Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, που ήρθε στην κατοχή των Financial Times, συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να επανακινηθεί η οικονομία.
Η εγκληματική αυτή οδηγία συνοδεύεται μάλιστα και από την ομολογία ότι η άρση των μέτρων θα προκαλέσει αύξηση των θυμάτων!
Συγκεκριμένα, άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη και επανεκκίνηση της οικονομίας προσπαθούν να πετύχουν οι Βρυξέλλες ώστε να αποτραπεί κάθε χώρα να κινείται ανεξάρτητα. Σύμφωνα με το επιτελείο των Βρυξελλών, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντέχει επί μακρόν το lockdown που έχει επιβληθεί και πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, που ήρθε στην κατοχή των FT, συμβουλεύει, κατ΄ ελάχιστον, τις κυβερνήσεις να δώσουν η μία στην άλλη έγκαιρη προειδοποίηση για τον σχεδιασμό ανοίγματος καταστημάτων και συνόρων.
«Κατ’ ελάχιστον, τα κράτη μέλη πρέπει να ειδοποιούν το ένα το άλλο έγκαιρα πριν από την άρση μέτρων και να λάβουν υπόψη τις απόψεις τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Είναι ουσιώδες να υπάρξει ενιαία προσέγγιση και πλαίσιο δράσης».
Το συγκεκριμένο non paper σημειώνει ότι «μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη όταν τα μέτρα περιορισμού αρθούν, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα γίνει αυτό».
Όπως επισημαίνεται, η επάρκεια ΜΕΘ θα είναι ουσιαστικό κριτήριο για τη διαδικασία άρσης των lockdown, ενώ διευκρινίζεται ότι η «έξοδος» πρέπει να είναι σταδιακή, υπονοώντας ότι απαιτείται διάστημα ενός μηνός από το ένα βήμα στο άλλο, προκειμένου να εξετάζονται οι επιπτώσεις.
«Η άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά» αναφέρει το έγγραφο.
Η πρόταση των Βρυξελλών είναι να διατηρηθούν περισσότερο οι απαγορεύσεις για τις ευπαθείς ομάδες και αυτούς που έχουν συμπτώματα, ενώ τα μπαρ και τα καταστήματα να ανοίξουν σταδιακά με περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας τους.
Υποστηρίζεται ότι τα δύο βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις θα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη ένδειξη ότι «η εξάπλωση του ιού έχει υποχωρήσει σημαντικά για επαρκή χρόνο» και η επάρκεια υποδομών υγείας για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κρούσματα.
Επιπρόσθετα κρίσιμοι παράγοντες είναι η ικανότητα των κρατών μελών να αυξήσουν τα τεστ και να συγκεντρώνουν δεδομένα με χρήση και εφαρμογών από smartphones για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.
Επιπλέον. εκτιμάται ότι τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα και τα εξωτερικά σε δεύτερη φάση, συντονισμένα.