Το 66% των Ρώσων (δηλαδή, δύο στους τρεις) τοποθετείται θετικά σε σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, που θεωρεί πως εξασφάλιζε καλύτερους όρους ζωής απ’ αυτούς που βιώνει ο ρωσικός λαός μετά το 1991.
Η διαπίστωση προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το θεωρούμενο ως έγκυρο, ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.
Το 2017 το ποσοστό των Ρώσων που εξέφραζαν τη λύπη τους για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφθανε το 58%, ενώ επί δέκα συνεχή χρόνια δεν είχε υπερβεί το 61%. Το μεγαλύτερο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2000, χρονιά ανόδου στην εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν το 75% των Ρώσων εξέφραζε την λύπη του για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η πρόσφατη αυτή δημοσκόπηση έδειξε, επίσης, ότι οι Ρώσοι, σε ποσοστό 60%, πιστεύουν πως η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 13 ετών.
Η μεγάλη πλειονότητα αυτών που νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση είναι άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, που έχουν εμπειρίες δεκαετιών από το σοβιετικό καθεστώς. Εντούτοις, όπως διαπιστώνεται, τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνονται αυτού του τύπου οι διαθέσεις και μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 ετών.
Σχολιαστές επισημαίνουν ότι η νοσταλγία των ηλικιωμένων ενισχύθηκε μετά την πρόσφατη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στα 65 χρόνια για τους άντρες και στα 60 για τις γυναίκες. Καταργώντας τα όρια των 60 και 55 χρόνων αντίστοιχα, που ίσχυαν από τη σοβιετική εποχή.