Διπλή ήττα για τον Ποροσένκο στην κρίση της Αζοφικής

1283
καμπή

Από σήμερα Τετάρτη και για τις επόμενες 30 ημέρες η Ουκρανία θα βρίσκεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου, μετά το επεισόδιο της Κυριακής, οπότε ρωσικές δυνάμεις ακινητοποίησαν τρία ουκρανικά σκάφη το οποία είχαν επιχειρήσει να περάσουν δίχως προηγούμενη συνεννόηση τσα στενά του Κερτς και συνέλαβαν 24 μέλη του πληρώματος.

Ήδη χθες ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Άντρι Παρούμπι είχε κάνει γνωστό ότι προτίθεται να υπογράψει εντός 24 ωρών την απόφαση που έλαβε το σώμα την Δευτέρα εγκρίνοντας την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μετρά ήδη μια πρώτη ήττα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα διαρκέσει, όπως ο ίδιος είχε εισηγηθεί, για 60 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο στις επαρχίες οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία ή βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα κοινοβουλευτικά κόμμματα, με πρώτο αυτό της διεκδικήτριας της προεδρίας Γιούλια Τιμοσένκο, συνασπίστηκαν απέναντι σε ό,τι θεώρησαν ως προσπάθεια του Ποροσένκο να καταστείλει την προεκλογική εκστρατεία ή και να αναβάλει, με την επίκληση εθνικού κινδύνου τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, σε μία φάση που η δημοτικότητά του κινείται κάτω από το 10%.

Εξ ού και η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου επαναβεβαιώνει την 31η Μαρτίου ως ημέρα προσέλευσης στις κάλπες. Το γεγονός, πάλι, ότι ο στρατιωτικός νόμος θίγει αποκλειστικά τις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένοι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας διευκολύνει όλους τους ανταγωνιζόμενους για την εξουσία.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στρατιωτικός νόμος δεν είχε επιβληθεί ούτε το 2014, οπότε η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και αποσχίσθηκαν οι εξεγερμένες επαρχίες του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μία σύγκρουση με 10.000 νεκρούς.

Ο ίδιος ο Ποροσένκο σε τηλεοπτική εμφάνισή του την Τρίτη υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο συνολικής πολεμικής σύρραξης με την Ρωσία. Μετρά ωστόσο και μια δεύτερη ήττα, στον βαθμό που οι δυτικές δυνάμεις (εξαιρουμένων “συνήθων υπόπτων”, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής) κρατούν μάλλον χαμηλούς τόνους απέναντι στο περιστατικό της Κυριακής και απευθύνουν εκκλήσεις για “αυτοσυγκράτηση”. Ήδη η Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ποροσένκο, στην οποία μπορεί να εικάσει κανείς ότι εκφράσθηκε η απαρέσκεια του Βερολίνου προς νέες “περιπέτειες”, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει απορροφημένος από την προετοιμασία της κρίσιμης συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες το Σαββατοκύριακο (αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσής της, με βάση την αξιολόγηση στην οποία θα προβούν οι αμερικανικές υπηρεσίες για τα διατρέξαντα στα στενά του Κερτς).

Η Ρωσία από την πλευρά της προβάλλει πρόσωπο ήρεμης αποφασιστικότητας: Δικαστήριο της Κριμαίας αποφάσισε την Τρίτη την κράτηση για τουλάχιστον ένα δίμηνο 12 εκ των συλληφθέντων Ουκρανών (ανάμεσά τους και κάποια μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών), ενώ ισχυροί αξιωματούχοι όπως λ.χ. ο πρόεδρος της κρατικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν δηλώνουν ότι το επεισόδιο της Κυριακής αποτελεί μια “τεχνητή κρίση”, την οποία δρομολόγησε ο Ποροσένκο προκειμένου να αναβάλει τις εκλογές.

Στο φόντο της πρόσφατης κρίσης, το ουκρανικό νόμισμα έχασε το 5% της αξίας του. Πάντως, έχει επιτραπεί εκ νέου η διέλευση εμπορικών πλοίων από τα στενά του Κερτς, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την λειτουργία του λιμανιού της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, από το οποίο διακινείται το ένα τέταρτο του εξαγωγών της Ουκρανίας σε μέταλλα.

Πηγή capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας