Η ξαφνική πτώση στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου αλλά και το μουδιασμένο ξεκίνημα του Ιουνίου έχουν σημάνει συναγερμό για τον ελληνικό τουρισμό, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς αύξησης των μεγεθών του.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα εποχικά ξενοδοχεία, όπου ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος οι τελικές τιμές που θα προσφερθούν για την προσέλκυση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής να αποτελέσουν παρακαταθήκη και για τα συμβόλαια του 2020.
Τις δυσοίωνες προοπτικές για τις πληρότητες αλλά και τις μειώσεις τιμών στα ξενοδοχεία της χώρας έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη «Έρευνα Συγκυρίας» που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ ανατρέπουν το success story του ελληνικού τουρισμού, καθώς αποτυπώνουν με αριθμούς τη ζημιά που προκαλεί στον τουρισμό η ισχυρή ανάκαμψη των ανταγωνιστικών προορισμών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκου.
Ειδικότερα, η Τουρκία φέτος έχει κάνει πλήρες comeback και είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κερδισμένη του 2019 από όλους τους προορισμούς της Μεσογείου, με αρκετούς Ευρωπαίους να επιλέγουν για τις διακοπές τους τα τουρκικά παράλια, όπου ένα πεντάστερο ξενοδοχείο έχει την τιμή ενός τετράστερου (και ακόμη λιγότερο) στη σαφώς πιο ακριβή και λιγότερο ανταγωνιστική Ελλάδα.
Η αύξηση των κρατήσεων στην Τουρκία, σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται στο 40%, ενώ δυσανάλογα (σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου) υψηλά, διψήφια ποσοστά σημειώνουν τόσο η Αίγυπτος, με άνοδο της τάξεως του 31% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όσο και η Κύπρος, που κινείται φέτος με άνοδο κατά 19%. Στους μεγάλους κερδισμένους για το φετινό καλοκαίρι είναι και το Μαρόκο, με άνοδο κρατήσεων κατά 37% σε σύγκριση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ καταγράφουν τη ζημιά που προκαλεί στον ξενοδοχειακό κλάδο και συνακόλουθα στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου η ανεξέλεγκτη άνθηση του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ που αφορά τις έως τώρα επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και τις προβλέψεις για ολόκληρη τη φετινή τουριστική σεζόν, το 43% των ξενοδόχων – ιδιοκτητών μονάδων εποχικής λειτουργίας διαπιστώνει ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν θα είναι μειωμένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης, άνω του 15% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κάνει λόγο για μείωση στις τιμές των μονάδων κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η ίδια έρευνα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
– Το 45% των μονάδων εμφάνισε ήδη μειωμένες πληρότητες κατά 24% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
– Κατά μέσο όρο, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.
– Στο ίδιο διάστημα, 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσε τις τιμές του κατά 15%, ενώ το 64% των ξενοδόχων τις διατήρησε σταθερές.