Πινακοθήκη Πειραιά: “Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα απ’την ποίηση των λαών της”

1939
πινακοθήκη

Την έκθεση εικαστικών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με θέμα «Μεσόγειος. Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της» φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29 – κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου), έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 18.30 και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι 12.00-20.00.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος αναφέρει για την έκθεση:

«Το ΕΕΤΕ σε αυτές τις εποχές της βαρβαρότητας του πολέμου, εκφράζει την ανησυχία του και παράλληλα κάλεσε τους εικαστικούς μέλη του ΕΕΤΕ να εκφράσουν με το έργο τους τη δική τους ανησυχία για τα πολεμικά σχέδια και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς, αγωνία και αλληλεγγύη στους πολύπαθους λαούς της Μεσογείου.

Στα πλαίσια της έκθεσης “Μεσόγειος… η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της” επιλέξαμε ποίηση από την Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου, ποιητές οι οποίοι με το έργο τους, τη στάση τους, τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, την ειρήνη και τη ζωή των λαών του τόπου τους».

Κείμενα:

– Ελλάδα: Τάσος Λειβαδίτης «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος», Γιάννης Ρίτσος «Οδοιπορώ για την Ειρήνη» (απόσπασμα), Νίκος Καββαδίας «Federico Garcia Lorca», «Fata Morgana», Οδυσσέας Ελύτης «Μικρή Πράσινη Θάλασσα», «Το μονόγραμμα», Γιώργος Σεφέρης «Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας», «Η θάλασσα».

– Τουρκία: Αζίζ Νεσίν «Σώπα, μη μιλάς», Ναζίμ Χικμέτ «Η πιο όμορφη θάλασσα».

– Αίγυπτος Χάλεντ Ραούφ «Εμένα, για πατρίδες μη με ρωτάτε». 

– Τυνησία: Μιλάντ Φαϊζά «Ένας ήσυχος αποχαιρετισμός» (αποσπάσματα).

– Μαρόκο: Σάλεμ Χιμίς «Κάτι που κατονομάζω».

– Λίβανος, Σάουκι Μπζίε «Το μουσείο των κεριών». 

– Συρία: Μοχάμετ Μαγούτ «Ο φόβος του ταχυδρόμου».

– Παλαιστίνη: Μαχμούντ Νταρουίς «Τα τριαντάφυλλα και το λεξικό», «Σ’ αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις», Σεμίχ ελ Κάσεμ «Λόγος στην αγορά της ανεργίας».

 Γαλλία: Λουί Αραγκόν «Τα μάτια της Εσάς».

– Ιταλία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι «Το έθνος μου».

– Ισπανία: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Άλλο Τραγούδι».

– Πορτογαλία: Ζοζέ Σαραμάγκου «Νέος άνθρωπος».

– Κύπρος: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Παιδί με μια φωτογραφία».

– Αλβανία: Βισάρ Ζίτι «Η δημοκρατία στη φύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας