Διάσκεψη Παρισιού για Λιβύη-Αποχώρηση ξένων στρατευμάτων χωρίς χρονοδιαγράμματα-Τσιμουδιά για τουρκολιβυκό μνημόνιο

558
Αποχώρηση ξένων στρατευμάτων

Αναλύοντας τη Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αναφορικά με την παραμονή ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη χώρα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού έχει άμεση σχέση με την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν, επισημαίνουμε τα εξής:

1.Οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης, απορρίπτοντας όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις“.

Αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στο μέλλον. 

2.Τονίζεται η σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκόμενοι να δεσμευθούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως ορίσθηκε στον πολιτικό οδικό χάρτη της Λιβύης και εγκρίθηκε στα ψηφίσματα 2570 και 22171 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα συμπεράσματα της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου της 23ης Ιουνίου 2021, και να δεχθούν τα αποτελέσματά τους.

Επιβεβαιώνεται επίσης  ότι άτομα ή οντότητες, εντός ή εκτός Λιβύης, που ενδέχεται να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, υπονομεύσουν, χειραγωγήσουν ή παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση θα καταστούν υπόλογοι και ενδέχεται να υποδειχθούν από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑΗΕ σύμφωνα με την απόφαση 2571 του ΣΑΗΕ (2021). ”

Εδώ εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει ο δρόμος για την υποψηφιότητα ως Προέδρου στη Λιβύη του Στρατάρχη Χαφτάρ,  του Καντάφι αλλά και το πιθανότερο και του νύν φιλότουρκου Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αφού κανείς δεν αποκλείεται από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Εφόσον ο Ντμπέιμπα κατέβει ως υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές, κάτι που μένει να δούμε εάν όντως γίνει, τότε ο “τουρκικός δάκτυλος” θα  είναι κάτι περισσότερο από δεδομένος, οπότε σε τέτοια περίπτωση θα  αναμένουμε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της απόφασης 2571 του ΣΑΗΕ (2021).

3.Επικροτείτε η δέσμευση του προσωρινού Προεδρικού Συμβουλίου και της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να διασφαλίσουν την επιτυχία της πολιτικής μετάβασης μέσω της διεξαγωγής των παραπάνω εκλογών και να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσω του συνολικού «Σχεδίου Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.

Εκφράζουν την πλήρη στήριξή  στο συνεκτικό «Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος» που αναπτύχθηκε από την JMC 5+5, σύμφωνα με την απόφαση 2570 (2021) του ΣΑΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάπτυξης χρονοδιαγραμμάτων, ως πρώτο βήμα προς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και της απόφασης 2570 ΣΑΗΕ.

Χαιρετίζουν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο αυτό. Δεσμεύονται να διευκολύνουν τη συγχρονισμένη, σταδιακή, βαθμιαία και ισορροπημένη εφαρμογή της, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν τις διατάξεις της χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνουν ότι ο επαναπατρισμός μισθοφόρων, ξένων μαχητών, ξένων δυνάμεων και μη κρατικών ενόπλων δρώντων θα απαιτήσει την ηγεσία της JMC 5+5 με την υποστήριξη της UNSMIL και τον γρήγορο συντονισμό μεταξύ των χωρών καταγωγής τους και της Λιβύης. Επικροτούν τη συνάντηση της JMC 5+5 με τις γειτονικές χώρες (Τσαντ, Νίγηρας, Σουδάν) στο Κάιρο από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα σχέδιο μηχανισμού επικοινωνίας και συντονισμού.

Χαιρετίζετε η  άφιξη του αρχικού τμήματος της ομάδας παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός της UNSMIL για την υποστήριξη του Λιβυκού Μηχανισμού Παρακολούθησης Εκεχειρίας που ιδρύθηκε υπό την ηγεσία της JMC 5+5,  ενώ καλούν για την πλήρη ανάπτυξή του και, σύμφωνα με την απόφαση 2570 (2021) ΣΑΗΕ προτρέποντας τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων.

Σημειώνεται το έργο της Μεσογειακής Επιχείρησης των Ναυτικών Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR MED) IRINI σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων μέσω επιθεωρήσεων πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.”

Από εδώ συνάγεται ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων θα γίνει συγχρονισμένα, σταδιακά, βαθμιαία και ισσοροπημένα, ενώ θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων.

Και αυτά ενώ απομένουν μόλις 40 ημέρες πρίν τις εκλογές…

Εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία απόχώρησης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων αποκλείεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Οι  δηλώσεις  του Τούρκου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Önal 

Επιγραμματικά αναφέρουμε τις δηλώσεις του:

1.Η έγκαιρη διεξαγωγή εκλογών δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Οι εκλογές στη Λιβύη θα πρέπει να συμβάλουν στη σταθερότητα και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και μέλλον με ευημερία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο και τα αποτελέσματα να γίνουν αποδεκτά από όλους”

Eδώ προϊδεάζει για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Τουρκία, εφόσον αυτό δεν είναι αρεστό

2.”Ο Önal τόνισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται επίσης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης και υποστηρίζει τη διαδοχική, ισορροπημένη και επαληθεύσιμη απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη“.

Εδώ επισημαίνουμε ότι μιλάει για απόσυρση ξένων μαχητών και μισθοφόρων μόνο και όχι για προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς υπό προϋποθέσεις η Τουρκία συμφωνεί μόνο για απόσυρση των μισθοφόρων της από τη Λιβύη

3.Ο Önal δήλωσε ότι χαιρέτισε τη μερική βελτίωση της γραφής στην τελική δήλωση, αλλά ότι διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το υπόλοιπο άρθρο σχετικά με το καθεστώς των ξένων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι ως Τουρκία, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ της τρέχουσας και της μελλοντικής κυβέρνησης της Τουρκίας και της Λιβύης.

Η αυθαίρετη αμφισβήτηση της νομιμότητας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν κάνει στη Λιβύη είναι απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης. Τέλος, η επόμενη περίοδος στη Λιβύη είναι πολλά υποσχόμενη.  Η Τουρκία θα βοηθά πάντα τη Λιβύη και τους Λίβυους Θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας”.

Εκτίμηση

Εδώ είναι όλο το ζουμί για την αποχώρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που “καίει” την Ελλάδα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέχρι τις εκλογές, τελεία και παύλα.

Ωστόσο λέει και κάτι νέο ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ , ότι το  συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί μεταξύ της τωρινής και της νέας κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας.

Εδώ διαφαίνεται ότι ίσως τις επόμενες ημέρες δούμε επικαιροποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν με μια υπογραφή προς τούτο μεταξύ Ερντογάν-Ντμπέιμπα, προκειμένου να υποθηκευθεί για τα καλά υπέρ αυτού, η απόφαση της νέας Λιβυκής κυβέρνησης και του Προέδρου.

Με την επικαιροποίηση του τουκολιβυκού συμφώνου από τον Ντμπέιμπα, η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της μέχρι τις εκλογές μένουν νόμιμα στη Λιβύη, αποφεύγοντας και κυρώσεις από τον ΟΗΕ και εξηγώ.

Το τουρκικό σχέδιο είναι απλό και εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως νόμιμη, όπως και η νυν μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

Συνεπώς εφόσον και οι 2 νόμιμες κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους (υπογράφει η πρώτη και επικαιροποιεί η δεύτερη το τουρκολιβυκό μνημόνιο), γιατί να μην το κάνει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης μετά τις εκλογές.

Έτσι η Τουρκία προσπαθεί να ανάγει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου σε διμερές θέμα αποκλείοντας παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Η Τουρκία συμφωνεί τέλος υπό όρους στην σταδιακή, επαληθεύσιμη και ισορροπημένη αποχώρηση των μισθοφόρων της από τη Λιβύη.

Τέλος αφήνει  εμμέσως πλή σαφώς ανοικτή την πόρτα αμφισβήτης του εκλογικού αποτελέσματος στη Λιβύη, εφόσον αυτό δεν θα της είναι αρεστό.

Τελικά καλά τα συμπεράσματα της Συνόδου στο Παρίσι, αλλά ποιός θα πετάξει την Τουρκία έξω από τη Λιβύη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας