Σοβαρά είναι τα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της Δευτέρας 23 Ιουλίου στην ανατολική Αττική, που προκύπτουν από καταγγελία των διασωστών, ότι με το ξέσπασμά της έλαβαν αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την αναγκαιότητα επέμβασής τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από εθελοντές διασώστες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας (ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR), λίγα λεπτά αφότου είχε γίνει γνωστή η εστία της πυρκαγιάς, οι διασώστες αποτρέπονταν από το να μεταβούν στο σημείο εκείνο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Από τις μαρτυρίες τους προκύπτει υποτίμηση του κινδύνου και λανθασμένη εκτίμηση της έκτασης που έπαιρνε εκείνη την ώρα η πυρκαγιά.
Όπως ανέφεραν οι διασώστες, “με το που ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη επικοινωνήσαμε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς -δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας αποκαλύψω με ποιους ακριβώς- και μας είπαν κατά λέξη ‘‘δεν χρειάζεται να πάτε στον Βουτζά και στην Καλλιτεχνούπολη. Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα’’. Δεν ήταν άτομα από την Πυροσβεστική. Αρκετές ώρες αργότερα, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, εκτιμήσαμε πως πρέπει να παρακούσουμε τις οδηγίες και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας με την επίλεκτη ομάδα”.
“Όταν υπάρχει ένας άνεμος που ξεπερνάει τα 9 Μποφόρ”, συνεχίζουν οι διασώστες, “δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.
Τονίζοντας ότι “πάντα, σε κάθε καταστροφή, όλα οφείλονται σε αρχική μη αποδοχή του γεγονότος ως προς το πόσο σοβαρό μπορεί να είναι”, κατέληξαν, λέγοντας πως “η όλη κατάσταση ξεκινά από τον συντονισμό, από το πόσο άμεσα κινούνται οι δυνάμεις και το πλήθος των εθελοντών, οι οποίοι πραγματικά εκείνη την ώρα μπορούν να προσφέρουν. Πολλοί κάτοικοι που συναντήσαμε μας έλεγαν ότι ‘‘κανένας δεν μας έδωσε οδηγία να φύγουμε’’“.
Ενδιαφέρουσα είναι και η μαρτυρία του δασολόγου Γαβριήλ Ξανθόπουλου, ειδικού στις δασικές πυρκαγιές, που αναφέρει ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής του ζήτησε να κάνουν, μαζί με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ενέργειες πρόληψης για τις πυρκαγιές, δεν δόθηκα συνέχεια και “τελικά δεν έγινε τίποτα”.