Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Συρίας. Το μεγάλο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο που διαιωνίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

8516
Τουρκία

1. Η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις μόνο Ευρωπαϊκές χώρες που (πειθαρχώντας στις εντολές των ΗΠΑ) απέπεμψαν την πρεσβεία της Συρίας. Οι άλλες τρεις: η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Μεγάλη Βρετανία.
Η Πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα έκλεισε τον Δεκέμβριο 2012, κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Σαμαρά. Χωρία καμία δικαιολογία. Ακόμη και σήμερα, το επίσημο site Υπουργείου Εξωτερικών δεν τολμάει να αναφέρει την αλήθεια και αναφέρει υποκριτικά και αόριστα ότι «η πρεσβεία ανέστειλε τη λειτουργία της».
2. Η Ελληνική Πρεσβεία στην Δαμασκό ανέστειλε την λειτουργία της, τον Ιούλιο 2012, για λόγους ασφαλείας. Να σημειώσουμε εδώ δύο παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι «οι λόγοι ασφαλείας» αποτελούν πρόσχημα: η ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη, για «λόγους ασφαλείας», δεν είχε κλείσει στη διάρκεια του Πολέμου στο Ιράκ. Όπως και το ότι το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη δεν είχε κλείσει όσο η πόλη ήταν κάτω από τον αιμοσταγή έλεγχο ουκρανοναζιστικών ταγμάτων, αλλά έκλεισε όταν οι λαϊκές πολιτοφυλακές πλησίαζαν τη πόλη. Πάλι για «λόγους ασφαλείας».
3. Οι υπόλοιπες χώρες που έκλεισαν τη πρεσβεία τους στη Δαμασκό είναι οι: (από Ευρώπη) Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Ελβετία. Από τις υπόλοιπες χώρες: Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς και ΗΠΑ.
4. Παρέμειναν οι πρεσβείες της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Τσεχίας (που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ).
5. Η Συρία διατηρεί σήμερα Πρεσβείες ή Προξενεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Σουηδία, η Ελβετία, αλλά και η… Τουρκία (!).
6. Ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει μόνο διπλωματική και πολιτική πλευρά.
Στη Συρία βρίσκονται 2εκ. Ελληνορθόδοξοι και στην Ελλάδα χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν πρέπει να ταξιδεύουν μέχρι τη πλησιέστερη Συριακή Πρεσβεία. Στη Σόφια, της Βουλγαρίας. Γύρω από τη μετακίνηση στη Σόφια λειτουργεί ένα ολόκληρο κύκλωμα οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων.
Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται όμηροι δουλεμπόρων και ΜΚΟ.
7. Και φυσικά υπάρχει και μια ισχυρή οικονομική παράμετρος.
Η Ελλάδα, πειθαρχώντας στον ευρωαντλαντικό άξονα, επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν και την Συρία.
Πριν την διακοπή των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων το ισοζύγιο για την Ελλάδα ήταν θετικό. Ανερχόταν στα 140 εκ. ευρώ.
Βουτάνιο, πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, λιπαντικά, βενζίνη, σύρματα από χαλκό, φύλλα από αργίλιο, σωλήνες από σίδηρο ή χάλυβα ή χαλκό, συσκευές τηλεφωνίας, αερολύματα, ελκυστήρες, είδη ρουχισμού και υφάσματα , αυτοκίνητα μεταχειρισμένα και μη μεταφοράς εμπορευμάτων ή επιβατών, χρώματα-βερνίκια, μετασχηματιστές ήταν μερικά μόνο από τα προϊόντα εξαγωγής της Ελλάδας προς τη Συρία.
Το ισοζύγιο προβλεπόταν να αυξηθεί και άλλο λόγω της σταδιακής κατάργησης της «Αρνητικής Λίστας» της Συρίας, ως προς τα εισαγόμενα προϊόντα.
Επίσης διακόπηκε η αγορά πετρελαίου από το Ιράν (σε εκπτωτικές τιμές που πλησίαζαν το 50% της παγκόσμιας μέσης τιμής και με πίστωση) κι οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ιράν.
8. Η πιο επικίνδυνη όμως εξέλιξη είναι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στη περιοχή. Η αναβάθμιση των Νατοϊκών βάσεων και της παρουσίας του Νατοϊκού στόλου στη περιοχή, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την Ελλάδα. Με τη Κρήτη ειδικά να βρίσκεται πλέον εντός πολεμικής ζώνης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας