Και πάλι στους δρόμους οι Έλληνες αγρότες, προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τα νοικοκυριά τους.
Τα μνημόνια, με αποκορύφωμα τις ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών, οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο χιλιάδες καλλιεργητές.
Το ζήτημα, όπως έλεγαν απλοί αγρότες στην Iskra, είναι να μην ξεπουλήσουν ξανά και στην κρίσιμη στιγμή τον αγώνα των αγροτών οι γνωστοί αγροτοπατέρες.
Οι ίδιοι αυτοί αγρότες της Θεσσαλίας έλεγαν ότι αυτοί οι “αγροτοπατέρες” χρησιμοποιούν κάθε φορά μεγάλα επαναστατικά λόγια, κάνουν λόγο για ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας αλλά την κρίσιμη στιγμή, με κομματική εντολή, βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να εκτονώσουν και να σταματήσουν τον αγώνα, προβάλλοντας ως άλλοθι κάποια “ψίχουλα” που δίνει η κυβέρνηση.
Αυτό, για παράδειγμα, έγινε και με τους περσινούς σκληρούς αγροτικούς αγώνες, όταν προτάθηκε να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα και να κατέβουν στην Αθήνα, πράγμα που είχε και ως σκοπό και ως αποτέλεσμα, όχι την αγωνιστική κλιμάκωση της προσπάθειας αλλά τον τερματισμό του αγώνα με ένα “εύσχημο” τρόπο.
Φέτος, λέγανε αγρότες, δεν πρέπει να επαναληφθεί μια κακή παράδοση. Πρέπει εξ αρχής να τεθούν τα αιτήματα, να υπάρξει γενικός συντονισμός και όχι βιλαέτια και να καθοριστεί ο χαρακτήρας και η διάρκεια του αγώνα, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.
Σε τραγική κατάσταση οι αγρότες
Αγροτοσυνδικαλιστές, με τους οποίους μίλησε η Iskra, αποτύπωσαν την τραγική κατάσταση την οποία βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες.
1) Με το νέο φορολογικό σύστημα τα αγροτικά εισοδήματα κατ’ ουσία λεηλατούνται. Για να δημιουργηθούν πλεονάσματα, που απαιτούν δανειστές και τραπεζίτες.
2)Το ασφαλιστικό σύστημα, το ”τερατούργημα” Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξη του, λειτουργεί ως ένα άλλο βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσής πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.
3) Η παραγωγική διαδικασία πορεύεται χωρίς χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες ”κάρτες” και η ζητούμενη συμβολαιακή γεωργία.
4) Το κόστος παραγωγής σε όλα τα προϊόντα τραβάει την ανηφόρα. Πετρέλαιο και Ενέργεια αυξάνονται. Ενώ οι πολυεθνικές που εμπορεύονται αγροχημικά κάνουν πάρτι κάτω από τη μύτη των αρμοδίων.
5) Ο Φ.Π.Α των εφοδίων έχει φθάσει σε ύψη πρωτόγνωρα, υπονομεύοντας την παραγωγή, τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και το κόστος του τελικού προϊόντος.
6) Οι τελευταίες ρυθμίσεις για τους ”συνταξιούχους” που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα έχουν προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση.
Σε μια περίοδο κρίσης οδηγεί το ”παραγωγικό δυναμικό” σε έξοδο από το χώρο και στην αδρανοποίηση.
7) Οι ζημίες από τις πρόσφατες κακοκαιρίες ανέδειξαν τα αδιέξοδα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να διατηρηθεί ως Δημόσιος θεσμός με εκσυγχρονισμό των δομών του και του κανονισμού ασφαλιστικής κάλυψης. Επιβάλλεται να συμψηφιστούν οι οφειλές των παραγωγών, ώστε να μην αποκλειστούν από τις αποζημιώσεις.
8) Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, σε διάφορους νομούς, με την εισπρακτική λογική και τα λάθη τους, έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση. Αμφισβητούνται παραγωγικές εκτάσεις και η ύπαρξη χιλιάδων γεωργικών εκμαιεύσεων. Το κόστος προσφυγής – ένστασης είναι υπέρογκο, δεν έχουν οριστεί δομές υποδοχείς των προσφυγών, όπως επίσης δεν έχουν καθοριστεί οι δομές ελέγχου αυτών.
Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.
Η σημερινή κυβερνητική πολιτική αποτελεί κατ’ ουσία μια φιλομονοπωλιακή – ταξική διαχείριση.
Είναι προφανής η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδιασμού έξω από την ευρωζώνη με βασικό εργαλείο το εθνικό νόμισμα.
,Με τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που έχει ανάγκη ο ελληνικό λαός.
Με κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Με ουσιαστικό έλεγχο του κόστους εισροών αλλά και των συνθηκών διακίνησης και εμπορίας.
Με δημόσιες υπηρεσίες, Ινστιτούτα και Κέντρα Έρευνας να πρωτοστατούν στην παραγωγή γνώσης τη διάχυση αυτής μέσα στον αγροτικό πληθυσμό.
Συνεπώς, όπως τόνισαν στις φετινές τους κινητοποιήσεις απαιτούν:
-
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
-
Διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών
-
Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση
-
Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
-
Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
-
Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Απαιτούν φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-
Κατάργηση του νόμου που αυστηροποίησε το θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
-
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
-
Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
-
Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
-
Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
-
Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας
-
Γα να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
-
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:
-
Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
-
Η ανατροπή της λιτότητας.
-
Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
-
Η εθνικοποίηση των τραπεζών και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
-
Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
-
Σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε .
-
Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ”πετάει έξω” τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η ώρα των αγροτών: Πού στήνονται από σήμερα τα πρώτα μπλόκα
Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία από αγρότες στο Ηράκλειο – Στην εθνική οι αγρότες της Ηλείας – Τρακτέρ στους δρόμους του Τυρνάβου, της Βέροιας, της Άρτας, ακόμα και της Ζακύνθου – Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το δίκιο τους και να μην υποχωρήσουν – «Αναζητάμε ανάσες ζωής», λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Η ώρα των αγροτών σημαίνει σήμερα, καθώς ξεκινούν οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι ετοιμάζονται με τα τρακτέρ τους να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς, έχοντας μάλιστα κόντρα τον καιρό με το τσουχτερό κρύο. Ήδη αγρότες στην Κρήτη διαμαρτύρονται στην εφορία του Ηρακλείου, ενώ στην εθνική Πατρών – Πύργου παρατάχθηκαν τα τρακτέρ των αγροτών της Ηλείας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προς το μεσημέρι σήμερα θα στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων “η Άνοιξη” και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους της Βέροιας και αργότερα θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό, ενώ ήδη οι αγρότες της Ηλείας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο Λατίφι Αμαλιάδας.
Όσον αφορά στους αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο των Τεμπών, επιχείρησαν να ξεπεράσουν την εσωστρέφεια που εκδηλώθηκε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη.
Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.
Όπως είπε στο protothema.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «αναζητάμε ανάσες ζωής». Πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τον κ.Μπούτα οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους τη μείωση του κόστους παραγωγής και διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.
Η κινητοποίηση των τρακτέρ προκαλεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αφού ανοίγεται ένα ακόμη, και όπως όλα δείχνουν δυναμικό, μέτωπο στο εσωτερικό, τη στιγμή που «τρέχουν» κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ δεν παύει να επαναλαμβάνει στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει αποζημιώσεις φέτος νωρίτερα από ποτέ: «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είπε χαρακτηριστικά, από τα Γρεβενά.
Στην ίδια κατεύθυνση για τον κατευνασμό των αγροτών ο κ.Αποστόλου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.
Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».
Στον κόμβο της Κουλούρας βγαίνουν οι αγρότες της Ημαθίας
Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10.30 από τον κόμβο της Κουλούρας οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και κατευθυνόμενοι στο κέντρο της Βέροιας, προσανατολίζονται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου (στο κέντρο της πόλης), όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14.00, οπότε και μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων -αγρότες και κτηνοτρόφοι- θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.
Στη σημερινή κινητοποίηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί την πρώτη σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, έχουν δηλώσει συμμετοχή φορείς της Βέροιας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, οδηγοί ταξί και αστικών, και φοροτεχνικοί.
Η «Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.
Κινητοποιήσεις και στο Ηράκλειο
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν από σήμερα οι αγρότες του Ηρακλείου Κρήτης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και πλήττουν, όπως αναφέρουν, τον αγροτικό κόσμο. «Ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ» αναφέρουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου.
Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων. «Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε την πάλη του προηγούμενου διαστήματος, οργανωμένα, μαζικά, με αιτήματα που ακουμπάνε στα συμφέροντά μας. Να παλέψουμε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων, τα μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που μας ξεκληρίζουν, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών-αγροτών» σημειώνουν οι αγρότες.
Στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και προσθέτουν: «Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά».
Αγρότες της Μαγνησίας ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και άλλοι κρατούν στάση αναμονής
Σε κατάσταση προετοιμασίας και λήψης οριστικών αποφάσεων για να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ρήγα Φεραίου στην Μαγνησία.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να “βγάλουν” τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τότε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, από την περιοχή του Αερινού υπολογίζει έξοδο μέχρι 40 τρακτέρ στον οδικό κόμβο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί η ημέρα της κινητοποίησης, που θα συνδυασθεί με την κάθοδο των τρακτέρ στη Νίκαια υπό τον Βαγγέλη Μπούτα.
Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών. «Η κινητοποίηση της περασμένης χρονιάς ήταν μεγάλη σε διάρκεια και υπάρχει η επιφύλαξη μήπως δεν επαναληφθεί το περυσινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού πριν ένα χρόνο αγωνιζόμασταν για να μη περάσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ φέτος όλα έχουν νομοθετηθεί και βρισκόμαστε μπροστά σε διαφορετική κατάσταση» είπε και πρόσθεσε πως «πάντως θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως στο πλευρό των συναδέλφων μας».
Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γιώργο Διανελλάκη να τονίζει ότι δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην ‘Αρτα και στην Πρέβεζα
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και η Επιτροπή του μπλόκου Λούρου, καλεί στις 11 το πρωί, σε προσυγκέντρωση τους αγρότες στον κόμβο Καναλακίου, επίσης στις 11:30 το πρωί, οι αγρότες καλούνται σε συγκέντρωση στο Λούρο, ενώ θα υπάρξει συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων, ψαράδων και γεωτεχνικών, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων, ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων( παράρτημα Πρέβεζας), εξέδωσαν ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Πρέβεζας και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ως επιτροπή αγώνα θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη, την εφορία, την αγορά, το λιμάνι, θα στηρίξουμε περιφερειακές-πανελλαδικές κινητοποιήσεις και καλούμε στη στήριξη του μπλόκου του Λούρου, που αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού».
Στην ‘Αρτα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο ιστορικό γεφύρι και στη συνέχεια πορεία μέσα στην πόλη. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα αποφασιστεί σε ποια σημεία θα στηθούν τα μπλόκα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Στάση αναμονής από τους αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές». Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι αρνούνται να «παίξουν» το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού και καλούν όλους τους Έλληνες να δώσουν από κοινού τη «μάχη για μια ζωή με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια που αρμόζουν σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο». Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, οι αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρουν ότι «έγινε ξεκάθαρο πως μετά από έναν τιτάνιο αγώνα επί σαράντα και πλέον μέρες γυρίσαμε σπίτι με το κεφάλι κατεβασμένο και για μια ακόμη φορά ο αγώνας πουλήθηκε».
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποτέλεσαν το σήμα για τη λήξη των περσινών κινητοποιήσεων, τονίζουν ότι «ούτε ένα εκ των 25 μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν αποτελούσε λύση στα προβλήματα μας. Πολλά ήταν αυτονόητες υποχρεώσεις κάθε κράτους απέναντι στους πολίτες της».
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία
Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.». Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».
Στην Αιγιαλεία, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος έχει προγραμματίσει σήμερα το πρωί, στις 10:00, συγκέντρωση στην Παιναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, όπου εκεί αποφασίζουν το αν θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου.
Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση σήμερα το πρωί στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου και ήδη τα τρακτέρ βρίσκονται εκεί.
Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για σήμερα το πρωί στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.
Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.
Στους δρόμους και οι αγρότες της Ζακύνθου
Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.
Λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου». «Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».
ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!!!!