Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εκτός αυτού υπάρχουν οι αναφορές για προσέλκυση κατά το παρελθόν, μουσουλμάνων από την Κίνα, να πολεμήσουν στη Συρία.
Επιπλέον, στην επιφάνεια έρχονται τον τελευταίο καιρό αναφορές για εμπλοκή στις επαναστάσεις και τους εμφυλίους πολέμους στην Αφρική.
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν και οι κινήσεις της Τουρκίας στην κεντρική Ασία με την σκιώδη SADAT να συνάπτει προσφάτως συμφωνία με το Πακιστάν για συνεργασία με την πολεμική του αεροπορία. Παράλληλα η προθυμοποίηση του ΝΑΤΟ να παραδώσει τη σκυτάλη του Αφγανιστάν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, αλλά και την αγωνία πλήθους μελετητών και διπλωματών ανά τον κόσμο, σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης και στην Κεντρική Ασία, αλλά και στην πιθανή ενδυνάμωση και αλλαγή επί τα χείρω της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε γενικό επίπεδο.
Πριν από ενάμιση χρόνο, τον Ιανουάριο του 2020, οι δυνάμεις του Χαφτάρ συνέλαβαν τζιχαντιστή του ISIS πριν δραπετεύσει από τη Λιβύη. Ο εν λόγω άνδρας, δραπέτευσε από φυλακή, της οποίας τον έλεγχο είχαν οι Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις (SDF) των Κούρδων, κατά τον βομβαρδισμό της από τον τουρκικό στρατό. Προσποιήθηκε ότι ανήκει σε αντικαθεστωτικούς και ότι έχει κάθε λόγο να αποχωρήσει από τη Συρία, κι έτσι πέρασε στη Λιβύη.
Έναν μήνα αργότερα, οι αναφορές για τη συγκρότηση των επί της Λιβύης δυνάμεων του Ερντογάν, άρχισαν να πληθαίνουν, με αποκορύφωμα το γεγονός πως οι επικεφαλής τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), βρίσκονταν ήδη στη Λιβύη. Ο λόγος για τους Abu Al-Yagdan Al-Masri και Abu Al-Fath Al-Farghali, οι οποίοι κατέφτασαν στη βορειοαφρικανική χώρα με πάνω από 200 μαχητές, κυρίως Άραβες, με μικρές προσθήκες Αιγυπτίων και Μαροκινών.