Ελέφαντες: η αιχμαλωσία μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους

1203
λαθροθηρία

Η αιχμαλωσία ενός ελέφαντα από την άγρια φύση μειώνει τη διάρκεια ζωής του κατά αρκετά χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Για τη μελέτη του Πανεπιστημίου Τούρκου της Φινλανδίας, οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία 5.000 ελεφάντων στη Μυανμάρ, ώστε να κατανοήσουν τα αποτελέσματα της αιχμαλωσίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σύλληψη και η εξημέρωση των άγριων ελεφάντων οδηγεί σε μια μέση διάρκεια ζωής που είναι κατά τρία έως επτά χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη των ελεφάντων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία.

«Η σύλληψη των ελεφάντων για τη διατήρηση των αιχμαλώτων πληθυσμών είναι επομένως επιζήμια, διότι δεν περιορίζει μόνο τους άγριους πληθυσμούς αυτού του απειλούμενου είδους, αλλά δεν μπορεί επίσης να προσφέρει μία λύση για τη βιωσιμότητα των αιχμαλώτων πληθυσμών», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Βίρπι Λούμα, σε δελτίο Τύπου. «Αυτά τα άγρια ​​ζώα ζουν μικρότερες ζωές και δεν αναπαράγονται όπως θα έπρεπε στην αιχμαλωσία».

Οι πιθανότεροι λόγοι για τη μικρότερη διάρκεια ζωής είναι οι αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και το στρες από τη σύλληψη, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι μέθοδοι σύλληψης περιλαμβάνουν την οδήγηση ολόκληρων κοπαδιών σε αιχμαλωσία, το δέσιμο μεμονωμένων ελεφάντων ή την ακινητοποίηση μέσω υπνωτικών.

Η μελέτη είναι σημαντική, καθώς περίπου ένας στους τρεις ασιατικούς ελέφαντες κρατείται σε αιχμαλωσία, ήτοι 15.000 από τους περίπου 45.000.

«Ακόμη και σήμερα, πάνω από το 60% των ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους συλλαμβάνονται από την άγρια ​​φύση και περίπου το ένα τρίτο όλων των ασιατικών ελεφάντων ζουν τώρα σε αιχμαλωσία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ασιατικοί ελέφαντες δεν απειλούνται από το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου όπως οι ελέφαντες της Αφρικής. Ωστόσο, οι ασιατικοί ελέφαντες απειλούνται από το εμπόριο ζωντανών ελεφάντων, κυρίως για την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας