Εκλογές-Σκόπια: Οι αντίπαλοι του Ζάεφ ρίχνονται στην «αρένα» για τη νίκη

985
ζάεφ

Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν στις δημοσκοπήσεις τα δύο μεγάλα κόμματα στα Σκόπια ενόψει των εκλογών της 12ης Απριλίου, ενώ νέο σκηνικό καταγράφεται μεταξύ τριών μικρών αλβανικών κομμάτων, που θέλουν να συνεργαστούν και να νικήσουν το μεγάλο αλβανικό κόμμα DUI, που συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις, αλλά και στην κυβέρνηση του Ζάεφ.

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται η γείτονα χώρα, με τα Σκόπια να κουβαλούν βαριά στις «πλάτες» τους, το γεγονός ότι δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό είναι εύθραυστες και η ενταξιακή πορεία προς το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η ανεργία, που προκαλεί τη φυγή των νέων στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι πολλοί ασκούν κριτική στην πρώην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για το ότι δεν πάταξε τη διαπλοκή.

Τα ηνία της χώρας είναι σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η προεκλογική περίοδος είναι, προς το παρόν, χαλαρή με τα κόμματα να προετοιμάζουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες και τις λίστες με τους υποψηφίους.

Η μονομαχία της 12ης Απριλίου 2020

Οι εκλογές θα διεξανθούν στις 12 Απριλίου 2020, και ο αγώνας αναμένεται να δοθεί μεταξύ των δύο «μονομάχων» που είναι:

  • Το SDUM του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ
  • Το VMRO-DPMNE  του Χρίστιαν Μιτσόβσκι

Ρόλο ρυθμιστή, στον σχηματισμό κυβερνήσεων έχει το αλβανικό κόμμα, DUI του Αλί Αχμέτι. Το DUI είναι από το 2002 το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα και συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους κυβερνητικούς συνασπισμούς, εκτός από την περίοδο 2006-2008. Ο Αχμέτι έχει, μάλιστα, ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με τα κόμματα που υποστηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, θεωρείται αδύνατο να συνεργαστεί με το VMRO-DPMNE, που είναι αντίθετο στην Συμφωνία.

Στην προεκλογική «αρένα» αναμένεται να πέσουν όμως και τρία μικρά αλβανικά κόμματα, το Alliance for Albanians του Ζιαντίν Σέλα, το Besa του Μπιλιάλ Κασάμι και το Alternativa, τα οποία σύμφωνα με τα νέα από τη γείτονα χώρα αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να «ρίξουν» το DUI.

«Είναι πολύ νωρίς για τις εκλογές της 12ης Απριλίου και μετά τις γιορτές δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα καθώς τα κόμματα τώρα εισέρχονται σε μια περίοδο προετοιμασίας. Το Κοινοβούλιο θα εργαστεί ως τις 12 Φεβρουαρίου και υπάρχουν σημαντικοί νόμοι στην ημερήσια διάταξη, ενώ περιμένουμε την Ισπανία να επικυρώσει το Πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ έτσι ώστε η χώρα να γίνει μέλος», σχολίασε στο Sputnik η δημοσιογράφος Σάνια Βάσικ που εργάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Όπως ανέφερε η κ. Βάσικ, η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, με δύο υπουργούς από το VMRO-DPMNE και λίγους αναπληρωτές υπουργούς.

«Μετά τις διακοπές όλα είναι αργά», είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι «στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν τη νέα χρονιά, τα δύο κύρια κόμματα, το SDUM και το VMRO-DPMNE έχουν τα ίδια ποσοστά. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιο θα κερδίσει τις εκλογές».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Βάσικ έχει ενδιαφέρον ότι «μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, τα νέα είναι ότι τρία μικρότερα κόμματα – Alliance for Albanians, Besa and Alternativa- προσπαθούν να κάνουν συνεργασία για τις εκλογές, προκειμένου να κερδίσουν το DUI που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 13 χρόνια».

«Προς το παρόν όμως όλα είναι ήσυχα και τα κόμματα εργάζονται για τις λίστες των υποψηφίων τους», επισήμανε η κ. Βάσικ.

Σκάνδαλα και προβλήματα έπληξαν τον Ζάεφ

Την ίδια άποψη, ότι είναι νωρίς να προβλεφθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη γείτονα εξέφρασε στο Sputnik και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιώργος Χρηστίδης.

«Είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία. Αν και η πρώην κυβέρνηση του ηγέτη του SDUM, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας,  η ανεργία παραμένει υψηλή (γύρω στο 17%) και οι μισθοί χαμηλοί (ο μέσος μισθός είναι χαμηλότερος των 500 ευρώ), με τη μετανάστευση των νέων να αποτελεί μια «μόνιμη αιμορραγία» για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χρηστίδης, ο πρώην πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του συνασπισμού του, «έχουν πληγεί από διάφορα σκάνδαλα τα οποία συντάραξαν τη δημόσια ζωή της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ «η μη αντιμετώπιση από την πρώην κυβέρνηση σημαντικών θεμάτων προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες της χώρας».

«Διάφορα σκάνδαλα έπληξαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης Ζάεφ, ενώ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και πρωτίστως η πρωτεύουσα Σκόπια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μέτρηση της κοινής γνώμης (ΜΙΑ 28/12/2019) η πλειονότητα του κόσμου (ένα 64,5%) δηλώνει απογοητευμένη με τη κυβέρνηση “διότι δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της”, ωστόσο ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (58,7%) δεν θεωρεί ότι η αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) “αξίζει να κερδίσει τις εκλογές”», ανέφερε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε:

«Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του SDUM, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίζεται  αισιόδοξος, στηριζόμενος σε μετρήσεις που φέρουν το κόμμα του ελαφρά μπροστά (22,1% έναντι 20,4%) από το VMRO-DPMNE, και ιδιαίτερα από το αξιοσημείωτο γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό (13,6) των εθνοτικά Αλβανών ψηφοφόρων δείχνει έτοιμο να στηρίξει τη SDUM».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας