Ο Τούρκος πρόεδρος πυροδοτεί το κλίμα λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου
Αλώβητη φαίνεται πως θα βγει η Τουρκία από μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής, καθώς – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν ουσιαστικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις που εξετάζονται θα είναι δευτερευούσης σημασίας και πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε πρόσωπα όπως π.χ. στην διοίκηση της TRAO της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών και σε διάφορους άλλους αξιωματούχους, ενώ δεν αναμένεται embargo όπλων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 παρά τις πιέσεις από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο για σκληρά μέτρα και embargo όπλων προς την Άγκυρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διατηρεί την ένταση και λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Ερντογάν: Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν μας αφορούν
«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν μας αφορά» δήλωσε ο Erdogan, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας για… ειλικρινή διάλογο.
Ο Erdogan υποβάθμισε το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, καθώς είπε ότι η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες απειλές, ενώ είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία δεν θα αποτελούσαν μείζον πρόβλημα για εμάς.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από καιρό σε καιρό εδώ και χρόνια”, δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Eseboga πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη για να παρευρεθούν σε εορτασμούς νίκης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.
Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος
Σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από το 1963, ο Erdogan είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος.
“Η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της, αλλά αναμένουμε υπομονετικά από εκείνη την ημέρα και συνεχίζουμε να περιμένουμε υπομονετικά”, δήλωσε ο Erdogan.
Η Γαλλία και η Ελλάδα προτρέπουν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για διάφορα θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η κρίση στο Nagorno Karabakh.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μετατρέπει τη διαφωνία Τουρκίας-Ελλάδας σε διαμάχη Τουρκίας-ΕΕ, ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα ανέκαθεν απέφευγε να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου.
«Είναι αυτοί που αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απέρριψε επίσης την έκκληση για διάλογο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αποφυγή κρίσεων υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου από τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
«Αλλά εμείς, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Erdogan, καθώς δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν η Ελλάδα ενεργεί με ειλικρίνεια, τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για να σταματήσουν την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τούρκοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η Τουρκία επέκρινε επίσης τη στάση της ΕΕ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από την ΕΕ να υιοθετήσει μια δίκαιη στάση σχετικά με τη διαμάχη και να σταματήσει να ευνοεί την Ελλάδα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ΕΕ.
Ο Biden δεν είναι ξένος
Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λένε ότι είναι καιρός να τιμωρήσουμε την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ.
«Ο Biden δεν είναι ξένος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να διατυπώσει τις θέσεις του»
«Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο από την εποχή του Obama.
Συμμεριζόμαστε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν εγκρίνουμε τις πρόσφατες πολιτικές τους», δήλωσε ο Erdogan.
O Erdogan τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον των διμερών δεσμών.
Ο Biden είχε κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την Τουρκία και την τουρκική κυβέρνηση και δέχτηκε κριτική για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
“Η κυβέρνηση Trump πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας είχε αναφέρει ο ο Biden.
Κάλεσε επίσης τον Erdogan να ακυρώσει δικαστική απόφαση για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και να διατηρήσει το καθεστώς της ως μουσείου.