Στο χείλος του πολέμου η ευρύτερη περιοχή – Στο χείλος της καταστροφής η Αλεξανδρούπολη
Ρωσία: Σε ετοιμότητα τα πυρηνικά
Εντείνεται η ανησυχία στη Δύση για τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, που συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία
ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία ενώ με μαζικές συνέπειες προειδοποιούν οι G7.
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία στη Δύση για τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, που συγκεντρώνονται στα σύνορα ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε πως θέτει σε μέγιστη επιφυλακή το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss και ο Αμερικανός ομόλογός της, Antony Blinken, συμφώνησαν, πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, εάν επιχειρήσει να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο έχει προωθήσει περίπου 70.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και λέγεται ότι σχεδιάζει μια πιθανή εισβολή στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Biden: Καταστροφικές οι συνέπειες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία ότι, «θα καταβάλλει τρομερό τίμημα», εάν ξεκινήσει μία επίθεση.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο το Σάββατο (11/12) ο Biden τόνισε:
«Το έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Putin… ότι, εάν προχωρήσει στην Ουκρανία, οι συνέπειες για την οικονομία του θα είναι καταστροφικές, καταστροφικές».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson και τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, τις προηγούμενες μέρες.
Με μαζικές συνέπειες προειδοποιούν οι G7 τη Ρωσία
Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 προειδοποίησαν την Κυριακή (12/12/2021) τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» αν ο πρόεδρος Vladimir Putin επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Στη σύνοδό τους στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας, οι αντιπρόσωποι της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, επιβεβαίωσαν πηγές στη G7.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, ενώ έχει δηλώσει πως χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.
Η G7 περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ενώ μετέχει επίσης ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βαθιά ανησυχία στη Δύση
Η Truss και ο Blinken μετέφεραν αμφότεροι την υποστήριξή τους στην Ουκρανία» και «εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας».
«Επιπλέον, είπαν ότι οποιαδήποτε εισβολή από τη Ρωσία θα ήταν στρατηγικό λάθος για το οποίο θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της υπεράσπισης και προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την ανάγκη για ενότητα των G7, ώστε να επιτευχθεί ο εν λόγω σκοπός».
Η Truss συζήτησε επίσης τη σημασία της «αντίστασης σε αυταρχικά καθεστώτα που απειλούν τον ελεύθερο κόσμο» και της ενοποίησης απέναντι στην απειλή της Μόσχας για την Ουκρανία, με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock.
Δραματική προειδοποίηση από Βρετανία
Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Biden, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι, θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» εάν το Κρεμλίνο κινητοποιηθεί κατά του Κιέβου.
Η υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε επίσης τους δυτικούς της συμμάχους να «αμυνθούν ενάντια στις αυξανόμενες απειλές από εχθρικούς παράγοντες».
Οι νέες απειλές προς τη Ρωσία, έρχονται λίγες μέρες μετά τη δήλωση του νέου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ναυάρχου Sir Tony Radakin, ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα είναι «βαθιά ανησυχητική».
Προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα είναι σε κλίμακα «που δεν έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».
Η Ρωσία θέτει σε μέγιστη επιφυλακή το πυρηνικό της οπλοστάσιο
Η Ρωσία θέτει σε μέγιστη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς κλιμακώνεται δραματικά η ένταση με τη Δύση.
Ο Valery Gerasimov, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε ότι όλα τα ρωσικά πυρηνικά στρατηγικά όπλα είναι έτοιμα για πολεμική χρήση, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο avia.pro.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βαθμός ετοιμότητας των συγκεκριμένων όπλων είναι 95%, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί ελάχιστος χρόνος για τη λειτουργία τους εάν και εφόσον δοθεί η σχετική εντολή.
Έτοιμος και ο «Sarmat»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, προ ημερών ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης τύπου Κούβας.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φθάσουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αλλά υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για την μη διεύρυνση του NATO»
Στον οπλισμό της Ρωσίας έχει συμπεριληφθεί και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat», «ο οποίος στη Δύση έχει ήδη ονομαστεί «Satan-2» για την εξαιρετικά καταστροφική του δύναμη και την αδυναμία αντιμετώπισης ενός χτυπήματος».