Ελλάδα και Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα

1907
κύπρος

Στη Λευκωσία βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αποβλέπει στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των τριών χωρών. Τόσο για την εγκατάσταση του αγωγού East Med όσο και για την ευθυγράμμιση της πολιτικής τους στην αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”, όπως βαφτίζεται η αντίσταση των λαών της Μέσης Ανατολής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στην πολιτική του κράτους-τρομοκράτη της περιοχής, του Ισραήλ. 
Πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση της πρόσδεσης στους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του Άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ, που αναδιατάσσει τις συνολικότερες σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με σαφείς αιχμές κατά των αραβικών λαών (και πρωτίστως του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης), αλλά και κατά του Ιράν και της Ρωσίας.
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η αναδιάταξη των διεθνών σχέσεων εμπλέκει Ελλάδα και Κύπρο σε επικίνδυνες περιπέτειες, σε μια περίοδο κατά την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αδυνατεί να επιβάλλει την ισχύ του στην περιοχή, μετά και από την αποτυχία του στην πολύχρονη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία και ενόψει κρίσιμων εξελίξεων στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν. Πολλώ δε μάλλον, όταν η πολιτική του προέδρου Τραμπ έναντι του Ιράν συναντά την αντίθεση ακόμη και των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ έντονες είναι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις και εξαιτίας των αμερικανικών δασμών στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Με πρώτη σοβαρή επίπτωση τη στροφή της Γερμανίας προς τη Ρωσία και την Τουρκία για την εισαγωγή χάλυβα.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο, συνεχίζοντας την πολιτική της διάρρηξης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στα εθνικά ζητήματα, μένουν έκθετες και καθίστανται επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας