινωνία δείχνουν εντελώς το αντίθετο! Το 79% θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κακή! Το 74% χαρακτηρίζει ασήμαντα τα αντίμετρα και πιστεύουν ότι δεν ψηφίστηκαν για να εφαρμοστούν, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους. Η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει πέσει στο 19%!! Ωστόσο δεν έχουμε ανάγκη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να γνωρίσουμε το μέγεθος της αγανάκτησης των λαϊκών μαζών, το ζούμε καθημερινά, γιατί η κοινωνία βοά από αγανάκτηση και μίσος για τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι λαϊκές μάζες θέλουν να βγουν στους δρόμους να αγωνιστούν αλλά δεν έχουν που να πατήσουν για να κινήσουν τη γη (“Δος μοι παν στω και τα γαν κινασώ” φωνάζουν σκέπτονται σαν τον μαθηματικό Αρχιμήδη). Η αριστερά, καταλαβαίνουν και πολύ σωστά, στην κατάσταση που βρίσκεται δεν αποτελεί το στέρεο έδαφος για να πατήσουν και ανασυνταχθούν και να περάσουν στην επίθεση! Δεν είναι ικανή να οργανώσει ούτε μια κοινή συγκέντρωση και πορεία. Να βγούνε από τα σπίτια τους και τις δουλειές τους για να πάνε σε ποια συγκέντρωση; Της Κλαθμώνος, της Ομόνοιας, του Μουσείου, του Πολυτεχνείου, της Πατησίων και Χαλκοκονδύλη…αιδώς Αργείοι!!! Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλά κάνει ο λαός και δεν βγαίνει στους δρόμους, γιατί έχει περισσότερο μυαλό από τις ηγεσίες της αριστεράς, επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα είναι το πρώτο που πρέπει να συμβεί για να έχουν επιτυχία οι αγώνες του!!

Τι προοπτική δίνουν οι οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς στις λαϊκές μάζες; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε, σκόρπισε απογοήτευση, πέρασε στο στρατόπεδο του κεφαλαίου. Η αριστερά της αντιπολίτευσης είναι για διαφορετικούς λόγους ανίκανη να ενώσει στη δράση το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ κολυμπάει στον αριστερισμό της απομόνωσής του και το μεσιανισμό της Λαϊκής Εξουσίας. ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπέ οργανώσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ενότητα στη δράση-κύρια με ευθύνη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το περίεργο της ιστορίας μας είναι ότι πορεύονται διασπασμένοι την ίδια ώρα που όλοι επικαλούνται την ενότητα σαν προϋπόθεση για την ανασύνταξη για δράση του εργατικού-λαϊκού κινήματος!! Που βρίσκεται το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι δεν έχουν καθόλου μα καθόλου-με το συμπάθιο -καταλάβει το περιεχόμενο που οι κλασικοί του μαρξισμού έδιναν στο Ενιαίο Μέτωπο!! Σαν αποτέλεσμα ο καθένας δίνει το δικό του περιεχόμενο δίνοντας του ταυτόχρονα και ένα επιθετικό προσδιορισμό: Αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό, αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό κλπ πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις επιταγές του Μαρξ-Ενγκελς- Λένιν και κύρια με τις αποφάσεις του 3ου και 4ου Συνεδρίου την Κομμουνιστικής Διεθνούς. Σύντροφοι διαβάστε ξανά και ξανά τα γραπτά τους δεν θα βρήκε πουθενά τα επίθετα που έχετε ανακαλύψει! Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑΞΙΚΟ. Επιδιώκουμε την ενότητα του κατακερματισμένου πολιτικά εργατικού-λαϊκού κινήματος ενάντια στο κεφάλαιο και της κυβερνήσεις του. Και η ενότητα δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων για παράδειγμα αντικαπιταλιστική και τα λοιπά επίθετα, τα επίθετα είναι εφεύρεση του σταλινισμού, δημιούργησε στο κίνημα κακές παραδόσεις με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ στη χώρα μας, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ή ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΝΩ Σ’ ΕΝΑ,ΔΥΟ,ΤΡΙΑ , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

Οι επιθετικοί προσδιορισμοί υποκρύπτουν την λειψή κατανόηση του ενιαίου μετώπου, την διαφορετικότητα, το αντικαπιταλιστικό μέτωπο τον έρποντα αριστερισμό και τα αντιμονοπωλιακά αντιϊμπεριαλιστικά, πατριωτικά κλπ υποκρύπτουν στάδια και υποταγή στη μικροαστική και μεσαία αστική τάξη.

Οι επιθετικοί προσδιορισμοί οδηγούν την αριστερά σε βυζαντινολογία και διαιωνίζουν την διάσπαση. Παράδειγμα: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε πρόταση ενότητας σε αντικαπιταλιστική βάση και αυτό δεν επιτρέπει την ενότητα στη δράση με τη ΛΑΕ, η οποία απαντάει με αντιμνημονιακό μέτωπο. Πράγμα που μπερδεύει τις πλατιές μάζες των εργαζομένων. Αν κάνουμε συζήτηση χωρίς τους αντμαρξιστικούς επιθετικούς προσδιορισμούς πάνω στα αιτήματα που συμφωνούμε, είναι πολλά, για βρούμε σίγουρα άκρη.

