ΕΕ-Γερμανία ζητούν διευκρινίσεις για Σχέδιο Ανάκαμψης-Αντιδράσεις για δάνεια σε ισχυρούς ομίλους

546
ΕΕ-Γερμανία ζητούν διευκρινίσεις

Ανησυχία στο Βερολίνο για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι αποκαλύπτει το Euractiv

Διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητούν πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με «οδηγό» τη Γερμανία, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα EurActiv, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τα κεφάλαια θα διοχετευθούν στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα αιτήματα έρχονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης.
Ανακριβές χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενω ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για πλιάτσικο.

Αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης», δήλωσε πηγή της ΕΕ στη Euractiv.
H πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με «οδηγό» τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.
Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Γιατί ανησυχεί το Βερολίνο – Αποκλεισμός των μικρομεσαίων

Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες θα λάμβαναν ούτως ή άλλως κεφάλαια από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000 – 25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.
Η πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν λεκτικά το σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητάς και να τονιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
«Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ευχαρίστως θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κρύψει κάτι εξ αρχής», εξήγησε η πηγή.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σκυλακάκης: Ανακριβές το δημοσίευμα του Euractiv για το Ταμείο Ανάκαμψης – Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακριβές χαρακτηρίζει το δημοσίευμα του Euractiv για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ εξαπολύει επίθεση στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσο Ηλιόπουλο.
«Η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές», αναφέρει ο Θ. Σκυλακάκης,
«Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο Συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο.
Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα.
Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση», καταλήγει στη δήλωσή του ο Θ. Σκυλακάκης.

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ): Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα το πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το δημοσίευμα του Euractiv προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο, να εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό.
«Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι», αναφέρει στην on camera δήλωσή του ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η δήλωση Ηλιόπουλου:

«Η αποκάλυψη του EurActiv για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κ. Μητσοτάκης, που σχεδίασε την πρόταση εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, κατηγορείται από κράτη μέλη ότι:

  • αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
  • δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Μετά το ρεκόρ ύφεσης που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα κονδύλια αποτελούν τη μεγάλη και τελευταία ευκαιρία της χώρας για άμβλυνση ανισοτήτων, βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας