Ενεργειακή κρίση οι βεβιασμένες κινήσεις Ελλάδας-ΕΕ με τον λιγνίτη

879
Ενεργειακή κρίση οι βεβιασμένες κινήσεις Ελλάδας

Εθνικό έγκλημα η άρον-άρον  απολιγνιτοποίηση.

Στα ύψη οι τιμές θέρμανσης ρεύματος, βενζίνης

Μέγα λάθος η γενική εγκατάλειψη της εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να γιγαντωθεί περισσότερο. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί αυτοδύναμη -έστω σ’ έναν βαθμό- έναντι της κρίσης που για μερίδα των Ελλήνων μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακή φτώχεια;
Στην Ελλάδα η ενεργειακή κρίση αναμένεται να αφήσει τους επόμενους μήνες το μεγάλο αποτύπωμά της, με αυξημένες τις τιμές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
Η χώρα βρίσκεται ήδη σε φάση ταχείας απολιγνιτοποίησης, δηλαδή απεξάρτησης από τον λιγνίτη που της παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ενώ η τιμή του άνθρακα στο χρηματιστήριο των ρύπων έχει αυξηθεί κατά 60%.
Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου που καταλήγει στα νοικοκυριά έχει αυξηθεί 100% ενώ υψηλή είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το λίτρο να πωλείται προς 1,14 ευρώ.
Μέσα από αυτήν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση η Ελλάδα δείχνει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και σύμφωνα με τους ειδικούς εάν δεν προετοιμαστεί και δεν αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, τότε θα βιώσει ενεργειακή φτώχεια.
Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κώστας Σταμπολής θεωρεί μονόδρομο για την Ελλάδα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων όπως αυτά στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η απολιγνιτοποίηση «είναι η τάση στην Ευρώπη» αυτή τη στιγμή λέει στο Sputnik ο κ. Σταμπουλής και «βάσει των στόχων που θέτει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει έως το 2028 να έχει αποσύρει όλες τις λιγνιτικές μονάδες».
«Η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα είχε αρχίσει εδώ και καιρό γιατί κάποιες ήταν παλιές, δηλαδή είχαν συμπληρώσει τα χρόνια ζωής τους και αποσύρθηκαν. Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και να αποσύρει όλες τις μονάδες έως το 2024 – 25, πλην μίας η οποία κατασκευάζεται, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2022 και θα κλείσει το 2025-26. Αυτό θέλει η κυβέρνηση» είπε ο κ. Σταμπολής προσθέτοντας όμως ότι τα θέλω μιας κυβέρνησης δεν συμπίπτουν τις ανάγκες της αγοράς.
«Όταν παίρνονται βεβιασμένες αποφάσεις υπάρχει αντίκτυπο στην αγορά. Όπως αυτή τη στιγμή αυτό που ζούμε όπου όλη η αγορά έχει πέσει πάνω στο φυσικό αέριο άρα υπάρχει μία πόλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Και η αγορά έτυχε αυτή τη στιγμή να μην έχει πολλά αποθέματα» είπε.
Την ίδια ώρα, το LNG δηλαδή το υγροποιημένο φυσικό αέριο η τιμή του οποίου επίσης είναι στα ύψη στην πλειονότητα του έχει κατευθυνθεί σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης όπως στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα για να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες.
«Όλο αυτό είναι μια ανωμαλία της αγοράς που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις, όπως απολιγνιτοποίηση εδώ και τώρα έως το 2026, με τους Έλληνες να μην έχουν εναλλακτική» τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν έργα όπως «τα υδροηλεκτρικά φράγματα» με ορισμένα εξ αυτών να είναι έτοιμα αλλά να μη λειτουργούν.
Ο κ. Σταμπολής επισημαίνει ότι η χώρα «έχει την υποχρέωση» να προωθήσει «το συντομότερο δυνατόν την παραγωγή από δικά της κοιτάσματα αερίου» ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν εγκαταστημένες εταιρείες προς τον σκοπό αυτό.
«Έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα, έχουν γίνει οι διαγωνισμοί, έχουν εγκατασταθεί εταιρείες σε πολύ ελπιδοφόρες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να τους δοθούν κίνητρα για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στις γεωτρήσεις και στην παραγωγή» αποκάλυψε.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα που είναι μια υπερχρεωμένη χώρα με χρέος 300 δισ. ευρώ δεν έχει περιθώριο να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση η οποία για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων θα μετατραπεί σε ενεργειακή φτώχεια.

Πολύχρονες διαδικασίες

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ με ειδικότητα στην κοιτασματολογία πετρελαίου Ανδρέας Γεωργακόπουλος ανέφερε στο Sputnik ότι η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια προχώρησε στην έρευνα κοιτασμάτων.
«Για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα κοίτασμα και το τι περιέχει ως ποσότητα και το τι δυνατότητες έχει για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ποσότητα είναι μια πολύχρονη, πολυδάπανη και πολυεπιχειρησιακή διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθείται με τα σταθερά βήματα όπως ορίζει η διεθνής πρακτική. Είμαστε όμως σε ένα καλό στάδιο ως χώρα και την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2011 και μετά, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια αλλά κάναμε πολλές ενέργειες για να προωθήσουμε το θέμα της έρευνας των υδρογονανθράκων. Χρησιμοποιώ τη λέξη έρευνα και όχι τη λέξη εκμετάλλευση διότι πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, να έχουμε εικόνα και μετά να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης» είπε ο καθηγητής.
Ανέφερε μάλιστα ένα υποθετικό παράδειγμα προκειμένου να διευκρινίσει ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου.
«Είναι στο Ιόνιο ένα κοίτασμα 150 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή σε μια θάλασσα που δεν έχει ευκολίες δηλαδή άλλες γεωτρήσεις, κάποιο λιμάνι κ.λπ. Και ανακαλύπτουμε ότι αυτό το απόθεμα είναι 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια το οποίο είναι μικρό γιατί η εταιρεία που το ανέλαβε προσδοκούσε σε πέντε τρισ. κυβικά πόδια συνεπώς υπάρχει ανακάλυψη αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.

Βιαστική απόφαση της ΕΕ για απολιγνιτοποίηση

Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση ο κ. Γεωργακόπουλος σχολίασε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «υιοθέτησε την πράσινη συμφωνία για να φύγουμε ως ΕΕ από τα στερεά καύσιμα, τους λιγνίτες» όμως όπως επισημαίνει άλλες χώρες τις επηρεάζει σημαντικά αυτή η απόφαση κι άλλες καθόλου.
«Για παράδειγμα τη Γαλλία η μετάβαση από λιγνίτη σε άλλες μορφές δεν την αφορά γιατί δεν έχει λιγνίτη. Επηρεάζει όμως την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα. Λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά η απολιγνιτοποίηση» είπε προσθέτοντας ότι επί της αρχής είναι μια καλή πρωτοβουλία «όμως φωνές από άλλες πλευρές του κόσμου μιλούν για μια σχετική βιασύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει σε μια πράσινη συμφωνία με κοντό ορίζοντα το 2028».
Ο λιγνίτης στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας κάποτε ήταν άνω του 50% στην ηλεκτροπαραγωγή ενώ πλέον είναι «κάτω του 30%».
«Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε και μη έχοντας εγχώριους υδρογονάνθρακες αυτό το πληρώνουμε σε χρήματα. Συνεπώς, έπρεπε να υπάρχει μια ισορρόπηση αυτής της απώλειας με την αναζήτησή, έρευνα και πιθανόν εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» είπε.
Και πρόσθεσε: «Εμείς βάλαμε τις βάσεις την τελευταία δεκαετία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Μιλάμε για κοιτάσματα σε θαλάσσιες περιοχές και μεγάλα βάθη» κατέληξε.

Βασική Πηγή: sputnik.gr – Ο τίτλος και οι υπότιτλοι είναι της Iskra.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας