Διευρύνεται με Φινλανδία το μέτωπο κατά Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν

981
φινλανδία

Ακόμα ένα «όχι» εισέπραξε η Κομισιόν στην πρόταση της για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Φινλανδία απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τασσόμενη στο πλευρό της Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η πρόταση της Κομισιόν ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
Ωστόσο για να υλοποιηθεί η πρόταση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη-μέλη, σενάριο που -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ήδη πέντε χώρες της Ε.Ε. έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του σχεδίου.

Ανταλλάγματα προς τους διαφωνούντες

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, έχει υποσχεθεί -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt»- ανταλλάγματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαφωνούν με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τελικά να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, όσον αφορά τις εκπτώσεις, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία» ήταν η δήλωση του Dombrovskis.

Ωστόσο, ο ίδιος προανήγγειλε και αυστηρούς όρους για τους αποδέκτες της βοήθειας.
«Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.
Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διεμήνυσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τόσο απλό είναι.
Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις.
Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας