Ελληνικός Αρμαγεδδών

632
Ελληνικός Αρμαγεδδών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την οικονομική ύφεση για το 2020. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, μειώθηκε κατά 17,6 δις, από 183,4 το 2019, σε 165,8 δις το 2020 ή κατά 9,6%. 

Η κυβέρνηση προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις και πρόβαλε τη μείωση του ΑΕΠ, σε αλυσωτούς δείκτες όγκου, κατά 8,2%. Μόνο που οι Έλληνες ζουν με βάση τις τρέχουσες τιμές και όχι με δείκτες όγκου.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ το 2009, πριν τη λαίλαπα των μνημονίων, ήταν 237,7 δις, δηλαδή, μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει φτωχότερη ετησίως κατά 71,8 δις ή κατά 30,2%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2020, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,4%, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 4,2% και μόνο η καταναλωτική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά, το τελείως ανεπαρκές, 2,7%.

Η μείωση του ΑΕΠ το Α΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ήταν 1,3% (όταν και ξεκίνησε το πρώτο lockdown), το Β΄ τρίμηνο ήταν 15,6%, το Γ΄ τρίμηνο  10,3% και το Δ΄ τρίμηνο 8,6%, πάντα σε τρέχουσες τιμές. Η ύφεση συνεχίζεται αμείωτη και το Α΄ τρίμηνο του 2021.

Το δημόσιο χρέος (χρέος Κεντρικής Διοίκησης) αυξήθηκε, λόγω πρόσθετου δανεισμού, κατά περίπου 18 δις και από 356 το 2019, ανήλθε σε 374 δις το 2020. Το χρέος αυτό αντιπροσωπεύει το 225,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα, που προέρχονται από παλαιότερο δανεισμό, μειώθηκαν (αναλώθηκαν) κατά περίπου 5 δις. Συνολικά, δηλαδή, μόνο για το 2020, η χώρα επιβαρύνθηκε με 23 δις ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρώσει μελλοντικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα δε διαθέτει εθνικό νόμισμα και όλες οι κρατικές δαπάνες, που είναι αναγκασμένη να κάνει λόγω της πανδημίας, προέρχονται από εξωτερικό δανεισμό, εφ’ όσον δεν υπάρχει η δυνατότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, έκδοσης νέου χρήματος.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί το αφήγημα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Μόνο που τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν σε 7 χρόνια μέχρι το 2017, δηλαδή, κατά μέσον όρο, 4,5 δις το χρόνο και θα είναι δάνεια και επιστρεπτέες επιχορηγήσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή, μέχρι το 2017, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 95 δις για την εξυπηρέτηση του συναλλαγματικού χρέους. Από αυτά 60 δις είναι χρεολύσια και περίπου 35 δις τόκοι.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι τα 32 δις δεσμεύονται από την ΕΕ να κατευθυνθούν προς συγκεκριμένους σκοπούς. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά θα κατευθυνθεί στην «πράσινη μετάβαση», δηλαδή, στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ και την αντικατάστασή τους από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, καθώς και την αντικατάσταση των σημερινών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Όλα αυτά θα εισάγονται από τη Β. Ευρώπη. Ένα ελάχιστο τμήμα από τα 32 δις θα πάει για την ενίσχυση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Επίσης το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συρρικνώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,3% και οι εισαγωγές, ακόμη περισσότερο, κατά 12,9%, (βλέπε άρθρο «Το Εμπορικό Ισοζύγιο στην εποχή του κορωνοϊού»).

Η απόλυτη καταστροφή όμως υπήρξε στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον τουρισμό, το 2020, μειώθηκαν κατά 13,9 δις ή κατά 76,5%, σε σχέση με το 2019. Παράλληλα οι εισπράξεις από τη ναυτιλία μειώθηκαν κατά 3,5 δις ή κατά 15,3%. Το αποτέλεσμα ήταν το πλεόνασμα του Ισοζυγίου πληρωμών να συρρικνωθεί από 21,1 δις το 2019 σε μόλις 7,3 δις το 2020.

Η Ελλάδα βιώνει έναν Αρμαγεδδώνα με ύφεση ιστορικών διαστάσεων, εκτίναξη του συναλλαγματικού δημόσιου χρέους και καταστροφή της παραγωγικής βάσης της. Το lockdown «ακορντεόν» που εφαρμόζει, εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση διαλύει την οικονομία χωρίς να αναχαιτίζει την πανδημία. Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και οι νεκροί πλησιάζουν τις 7.000, χωρίς να αναφερόμαστε σ’ όλες τις άλλες κοινωνικές συνέπειες. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποτελεί εθνική καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όταν ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 5-3-21, δήλωσε: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, απ’ ότι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, διαλύουμε τα στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στο δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Στην κυβέρνηση είτε προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους πολίτες είτε δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι να συμβαίνει το δεύτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας