Ελληνικός Χρυσός: Οι μαύρες κηλίδες μιας «υγιούς επένδυσης»

1819

Ως «το πρότυπο της υγιούς επένδυσης» δείχνει να θεωρεί την Ελληνικός Χρυσός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται κι από τις δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τα Σωματεία εργαζομένων της εν λόγω επιχείρησης. Είναι προφανές πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει ως «ψιλά γράμματα» τις εντονότατες αντιδράσεις ενός πολύ μεγάλου τμήματος της τοπικής κοινωνίας, το οποίο εδώ κι αρκετά χρόνια φωνάζει πως η δραστηριότητας της εταιρίας είναι απολύτως καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή. Ούτε φαίνεται να πολυσκοτίζεται από το γεγονός πως οι παραπάνω διαμαρτυρίες στοιχειοθετούνται επιστημονικά από πολλές περιβαλλοντικές μελέτες.
Από την άλλη πάλι, υπάρχουν αρκετά ακόμη στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν αποτελεί ακριβώς το πρότυπο της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Πριν από μόλις μια εβδομάδα, ο θάνατος ενός 46χρονου υλοτόμου στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό εργολαβικής εταιρείας συνεργαζόμενη με την εν λόγω επιχείρηση, ήρθε να δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η έκδοση του σχετικού πορίσματος εκ μέρους της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Δε γίνεται όμως να μην επισημάνει κανείς τις «σκιές» που υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η εργολαβική εταιρεία με την οποία επέλεξε να συνεργαστεί η Ελληνικός Χρυσός για τις εργασίες υλοτόμησης.
«Μόλις το 10% ειδικευμένοι δασεργάτες»
«Η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τις υψηλότερες προδιαγραφές Υγιεινής και Ασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των έργων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται στους συνεργαζόμενους εργολάβους» ανέφερε η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό.
Η πραγματικότητα όμως δείχνει να είναι κάπως διαφορετική. Μετά την άρνηση των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής να συνεργαστούν με την εταιρεία εξόρυξης, αυτή απευθύνθηκε στην εν λόγω εργολαβική εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει τα έργα αποψίλωσης του δάσους. Κανείς όμως δε μπήκε στον κόπο να διασφαλίσει πως όσοι θα αναλάμβαναν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο, όσο κι επικίνδυνο έργο της υλοτόμησης, θα είχαν λάβει τη σχετική, απαραίτητη εκπαίδευση. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο, όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, περίπου το 90% των εργαζομένων στην υλοτόμηση να είναι ανειδίκευτοι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους
Μακρά η λίστα των εργατικών δυστυχημάτων, πουθενά οι ευθύνες
Ο άτυχος 46χρονος υλοτόμος δεν αποτελεί βέβαια το πρώτο θύμα στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός». Ήταν στις 28 Φλεβάρη του περασμένου έτους, όταν ένας 52χρονος εργάτης της επιχείρησης βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς καταπλακώθηκε από μέρος του μετώπου της στοάς που βρίσκεται στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά το θάνατο του 52χρονου (σε 8 μήνες θα έβγαινε σε σύνταξη), οι ευθύνες παραμένουν στο σκοτάδι, αφού η Επιθεώρηση Μεταλλείων υποστηρίζει πως έχει εκδώσει το πόρισμα «δείχνοντας» την Εισαγγελία Χαλκιδικής για τις περαιτέρω ενέργειες.
Κι η λίστα δυστυχώς δε σταματάει εδώ. Τον Οκτώβριο του 2009 ένας 44χρονος μεταλλεργάτης σκοτώθηκε κι ένας συνάδελφος του υπέστη ακρωτηριασμό στο χέρι, όταν αποκολλήθηκαν τόνοι μεταλλευμάτων κι έπεσαν πάνω τους ενώ πραγματοποιούσαν εργασίες υποστύλωσης σε στοά, σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Στρατονίκη και την περιοχή Μαντέμ Λάκκος. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε συγκεκριμένη απόδοση ευθυνών, όπως κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση του σοβαρού τραυματισμού μεταλλωρύχου στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και πάλι στο μεταλλείο των «Μαύρων Πετρών» τον Ιούνιο του 2015.
Όπως κι αν το δει κανείς πάντως, οι μαύρες κηλίδες της εν λόγω «υγιούς επένδυσης» δεν είναι και λίγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας