Εισαγγελική έρευνα για τη διακοπή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης

1457
διακοπή

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν ακόμα και ποινικές ευθύνες σε σχέση με την πολυήμερη διακοπή στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης. Εν τω μεταξύ, μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία που υπέστη η πόλη, η υδροδότηση έχει σχεδόν αποκατασταθεί, ενώ η διοίκηση της ΕΥΑΘ υποστήριξε ότι τεχνικά δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η βλάβη.
Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ερευνάται εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης, της παράβασης καθήκοντος, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και της απιστίας. Η έρευνα αφορά τόσο τη διαχείριση της βλάβης και τις συνέπειες αυτής στο κοινωνικό σύνολο όσο και τις κινήσεις της ΕΥΑΘ για τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης (λ.χ. αν η κατάσταση των υποδομών αντιστοιχεί στα κονδύλια που έχουν τα τελευταία χρόνια διατεθεί).

Χθες, η διοίκηση της ΕΥΑΘ κατέβαλε προσπάθεια να εμφανιστεί η πολυήμερη διακοπή στην υδροδότηση της πόλης ως ένα αναπόφευκτο, τυχαίο γεγονός για το οποίο κανείς δεν φέρει ευθύνη. Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλους της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης, τεχνικά δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θραύσης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού, ούτε μπορούσε να επιδιορθωθεί η βλάβη σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
«Αν δεν βρεθεί από άλλη πηγή η ποσότητα που φέρνει η Αραβησσός, τουλάχιστον τα 80.000 κυβικά ημερησίως, δεν είναι δυνατόν ο αγωγός αυτός να σταματήσει να λειτουργεί ώστε να συντηρηθεί», ανέφερε. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΕΥΑΘ θα διεξαγάγει τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια θραύσης του αγωγού.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΥΑΘ είναι οι αποκαλύψεις που έκανε σε προχθεσινή της ανακοίνωση η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης:
Από τότε που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έβαλε την ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ιδιωτικοποίησή της θα είχε ήδη συντελεστεί, αν δεν υπήρχε ένα μεγάλο κίνημα στην πόλη, κι ένα συντριπτικό δημοψήφισμα το 2014, που μέχρι στιγμής, τη σταμάτησε.
Ωστόσο, η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση συνοδεύτηκε, ως συνήθως, από ελάχιστες επενδύσεις, και από συρρίκνωση προσωπικού στην εταιρεία. Προστέθηκαν και οι μνημονιακές πολιτικές, που συρρίκνωσαν τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, με αποτέλεσμα, τα συστήματα αγωγών υδροδότησης και αποχέτευσης να είναι παμπάλαια, (της υδροδότησης από το 1970), με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή τροφοδοσία σε νερό της πόλης, και ως προς την ποιότητα, και ως προς την ποσότητά του.
Κι αυτό, ενώ η ΕΥΑΘ ΑΕ, δημοσίευσε για το 2017 κέρδη προ φόρων € 24,9 εκατ. έναντι € 21,77 εκατ. την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 14,52%, και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%!
Δεν κάνουν επενδύσεις λοιπόν, δεν ανανεώνουν το προβληματικό-επικίνδυνο δίκτυό της, απολύουν και συμβασιούχους, προκειμένου να δώσουν στον «επενδυτή», μια κερδοφόρα επιχείρηση, και μάλιστα με σημαντικότατα διαθέσιμα στα ταμεία της, ακριβώς όπως έκαναν και με τον ΟΛΘ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας