ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό

1239

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά στοιχεία έτσι ώστε να συστήσει την τέταρτη δόση για όλους μας.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά στοιχεία έτσι ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την τέταρτη δόση με τα εμβόλια κοροναϊού για τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία της πανδημίας, όπως αναφέρει το fanpage.it και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Το παραπάνω συμπέρασμα διευκρίνισε ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Ο ίδιος ο Καβαλέρι είχε δηλώσει στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου ότι δεν γίνεται να περιοριστεί η πανδημία με εμβόλια που γίνονται κάθε 3-4 μήνες και ότι η λύση αυτή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι πολλές δόσεις σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύσουν.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Δρ. Καβαλέρι έκανε αναφορά στα στοιχεία από το Ισραήλ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής, πρωτοπόρος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είναι στην πραγματικότητα η μόνη στον κόσμο που έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επαγγελματίες υγείας.

Από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann διαπιστώθηκε ότι όταν η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις.

Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων, που εγκρίθηκε μετά από μια περίοδο προβληματισμού, εφαρμόστηκε στο Ισραήλ ακριβώς για να συγκρατήσει το κύμα της νέας, άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Υπό το φως αυτών και άλλων ευρημάτων, τόσο από κλινικές δοκιμές όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στον πραγματικό κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστεύει επί του παρόντος ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη σύσταση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τονίστηκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας