Ενστάσεις από τους Γερμανούς στην πρόταση Λαγκάρντ για «κουμπαρά»

1322
ευρωζώνη

Με σοβαρές επιφυλάξεις αντιμετωπίζεται στη Γερμανία η πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για ένα ταμείο για «δύσκολες ώρες» στην Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt, υπολογίζεται ότι μόνο η Γερμανία θα χρειαζόταν να συμμετέχει με περισσότερα από δέκα δισ. ευρώ τον χρόνο σε ένα τέτοιο ταμείο, γεγονός που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.
Παράλληλα σε δηλώσεις του στη Die Welt o Πέτερ Μπόφινγκερ, επικεφαλής της επιτροπής σοφών, επισημαίνει: «Δεν θεωρώ καλή ιδέα την ίδρυση μεγάλων Ταμείων για την ευρωζώνη… τα χρήματα που θα δίνονταν σ’ ένα τέτοιο Ταμείο θα λείψουν από τις επενδύσεις και τις δαπάνες για την εκπαίδευση». Σύμφωνα με τον Μπόφιγκερ, με τον οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα τέτοιο ταμείο, ώστε να αποφευχθεί η προοπτική να μετατραπεί σε ενός είδους αναδιανεμητική ένωση εντός της νομισματικής ένωσης. Και τονίζει: «Το μόνο που πετυχαίνει κανείς με τέτοιες ιδέες είναι να ρίχνει νερό στον μύλο όλων των πολέμιων του ευρώ».
Δεν πρόκειται κάποια συγκεκριμένα κράτη μονίμως να πληρώνουν και να χρηματοδοτούν άλλα, διεμήνυσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών. DIW, Μάρτσελ Φράτσερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ειδικά από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. «Η γερμανική ετήσια συνδρομή, που ζητά η Λαγκάρντ, θα μας αφαιρούσε για τα επόμενα χρόνια σχεδόν όλα τα πολιτικά- δημοσιονομικά περιθώρια» σχολίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/ CSU, Ραλφ Μπρινκχάους. Εξέφρασε δε φόβο ότι στην πράξη δεν πρόκειται να λειτουργήσει το προτεινόμενο μέτρο της αποπληρωμής των κονδυλίων του ταμείου από τα κράτη- μέλη, όταν θα έχει ξεπεραστεί η όποια κρίση. «Θεωρώ αυτή την αντίληψη αφελή» κατέληξε.
Με επιφυλακτικότητα βλέπει την πρόταση Λαγκάρντ και το SPD. Αν και υποστηρίζει καταρχάς τη δημιουργία ενός ταμείου απρόβλεπτων περιστάσεων για τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, θα ήθελε με τη βοήθεια ενός τέτοιου «κορβανά» να προωθούνται και δομικές μεταρρυθμίσεις. «Κάτι τέτοιο μού μοιάζει περισσότερο χρήσιμο απ’ ό,τι ένα ταμείο «για δύσκολους καιρούς» με εισφορές των κρατών- μελών, όπως προτείνει η κυρία Λαγκάρντ, δήλωσε ο Γιοχάνες Καρς, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας