Διαφοροποίηση Φίλη-Δρίτσα για το Ελληνικό. Συμμαχία Τσίπρα-ΠΑΣΟΚογεννών κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ

796
Η διαφοροποίηση των Φίλη Δρίτσα

Η διαφοροποίηση των Φίλη Δρίτσα από την ψηφοφορία για το Ελληνικό και η διαφωνία σειράς στελεχών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ για το «ναι» στον Λάτση πάει να ξεχειλίσει το ποτήρι των εσωτερικών ρήξεων στο ΣΥΡΙΖΑ.  

Η εναπομείνασα παλιά «φρουρά» του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη κυρίως από την ΑΚΟΑ του Γιάννη Μανιά, βαίνει προς σταδιακή υποβάθμιση και εκπαραθύρωση. Η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την ψήφο που έδωσαν στο τρίτο  μνημόνιο και την πιστή στη συνέχεια εφαρμογή του. Μια σκληρή συμμαχία Τσίπρα-ΠΑΣΟΚογεννών κυριαρχεί πια, σχεδόν απόλυτα, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μείζον εσωκομματικό ζήτημα προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δύο διαρροές στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, των δύο κορυφαίων στελεχών του και πρώην υπουργών, Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα. Με την παραβίαση της κομματικής γραμμής από τα δύο κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργούς, ετέθη θέμα διαγραφής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Τo θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου την περασμένη Δευτέρα και είχε αποφασιστεί να ψηφίσει το κόμμα “ναι” επί της αρχής του νομοσχεδίου, που ήταν η καθαρή θέση του Αλέξη Τσίπρα. Εντούτοις ο Νίκος Φίλης, δεν ακολούθησε την απόφαση, δίχως να ενημερώσει τον πρόεδρο ή την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά έκανε και σχετική δήλωση εκφράζοντας την αντίθεσή του με την θέση του κόμματος και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί που είχαν επιβάλλει την αντίστοιχη ρύθμιση επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πολιτική διαφοροποίηση. Τις αντιρρήσεις τους είχαν εκφράσει και οι Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι όμως τελικά ψήφισαν “ναι” επί της αρχής.

Ωστόσο, απέφυγαν να στηρίξουν κοινοβουλευτικά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι ήταν αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών. Το κύριο βάρος σήκωσε ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο ΠΑΣΟΚογενής Γιάννης Ραγκούσης. Ο Θοδωρής Δρίτσας επίσης δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, παραβιάζοντας την επίσημη κομματική γραμμή.

Δεύτερο “φάουλ” Δρίτσα

Είναι η δεύτερη φορά που ο Θοδωρής Δρίτσας φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος. Η πρώτη ήταν προ είκοσι ημερών όταν έκανε την δήλωση για τον Κουφοντίνα. Αν και ετέθη το ζήτημα της διαγραφής του, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά τον κάλυψε πολιτικά στην συνέντευξη που είχε δώσει στο OPEN.

Κομματικά στελέχη σχολίαζαν σκωπτικά ότι «ήταν το ευχαριστώ του Θοδωρή για την κάλυψη που το έδωσε ο πρόεδρος, αντί να τον διαγράψει». Ορισμένοι συσχετίζουν την στάση του με προσωπική δυσαρέσκεια από την μείωση της επιρροής του στις εσωκομματικές εκλογές στην νομαρχιακή του Πειραιά, όπου επικράτησαν οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης.

Αν και η Κουμουνδούρου για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να πάρει περαιτέρω διάσταση η διαφωνία των δύο στελεχών, δεν είναι λίγα τα στελέχη και οι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι «ο πρόεδρος θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα, ακόμη και με διαγραφή, πριν γίνουν επιδημία οι διαφοροποιήσεις βουλευτών».

Στην γενικότερη συζήτηση πάντως κατατέθηκε το επιχείρημα ότι στην παρούσα συγκυρία που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από τα λάθη της στην διαχείριση της πανδημίας, η διαγραφή δύο κορυφαίων στελεχών θα άλλαζε την πολιτική ατζέντα και θα επανέφερε την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματικές ανακατατάξεις

Βεβαίως εκείνοι που γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα λένε ότι οι διαγραφές δεν είναι στην αντίληψή του για την λειτουργία του κόμματος. Αν και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, αφού πρόκειται για στελέχη με μεγάλη προσωπική διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και οι δύο ανήκουν στη νεοσύστατη “Ομπρέλα”.

Ο Νίκος Φίλης συμπληρώνει μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη, την τετράδα, αποκαλούμενη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ “δημογεροντία”, που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα υπό επιτροπεία. Η “Ομπρέλα” έχει ευρύτερη πολιτική διαφοροποίηση, αν και όχι ακόμη σε σημείο ανοικτής σύγκρουσης με την ηγεσία.

Εν τω μεταξύ ανακατατάξεις προέκυψαν και από τις εσωκομματικές εκλογές. Παρότι η “Ομπρέλα” κράτησε τη Νομαρχιακή της Αθήνας, έχασε τον Πειραιά και συνολικά οι προεδρικοί κέρδισαν τις πέντε από τις οκτώ οργανώσεις της Αττικής. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις συνολικά αύξησαν, έως και διπλασίασαν τις δυνάμεις τους.

Την ζυγαριά έγειραν τα καινούργια μέλη στην πλειονότητά τους προερχόμενα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό παρά τις δυσχέρειες, τα εμπόδια και ενίοτε τις καθαρές αρνήσεις που έβαλαν τα παλαιά κομματικά στελέχη στις προσχωρήσεις. Οι καινούργιες διοικήσεις των νομαρχιακών οργανώσεων αποτελούν πλέον και το κύριο σώμα του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί ψηφιακά λόγω των περιορισμών από την πανδημία.

*Το κείμενο  μετά την εισαγωγή με τα μπλε γράμματα ανήκει στον Σπύρο Γκουτζάνη από το SLpress  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας