Εκλογές Συλλόγου ΕΥΔΑΠ: Επιτυχία του ΣΕΚΕΣ με δύο έδρες στο Δ.Σ. Ήττα του κυβερνητικού συνδυασμού

2678
ΕΥΔΑΠ

Πραγματοποιήθηκαν από τις 24 έως τις 28 Απριλίου οι αρχαιρεσίες στο μεγαλύτερο και πιο ιστορικό σωματείο της ΕΥΔΑΠ, το Σύλλογο Προσωπικού.
Οι αρχαιρεσίες χαρακτηρίστηκαν:

  • από την αύξηση της συμμετοχής από το 2015 και στις δύο κάλπες (Δ.Σ., αντιπρόσωποι ΟΜΕ). Ειδικά στο Δ.Σ. η αύξηση οφειλόταν στην εγγραφή μελών από άλλους συλλόγους λίγο πριν από τις εκλογές (κυρίως από την ΑΚΕ).
  • από την συμμετοχή δύο νέων ψηφοδελτίων. της ΑΚΕ (τα μέλη της ΔΑΚΕ που ακολούθησαν τον Μανώλη Αγγελάκη μετά την διαγραφή του από την ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα) και της ΡΑΚ που εκφράζει τις δυνάμεις του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ), ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση, που στηρίχτηκε και από δυνάμεις της ΛΑ.Ε, παρά τις συνθήκες πόλωσης που κυριάρχησαν στις εκλογές και τις πελατειακές τακτικές άλλων παρατάξεων, κατάφερε και πρόβαλε το διακριτό του στίγμα (εμμονή στα προβλήματα των εργαζομένων, αγωνιστική ενότητα, δημόσιο νερό, αυτονομία απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κομματικούς μηχανισμούς) κέρδισε καινούργιους συναδέλφους (κυρίως στο εργατοτεχνικό προσωπικό) και κατάφερε να εκλέξει 2 έδρες σε Δ.Σ. και ΟΜΕ και μία στο Εργατικό Κέντρο. Η επιλογή από τους συναδέλφους του ψηφοδελτίου του ΣΕΚΕΣ έδειξε ότι η παρουσία του κρίνεται αναγκαία ως καταλύτης στον αγωνιστικό, ενωτικό και αυτόνομο προσανατολισμό του εργατικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ.
Οι «παραδοσιακές» ιστορικά δυνάμεις στο Σύλλογο Προσωπικού (ΠΑΣΚΕ, ΕΣΚ) διατήρησαν τα ποσοστά τους. Η ΠΑΣΚΕ βγήκε πρώτη δύναμη σε Δ.Σ. και ΟΜΕ με μικρή αύξηση των ποσοστών της στο Δ.Σ. και οριακή μείωση στην ΟΜΕ. Η ΕΣΚ είχε μείωση του ποσοστού της σε ΔΣ (-5,5%) και στην ΟΜΕ (-3,4%) αλλά κέρδισε μια έδρα παραπάνω για την ΟΜΕ (4 έναντι 3 το 2015) στην κλήρωση αφού είχε το ίδιο υπόλοιπο με την ΑΚΕ στην 2η κατανομή. (Η ανακοίνωση της ΕΣΚ εδώ)
Το ντέρμπι ΑΚΕ – ΔΑΚΕ, μάλλον έληξε ισόπαλο. Η ΑΚΕ, κυρίως λόγω των 40 περίπου εγγραφών λίγο πριν τις εκλογές, κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη υπέρ της διαφορά στο Δ.Σ. (88-34 ψήφους, 4-1 έδρες) που έδωσε στον ισχυρό άνδρα της παράταξης Μανώλη Αγγελάκη το δικαίωμα να πανηγυρίζει με ανάρτησή του στο facebook:
«Το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων ξεκίνησε δυναμικά την παρουσία του στο μεγαλύτερο Σύλλογο της ΕΥΔΑΠ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 4 έδρες. Με την ίδια αγωνιστικότητα θα συνεχίσουμε. Στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ημερών, η επιτυχία αυτή ανήκει σε όλους τους συναδέλφους και τους ευχαριστούμε θερμά. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους μας και καλή δύναμη σε όσους εκλέγονται. Ο Ν. Κιουτσούκης αντί να αναλάβει τις ευθύνες για το κατάντημα της ΔΑΚΕ και τη συντριβή του στην ΕΥΔΑΠ που ήρθε στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8% και να παραιτηθεί, κατά την προσφιλή του μέθοδο, χάνοντας την ψυχραιμία του, συνεχίζει να υβρίζει και να απειλεί δημόσια. Τον παραδίδουμε στην κρίση όλων των εργαζομένων.» 
Από την άλλη η ΔΑΚΕ πανηγυρίζει (η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ εδώ) , αφού στις εκλογές για την ΟΜΕ, όπου το δείγμα είναι πιο αντιπροσωπευτικό και συγκρίσιμο με το 2015, κατάφερε παρά τα προγνωστικά και το… συντριπτικό σε βάρος της αριθμό υποψηφίων (4 ΔΑΚΕ – 21 ΑΚΕ) να εκλέξει 2 αντιπροσώπους (όσους και η ΑΚΕ, η οποία όμως έχασε την 3η έδρα στην κλήρωση) και να μείνει κοντά σε ψήφους (48-59).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εσωκομματική διαμάχη ΑΚΕ- ΔΑΚΕ, μάλλον τους ευνόησε αθροιστικά, αφού η πάλη για την συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο πλευρών, απέτρεψε την χαλαρή ψήφο και τις διαρροές προς τις άλλες παρατάξεις.
Τέλος, η αποτυχία των δυνάμεων της ΡΑΚ, που εξέφρασε κυρίως τις δυνάμεις του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΔΑΠ. Η στήριξή τους αποκλειστικά στην κομματική, κυβερνητική και εργοδοτική «ισχύ» και οι παλαιοκοματικές πελατειακές τακτικές δεν κατάφεραν αν «ισοφαρίσουν» την απουσία τους από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την συνδικαλιστική ζωή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Το μέλλον της παράταξης θα κριθεί από το κατά πόσον θα παραμείνουν απολογητές της μνημονιακής μετάλλαξης του κυβερνητικού κόμματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ή θα στραφούν στα προβλήματα των εργαζομένων και την αγωνιστική επίλυσή τους.

Τα αποτελέσματα για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Εγγεγραμένοι: 465, Ψήφισαν: 407, Άκυρα-Λευκά: 11, Έγκυρα: 396

  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:  108 ψήφοι, 27,3%, 4 έδρες (εκλέγονται: Ματαράγκας Μάριος, Βασιλόπουλος Κώστας, Γρατσίας Στέλιος, Σκόνδρας Θανάσης)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: 88 ψήφοι, 22,2%, 4 έδρες (εκλέγονται: Ρετουνιώτης Σάκης, Λιάσκος Φίλιππος, Κυπαρίσσης Ευάγγελος, Παυλίτινας Φώτης)
  • ΕΣΚ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:  86 ψήφοι, 21,7%, 3 έδρες (εκλέγονται: Χαρατσής Μανώλης, Λιάκας Γιάννης, Δεβετζής Βασίλης)
  • ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ:  44 ψήφοι, 11,1%, 2 έδρες (εκλέγονται: Μαστοράκης Μανώλης, Μερσινιάς Αλέξανδρος)
  • ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ:  34 ψήφοι, 8,6%, 1 έδρα (εκλέγονται: Τσιλίρας Νικόλαος)
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:  33 ψήφοι, 8,3%, 1 έδρα (εκλέγεται: Κουκουμέλας Γιώργος)
  • ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:  3 ψήφοι, 0,8%

Τα αποτελέσματα για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ:

Εγγεγραμένοι: 425, Ψήφισαν: 364, Άκυρα-Λευκά: 10, Έγκυρα: 354

  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:  90 ψήφοι, 25,4%, 4 αντιπρόσωποι (εκλέγονται: Ματαράγκας Μάριος, Βασιλόπουλος Κώστας, Γρατσίας Στέλιος, Σκόνδρας Θανάσης)
  • ΕΣΚ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:  82 ψήφοι, 23,2%, 4 αντιπρόσωποι (εκλέγονται: Χαρατσής Μανώλης, Λιάκας Γιάννης, Δεβετζής Βασίλης, Αποστόλου Χρυσούλα)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: 59 ψήφοι, 16,7%, 2 αντιπρόσωποι (εκλέγονται: Ρετουνιώτης Σάκης, Λιάσκος Φίλιππος)
  • ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ:  48 ψήφοι, 13,6%, 2 αντιπρόσωποι (εκλέγονται: Κυρίτσης Δημήτρης, Πάντος Παναγιώτης)
  • ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ:  45 ψήφοι, 12,7%, 2 αντιπρόσωποι (εκλέγονται: Μαστοράκης Μανώλης, Μερσινιάς Αλέξανδρος)
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:  30 ψήφοι, 8,5%, 1 αντιπρόσωπος(εκλέγεται: Κουκουμέλας Γιώργος)

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν:

  • Πάνος Αναστάσιος (ΑΠΣΚ)
  • Παναγιωτόπουλος Διονύσης(ΑΚΕ)
  • Σταθακάτου Παρασκευή (ΕΣΚ)

Για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (βάσει των ψήφων για αντιπροσώπους στην ΟΜΕ) εκλέχτηκαν:

  • Γρατσίας Στέλιος (ΑΠΣΚ)
  • Χαρατσής Μανώλης (ΕΣΚ)
  • Βαρδουλάκη Ευγενία (ΑΚΕ)
  • Κυρίτσης Δημήτρης (ΔΑΚΕ)
  • Μπαστέας Πέτρος (ΣΕΚΕΣ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας