Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα της Λευκωσίας για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία εντός κυπριακής ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex (οδηγιών προς ναυτιλομένους) για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έπειτα από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας.
Πρόκειται, είπε στο ΡΙΚ, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για δραστηριότητα που γίνεται πολύ συχνά στην περιοχή.
Με την Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σημειώνονται:
1. Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2. Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3. Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
4. Το σημείο όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5. Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6. Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά και στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τον επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε στην ίδια πορεία με την εταιρεία και έχουμε τους ίδιους στόχους».
Όπως είπε, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην παρούσα κατάσταση, έχουν επικοινωνήσει με τη Λευκωσία για να εκφράσουν τη στήριξή τους, αλλά και για να εκφράσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανήσυχη η Μόσχα
«Το θέμα είναι να λύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα με την Τουρκία», δηλώνουν αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, τονίζοντας ότι τα διαβήματα είναι επαναλαμβανόμενα και ότι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, κινείται η Λευκωσία για το ζήτημα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Σύμφωνα εξάλλου με αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, η δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ«ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες». Θεωρείται ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ότι είναι ορθότερο «να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία και να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, άρα και να αποφευχθεί αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο». Για τον λόγο αυτό, υποδείκνυαν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.