Συμφωνούμε για τη διαγραφή του χρέους; Ναι! Για την έξοδο από το ευρώ; Ναι! Για την έξοδο από την ΕΕ; Ναι και όχι! Άστο πάμε παρακάτω. Για την εθνικοποίηση των τραπεζών; Ναι! Για να σκίσουμε τα μνημόνια; Ναι! Για αποκατάσταση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων; Ναι! Για να εμποδίσουμε τους πλειστηριασμούς; Ναι! Για…,για…ατέλειωτος ο κατάλογος των αιτημάτων που μπορούμε να συμφωνήσουμε; Ναι! Πάνω σ’ αυτή την βάση χρειάζεται να στήσουμε το Μέτωπο της Αριστεράς, γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε εαυτόν και αλλήλους και κύρια τις λαϊκές μάζες όταν μιλάμε για ενότητα.

Είμαστε στο 2017 η αριστερά τιμάει την μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση. Τιμάω σημαίνει αντλώ διδάγματα από αυτό το έπος του εργατικού-λαϊκού κινήματος, αλλιώς με το συμπάθιο είμαστε για τα πανηγύρια. Τι μας διδάσκει η συγκρότηση των Σοβιέτ; Ήταν μέτωπα ενότητας των μαζών και των στρατιωτών χωρίς επιθετικό προσδιορισμό! Δηλαδή δεν τα βάπτισαν ούτε αντιϊμπεριαλιστικά, ούτε αντικαπιταλιστικά κλπ!! Το 1905 όταν εμφανίστηκαν ήταν μέτωπα συντονισμού των απεργιακών αγώνων και γενικά των αγώνων του Ρώσικου λαού ενάντια στο καθεστώς του Τσαρου. Το Φλεβάρη του 1917 δεν ήταν σε καμία περίπτωση κάτω από την κυριαρχία των μενσεβίκων και των εσέρων αντικαπιταλιστικά γιατί στήριζαν την αστική κυβέρνηση και ο στόχος των ρεφορμιστών ήταν η αστικοδημοκρατική επανάσταση. Δεν ήταν ούτε αντϊμπεριαλιαστικά γιατί στήριζαν την κυβέρνηση που επιδίωκε την συνέχιση του πολέμου, ασφαλώς ενάντια στη διάθεση των μαζών!! Οι μπολσεβίκοι δεν αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στα Σοβιέτ, που έκφραζαν απλώς την ενότητα, πάλεψαν και κέρδισαν την πλειοψηφία των μαζών και τότε τα Σοβιέτ πήραν αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα και τότε κατέλαβαν την εξουσία και τότε ανέτρεψαν τον καπιταλισμό με τα απλά συνθήματα της Ειρήνης-Η γη στους χωρικούς- Ψωμί!! Αυτό είναι το δίδαγμα από τα Σοβιέτ, αν θέλουμε να μάθουμε.

Τώρα αν το μέτωπο οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει να χαρακτηρίζεται αντικαπιταλιστικό, ναι μπορεί κανένα πρόβλημα. Αν το μέτωπο οργανώσεων της ΛΑΕ θέλει να λέγεται Αντιμνημονιακό κλπ, μπορεί κανένα πρόβλημα. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ είναι απλά ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ έτσι όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του 3ου και 4ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μελετήστε καλά τις αποφάσεις ισχύουν στο ακέραιο!!

3 Σχόλια

  1. Σωστό αυτό με το ταξικό μέτωπο.Θέλω μόνο να υπενθυμίσω,επειδή και η θεωρία και η ταχτική του μαρξισμου-όπως όλα στον κόσμο-έχει σε ένα βαθμό εξελιχτεί από την εποχή των σοβιέτ,ότι ορισμένες φορές υπήρξε αναγκαία-και επιτυχής-η συγκυριακή συμμαχία με αστικές δυνάμεις.Πάνω εκεί πατούν προφανώς τα διάφορα επίθετα του μετώπου,αν και ξεχνάται δυστυχώς το βασικό,που είναι το ταξικό.

  2. Έχω όμως να παρατηρήσω,ότι εδώ γίνεται σύγχιση ανάμεσα στο ταξικό κ το πολιτικό.Τα Σοβιέτ ασφαλώς κ είχαν ταξικό χαραχτήρα.Κ το ταξικό είναι υπόθεση συμφερόντων,όχι αιτημάτων.Τα αιτήματα είναι θέμα άποψης.Κ η άποψη υπάγεται στο πεδίο της πολιτικής.Μετά,κοινά αιτήματα κ επομένως κοινή δράση μπορούν να υπάρχουν συγκυριακά κ με τμήματα της αστικής τάξης.Πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό,που πρέπει να αξιοποιείται κ σαν πρακτική έχει καταξιωθεί στη ζωή κ την ιστορία στις περιπτώσεις Κίνας κ Κούβας.Άλλο τώρα,αν ήταν αυτή-καθεαυτή σωστή η πολιτική της συμμαχίας με τους ιμπεριαλιστές στο β’ ΠΠ κ πιο πριν τα λαϊκά μέτωπα (που εγώ λέω,ότι δεν ήταν).

  3. Κ ένα τελευταίο: Η κοινή δράση ή κ οι συμμαχίες πολιτικών οργανώσεων,αν κ επιθυμητές,δε συνιστούν ωστόσο Σοβιέτ.Τα Σοβιέτ ήταν συγκροτημένα σε ταξική βάση.Πχ. σε ένα Σοβιέτ εργατών όλα τα μέλη είχαν κοινή την ιδιότητα του εργάτη.Μετά καθορίζονταν τα αιτήματα,ανάλογα με τις διάφορες απόψεις.κ μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας.Σε μια συμμαχία ή κοινή δράση οργανώσεων όμως,προϋπόθεση είναι κοινά αιτήματα ή απόψεις.Επομένως οι πολιτικές οργανώσεις έχουν άλλους όρους κ τρόπο λειτουργίας από τα Σοβιέτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας