Εκτός ορίων το Κίεβο-Eντολή 72ωρών για να αποχωρήσει ο Ρώσος πρέσβης!

589
72ωρών για να αποχωρήσει ο Ρώσος πρέσβης

Την απέλαση του Ρώσου επιτετραμμένου στο Κίεβο ζήτησε η Ουκρανία με την κυβέρνηση της χώρας (που νομίζει ότι θα βρει νατοϊκά στρατεύματα στο πλάι της) να τραβά το σκοινί έναντι της Μόσχα κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεν έχουμε κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση απαντά η Μόσχα.

Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ο ρωσικός παράγοντας σε προκλήσεις στην “αυλή” του αλλά το Κίεβο φαίνεται περισσότερο πιστό στην Δύση παρά στους πολίτες του που θα αναγκαστούν να ζήσουν την ρωσική οργή αν “διαβούν τον Ρουβίκωνα”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας το Σάββατο έδωσε στον ανώτερο Ρώσο διπλωμάτη στην πρεσβεία στο Κίεβο 72 ώρες από τη Δευτέρα για να φύγει από τη χώρα, σε απάντηση για την απέλαση ενός Ουκρανού προξένου.

«Σε απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, ο ανώτερος διπλωμάτης της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο διατάσσεται να εγκαταλείψει την Ουκρανία εντός 72 ωρών από τις 19 Απριλίου», ανέφερε δήλωση.

Το υπουργείο εξέφρασε «έντονη διαμαρτυρία» για αυτό που χαρακτήρισε ως παράνομη κράτηση του προξένου του στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Αλεξάντερ Σοσονιούκ συνελήφθη από τους Ρώσους αξιωματικούς ασφαλείας ενώ προσπαθούσε να λάβει διαβαθμισμένες πληροφορίες από έναν Ρώσο υπήκοο. Του ζητήθηκε να φύγει από τη Ρωσία μέχρι την Τετάρτη.

Η Ρωσική Πρεσβεία στο Κίεβο δεν έχει λάβει εντολή απέλασης

Πάντως η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη έγγραφα σχετικά με την απέλαση του ανώτερου διπλωμάτη της, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας.

«Δεν έχουμε λάβει τίποτα μέσω των επίσημων καναλιών μέχρι» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 90.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα, εκτιμώντας πως τις επόμενες ημέρες μπορεί να φτάσουν τους 110.000, αλλά είναι απίστευτο ότι το Κίεβο επιμένει στον δρόμο των προκλήσεων.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, υποστηρίζει ότι «αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων δεν είναι μία απλή επίδειξη δύναμης, όπως πολλοί πιστεύουν στη Γερμανία. Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για τη συνήθη ‘πολιτική των κανονιοφόρων’ που ακολουθεί η Μόσχα. Προετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Σήμερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Politico, ο στρατός της Ουκρανίας είναι εμπειροπόλεμος και καλύτερα εξοπλισμένος, χάρη σε χρόνια συμμετοχής σε μια χαμηλής έντασης σύγκρουσης και αυξημένη υποστήριξη από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία και πάλι θα δυσκολευόταν πολύ να αποκρούσει μια γενικευμένη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία δαπάνησε το 3,4% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2019, τη στιγμή που το 2014 ήταν στο 2,2%, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute. Η Ρωσία δαπάνησε το 3,9% το 2019. Πάντως τα ποσοστά από μόνα τους δεν λένε όλη την αλήθεια: Η Ουκρανία δαπανά 5,2 δισ. δολάρια, ενώ η Ρωσία 65 δισ.

 

 

Ο σημερινός στρατός είναι μεγαλύτερος και καλύτερα οργανωμένος και δεν θα χρειαζόταν να βασίζεται σε μονάδες εθελοντών όπως είχε συμβεί όταν εισήλθαν ρωσικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τους ντόπιους αντάρτες. Επίσης τα τελευταία χρόνια οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν βοηθήσει με εκπαιδευτές, εφόδια και όπλα.

Επί της παρούσης η χώρα έχει περίπου 255.000 ενεργούς στρατιώτες και άλλους 900.000 εφέδρους, σύμφωνα με το Global Firepower Index. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Ρωσία (συνολικά) είναι ένα εκατομμύριο ενεργοί και δύο εκατομμύρια έφεδροι.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στα άρματα μάχης, έχοντας 2.430, και στην έβδομη ως προς τα τεθωρακισμένα (στα 11.435) και στο ρυμουλκούμενο πυροβολικό (2.040). Ωστόσο η Ρωσία είναι 1η στα άρματα (13.000), τρίτη στα τεθωρακισμένα (27.100) και πρώτη στο ρυμουλκούμενο πυροβολικό (4.465).

Επίσης, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλιά άρματα μάχης, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα της σοβιετικής περιόδου. Επίσης δυσκολεύεται να εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις της (αντίθετα με τη Ρωσία, που εκσυγχρονίζει συστηματικά τις δυνάμεις της από το 2008).

Ο Ταράς Χμουτ, βετεράνος και επικεφαλής του Ουκρανικού Στρατιωτικού Κέντρου, ΜΚΟ στο Κίεβο, εκτιμά πως συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε γέφυρες, σιδηροδρόμους και σταθμούς ηλεκτροδότησης θα μπορούσαν να «παγώσουν» την ουκρανική οικονομία. «Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι δεν θα χρειαζόταν να καταλάβουν μεγάλη έκταση για να επιτύχουν τους στόχους τους» σχολίασε σχετικά.

Αντίστοιχα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία θεωρείται πως δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη: Πέρυσι ο ίδιος ο επικεφαλής της παραδέχτηκε πως ολόκληρος ο στόλος της θα είναι απαρχαιωμένος εντός μιας δεκαετίας.

Ως προς τη δυτική βοήθεια, σημαντικό κομμάτι της είναι οι αμερικανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin- ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους θα ήταν σε μεγάλο βαθμό θέμα και ρωσικών τακτικών: Πχ δεν θα φαίνονταν ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περίπτωση που οι Ρώσοι ακολουθούσαν πιο «συγκαλυμμένες» ή «χαμηλής έντασης» τακτικές εισβολής.

Πέραν του εξοπλισμού, υπάρχουν και αμφιβολίες για τα επίπεδα επαγγελματισμού στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Χμουτ λέει ενδεικτικά πως ο στρατός πλέον είναι έτοιμος να πολεμήσει, μα πολλοί εμπειροπόλεμοι και αποφασισμένοι να πολεμήσουν στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί λόγω γραφειοκρατίας και κακής ηγεσίας.

 

 

 

 

Πηγή: Pronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας