Είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός αριστερή πολιτική;

1137
δαρβινισμός

Το ιδεολογικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ

μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την επιβολή

του τεκμαρτού εισοδήματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες

1.Η ιδεολογική ταυτότητα κάθε ανθρώπου ή πολιτικής κίνησης κρίνεται επί τη βάσει των πεπραγμένων τους. Εάν μάλιστα έτυχαν και κυβερνητικής θητείας ικανού χρόνου, τα μέτρα που έλαβαν και η εν γένει δράση τους εντός των πλαισίων του Συντάγματος, τους αποδίδει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και τους τοποθετεί στη θέση που τους αρμόζει στην ιδεολογική κλίμακα.

Γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες, γνωρίζοντας ότι πολλές φορές άλλα δηλώνονται προς παραπλάνηση των πολιτών και άλλα (ακόμα και τα εντελώς αντίθετα) πραγματοποιούνται, χρησιμοποιούσαν ένα αδιαμφισβήτητο απόφθεγμα που το χρησιμοποιούν και σήμερα όλοι οι σοβαροί άνθρωποι και διανοητές: «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Δηλαδή, το ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ή αποτύπωμα, το δίδουν αποκλειστικώς οι πράξεις, πολύ περισσότερο οι πράξεις εξουσίας του.

2.Παρακολουθώντας την προσπάθεια των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του κ.Τσίπρα να προσελκύσουν διάφορα κοινωνικά στελέχη (κυρίως τέως πολιτικά πρόσωπα) από τον πάλαι ποτέ δημοκρατικό χώρο, ο καθένας διαπιστώνει αδιαμφισβήτητα ότι πρόκειται περί συνεύρεσης παλαιών και όψιμων μνημονιακών.

Το πρόσημο, όπως είναι φυσικό, του υπό συγκρότηση «νέου» σχήματος το προσδίδει το πρόσφατο κυβερνητικό ιστορικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα μέλη του οποίου αποτελούν άλλωστε τον κεντρικό κορμό τού νέου σχήματος.

Μεταξύ λοιπόν των άλλων …άθλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πρωτεύουσα θέση κατέχει η κατάργηση του ΕΚΑΣ (ν. 4387/2016, άρθρο 92), δηλαδή της ενίσχυσης που δινόταν συστηματικά στους χαμηλοσυνταξιούχους ώστε, μαζί με τη γλίσχρα σύνταξή τους, να έχουν μια φτωχή μεν, αλλά αξιοπρεπή ζωή. Τον θεσμό αυτό τον θέσπισε προ 23ετίας περίπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι επομένως έπρεπε να είναι γνωστός σε όλους (βλ. την από 21-11-2019 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ). Τώρα οι χαμηλοσυνταξιούχοι  -και μάλιστα αυτοί που παίρνουν τμήμα τής εθνικής σύνταξης (που είναι πάρα πολλοί)- όχι μόνο στερούνται αυτής της ενίσχυσης αλλά καλούνται να ζήσουν πολύ κάτω του ορίου τής φτώχειας.

Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι ο θεσμός τής σύνταξης των αγροτών και των ξωμάχων που καθιερώθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1964 (όπως εξελίχθηκε επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου) δινόταν σε όλους τους φτωχούς βιοπαλαιστές της γης και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Και επ’ αυτού του ιερού θεσμού, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρενέβη και έθεσε φραγμούς με το λεγόμενο «τεκμαρτό εισόδημα» (ν. 4387/2016, άρθρο 93).

Αν δηλαδή κάποιος απόκληρος είχε μια ξερολιθιά, μία εγκαταλελειμμένη στάνη, ένα παροπλισμένο αυτοκίνητο, τρακτέρ ή οτιδήποτε άλλο, που από τη νομοθεσία «αποδίδει» τεκμαρτό εισόδημα, η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα δεν δίδεται!!!! Γι’αυτό και με το υπ’αριθ.πρωτ. 222723/19688/7-5-2018 Πόρισμα-«ράπισμα» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη έκρινε την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων αντισυνταγματική και κάλεσε την κυβέρνηση εφεξής να χορηγεί το σχετικό επίδομα με βάση το πραγματικό (αντί το τεκμαρτό) εισόδημα.

Και τα δύο αυτά μέτρα (ΕΚΑΣ και σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων) αποτελούν τα σαφέστερα, τα πιο ξεκάθαρα, τα πλέον δηλωτικά μέτρα τής ιδεολογικής ταυτότητας της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χτύπησε με αδιανόητα ανάλγητο ταξικό αίσθημα αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Κι έπειτα μοίραζε το 1/5 έως το 1/10 του δικαιουμένου ποσού χάριν …φιλανθρωπίας!

Τα παραπάνω χειροπιαστά πολιτικά γεγονότα δεν εντάσσουν απλώς τους συγκεκριμένους φορείς στο δεξιό άκρο τού πολιτικού φάσματος από πλευράς ιδεολογίας του Κοινωνικού Κράτους, αλλά με δικαιολογημένο άλμα τής Ιστορίας, τους τοποθετεί στην προδημοκρατική εποχή τής βικτωριανής …φιλανθρωπίας. Σ’αυτό το οντολογικό και ιδεολογικό άλμα στο παρελθόν συνετέλεσαν ασφαλώς και κεντρικοί υπουργοί που γνώριζαν την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει περιθώριο για ένταξη αυτού του φορέα στην προοδευτική μερίδα.

Η Αριστερά στην Ευρώπη, καίτοι συστημικώς συμβιβασμένη, το κατάλαβε και απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα εθνικό ή συνταγματικό όργανο αξιολόγησης των κυβερνητικών πεπραγμένων κάθε παράταξης και τοποθέτησής της στην αρμόζουσα θέση τού ιδεολογικού φάσματος ώστε να αποφεύγονται οι σκόπιμες παραπλανήσεις.

Ο Γιάννης Τσαρούχης έλεγε ότι «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Καιρός είναι να ξαναβρούμε σιγά-σιγά την κοινωνική και εθνική μας αυτογνωσία ώστε κάθε ένας από τους πολιτικώς δρώντες συμπολίτες μας να τοποθετείται στην κατάλληλη θέση και να μην κάνει κατάχρηση ιερών ονομάτων, ιδεολογιών και συμβόλων.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας