«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε»

2494
διαλόγου
Βλέποντας το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με άλλο μάτι.

«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε», τα λόγια αυτά απηχούν με ακρίβεια την πραγματικότητα μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική μας Π.Γ.Δ.Μ.

Στην πρώτη δοκιμασία της η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έτυχε της αρνητικής απάντησης από το λαό όσο και αν ορισμένοι κονδυλοφόροι της κυβέρνησης του Τσίπρα σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι και να κάνουν το μαύρο άσπρο εδώ στην Ελλάδα. Πολλοί «αναλυτές» προπαγάνδιζαν μέχρι χθες ότι θα είναι ένας πανηγυρικός περίπατος  το δημοψήφισμα για τον Ζάεφ μετά και την ανοικτή παρέμβαση στήριξης του ΝΑΙ, όλων των Νατοϊκών και Ευρώ- Ενωσιακών  παραγόντων. Μέχρι και ο Κύριος Μπους και η Κυρία Μέρκελ επιστρατεύτηκαν για να πείσουν τους πολίτες της Π.Γ.Δ.Μ., για το πόσο θα άλλαζε η ζωή τους με την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών και την συνεπακόλουθη είσοδό τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η αποχή και η αρνητική ψήφος που ξεπέρασε το 67% κυριάρχησαν. Το τυράκι στη φάκα «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;» τελικά αποδείχτηκε απωθητικό. Σε μεγάλο φιάσκο και σε κόλαφο για την Ιμπεριαλιστική Δύση, για τον Ζάεφ και το κόμμα του, αλλά και σε σκληρό μήνυμα για την κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά εξελίχθηκε το πολυδιαφημισμένο δημοψήφισμα στη Π.Γ.Δ.Μ.

Μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το  συμπέρασμα, ότι οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας όχι μόνο δεν συναίνεσαν αλλά και ανοικτά εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στις ωμές επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας τους.                                                    Δεν χωρά πάντως καμιά αμφιβολία ότι  τα στενά επιτελεία του Ζάεφ αλλά και των ιμπεριαλιστικών κύκλων που πατρονάρουν την όλη υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών τις τελευταίες εβδομάδες διέκριναν την λαϊκή αδιαφορία αν όχι αντίθεση γι αυτό το δημοψήφισμα και για το λόγο αυτό άρχισαν να υποβαθμίζουν την πιθανολογούμενη έκβασή του με τη γνωστή θέση ότι το δημοψήφισμα θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι η Βουλή των Σκοπίων θα προωθούσε την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Αμέσως για το λόγο αυτό μετά το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα της μεγάλης αποχής ο Ζάεφ πέταξε το μπαλάκι στη Βουλή και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την έγκριση ή μη της συμφωνίας και την συνεπακόλουθη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μεθοδεύσεις παρόμοιες με εκείνες άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, που το 62% του ΟΧΙ  του ελληνικού λαού έγινε από τον Τσίπρα και την παρέα του ΝΑΙ μέσα σε λίγες μέρες. Περιπτώσεις που δείχνουν πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη δημοκρατική θέληση του λαού από κάτι « ηγέτες» όπως ο Τσίπρας και ο Ζάεφ. Οι κύριοι αυτοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Ελλάδας, της Π.Γ.Δ.Μ. αλλά και συνολικά των Βαλκανίων δεν αποδέχονται συμφωνίες από τα πάνω, ερήμην των λαών, τύπου Τσίπρα-Ζάεφ, Αμερικανών και Ε.Ε. Οι λαοί των Βαλκανίων δεν μπορούν να ξεχάσουν εύκολα το τι τράβηξαν από δυο παγκόσμιους πολέμους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αρρωστημένους εθνικισμούς. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε αποδεκτή ούτε και από την  Αλβανική μειονότητα της Π.Γ.Δ.Μ. όπου είχαμε απαράδεκτες παρεμβάσεις  από τον ηγέτη της Αλβανίας,  Έντι Ράμα, του τύπου «όποιος δεν πάει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα θα είναι προδότης» και άλλα παρόμοια. Από τέτοιου είδους τοποθετήσεις μπορεί κανείς εύκολα να βγάλει το συμπέρασμα για το τι παιχνίδι παίχτηκε και παίζεται στην περιοχή.

Οι Αλβανοί εθνικιστές και Ουτσεκάδες θέλουν να μπει πάση θυσία η Π.Γ.Δ.Μ στο ΝΑΤΟ, ώστε να αποκλειστεί κάθε επιρροή της Ρωσίας κι έτσι να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη διάλυση της Π.Γ.Δ.Μ και την απόσχιση του Αλβανικού κομματιού για να προωθηθεί το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας. Αυτό φυσικά ο κύριος Κοτζιάς δυσκολεύεται ή κάνει πως δυσκολεύεται να το αντιληφθεί σαν καλό φερέφωνο των ΗΠΑ που είναι. Δεν τον ενδιαφέρουν αυτά τα ζητήματα που αφορούν και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας από κινδύνους πολύ ποιο υπαρκτούς όπως αυτός του αλβανικού εθνικισμού- επεκτατισμού, γιατί πάνω απ’   όλα για αυτόν είναι η εξυπηρέτηση των ΗΠΑ.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ  δρομολογεί νέες καταστάσεις στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας. Αμέσως μόλις βγήκε το αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας έκαναν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις. Ο δε Τσίπρας έσπευσε να δώσει κουράγιο στον Νατοϊκό ομογάλακτό του. Η ΝΔ από την μεριά της φαίνεται παραζαλισμένη γιατί πολύ πιθανόν να της πέσει η καυτή πατάτα της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών στα χέρια της και τότε θα δούμε «πόσα απίδια παίρνει ο σάκος» μιας και σαν ακραιφνής Νατοϊκή δύναμη με παράδοση φιλοδυτική θα πρέπει να υλοποιήσουν τη θέληση των ΗΠΑ για ένταξη του νέου της προτεκτοράτου στο ΝΑΤΟ, στη βάση της σύγκρουσης με τη Ρωσία στα Βαλκάνια.

Το δικό μας ΟΧΙ, το ΟΧΙ  της Αριστεράς στην Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, σε αντίθεση με την Ν.Δ και τα άλλα φιλοδυτικά και φιλοαμερικάνικα κόμματα  δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή, επιλεκτική, αποπροσανατολιστική και για ευκαιριακές κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, διαφωνία της ΝΔ. Η ΝΔ όχι μόνο παρακάμπτει, σε σχέση με την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα κεντρικά ζητήματα του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και στηρίζει ένθερμα τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των τελευταίων στις δύο χώρες και στην περιοχή.

Το δικό μας ΟΧΙ λέγεται, από την σκοπιά της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών και δεν έχει καμιά σχέση με το όχι στην Συμφωνία των ακροδεξιών, εθνικιστικών και νεοφασιστικών δυνάμεων που καλλιεργούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες και ένα εχθρικό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός, όπως έχει δείξει πολλές φορές η ελληνική εμπειρία, μπορεί να επικαλούνται την εθνική ανεξαρτησία και να ομνύουν στα «ελληνικά ιδεώδη» αλλά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας τάσσονταν με τις επιλογές της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της και κατέφευγαν σε τυχοδιωκτισμούς που πλήρωνε βαρύτατα ο ελληνικός λαός.

Με την συμφωνία αυτή η Π.Γ.Δ.Μ. θα γίνει ένα ακόμα επιθετικό φυλάκιο των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με  άλλες χώρες. Θα γίνει ένας επικίνδυνος μαγνήτης πολεμικών επιχειρήσεων και θανάτου στα Βαλκάνια και σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Η Συμφωνία αυτή ως τέτοια δεν πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ ούτε βεβαίως στην ειρήνη, την συνεργασία και την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Όσο το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στην αποκλιμάκωση των απειλών της τελευταίας σε βάρος της χώρας μας, άλλο τόσο η Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, σε σύγχρονη μορφή, για Βαλκάνια, των οποίων οι χώρες θα συνδέονται με φιλία, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και θα μπορούσε να καταστήσει τον Βαλκανικό χώρο, μακριά από ιμπεριαλιστικές προσδέσεις, σε μια ανθούσα και αναπτυσσόμενη ζώνη ευημερίας και δικαιοσύνης, αντί μιας «πυριτιδαποθήκης» και μιας ζώνης διενέξεων και συγκρούσεων, από τις οποίες επωφελείται η Δυτική νεοαποικιοκρατία.

Σήμερα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και στην γειτονική μας ΠΓΔΜ θα πρέπει να βγάλουν και από αυτό το δημοψήφισμα  τα σωστά συμπεράσματα και όλες μαζί με τον δικό μας διεθνισμό και σε κάθετη αντίθεση με τους αρρωστημένους εθνικισμούς να δώσουμε την μάχη για να μην περάσουν τα νατοϊκά σχέδια του θανάτου στα Βαλκάνια.

*Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Αριστερού Ρεύματος της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας