Εντείνεται η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ε.Ε.

1479
ηπα

Εντείνεται η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς η τελευταία έχει εξασφαλίσει παράταση μόλις μέχρι την 1η Ιουνίου, στο καθεστώς εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.Κι αυτό, ενώ έχει εκδηλωθεί και ανοιχτή αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα  του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Στο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων τίθεται το ερώτημα αν είναι αναπόφευκτος τελικά ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας. Οι προσπάθειες της Κομισιόν να προσεγγίσει τις ΗΠΑ με μία λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή της εμπορικής συμφωνίας TTIP, που έχει μπει στον πάγο- δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς.
Η Γερμανία, που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου, θέλει μία συμφωνία, η οποία να επικεντρώνεται στον βιομηχανικό τομέα και να οδηγήσει σε μείωση των δασμών. Η Γαλλία επιθυμεί μία ευρύτερη διαπραγμάτευση, η οποία θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του: την περίσσεια παραγωγή χάλυβα στην παγκόσμια αγορά. Και εκεί θα μπορούσε να υπάρξει κοινό μέτωπο έναντι της Κίνας.  Εάν τίποτα από τα δύο δεν καταστεί εφικτό, στόχος προκειμένου να αποτραπεί ο εμπορικός πόλεμος είναι να υπάρξει έστω μια συμφωνία ανταλλαγμάτων, στο οποίο η Ευρώπη θα κερδίζει μόνιμη εξαίρεση από δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, μειώνοντας με τη σειρά της αισθητά τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και ενδεχομένως αγροτικών και φαρμακευτικών προϊόντων. 
Οι επιπτώσεις της αμερικανικής πολιτικής γίνονται ήδη αισθητές σε ευρωπαϊκό έδαφος και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εάν θα πετύχει εξαίρεση η Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ανησυχούν ίσως περισσότερο για τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες παρά για το εάν θα μπορούν να εξάγουν χωρίς δασμούς τα προϊόντα τους σε αμερικανικό έδαφος.
Η Γερμανική Ένωση Χάλυβα ήδη προειδοποίησε για εισαγωγή χάλυβα από τη Ρωσία και την Τουρκία ως αποτέλεσμα των αμερικανικών δασμών. Οι ξένες χαλυβουργίες από τη στιγμή που αποκλείονται από την αμερικανική αγορά στρέφονται στην ευρωπαϊκή, εντείνοντας τις πιέσεις στις τοπικές χαλυβουργίες, που τα τελευταία χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες με ισχυρές πιέσεις και μεγάλη “αιμορραγία” θέσεων εργασίας.
Ως προς το ζήτημα του Ιράν, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα βγει εκτός ελέγχου. Έχουν όμως ακόμη μία ανησυχία: τις τιμές του πετρελαίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν ο Τραμπ σημάνει το τέλος της συμφωνίας, η τιμή (προς ικανοποίηση και της Σαουδικής Αραβίας) θα εκτιναχθεί πάνω από τα 80 ίσως και στα 100 δολάρια. Καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με εισαγωγές, μία τέτοια εξέλιξη θα φρέναρε ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη κατεβάζει ταχύτητα.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας