Σε κοινωνική κατάρρευση, υπερχρέωση και πτώχευση η Ελλάδα-Καταπέλτης τα οικονομικά δεδομένα

1402
δημοσιονομικό

Η Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβούλιου, επιστρέφει σε ελλείμματα του Προϋπολογισμού και ελλείμματα στο Ισοζύγιο Πληρωμών εφάμιλλα, αν όχι και μεγαλύτερα, από αυτά που μπήκε στα καταστροφικά μνημόνια, ενώ τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, χωρίς “λίπος” και με την υπερχρέωση της χώρας απείρως μεγαλύτερη.

Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ οικονομικοκοινωνικής διάλυσης και οδεύει ολοταχώς σε κοινωνική κατάρρευση, πρωτοφανή υπερχρέωση, άγρια λιτότητα, μεγάλη ανεργία και πτώχευση, πράγματα που θα βάλουν στο “κόκκινο” και τις εθνικές απειλές.

Ν.Ζ

Μόνη διέξοδος για την χώρα είναι μια ανεξάρτητη εθνική οικονομική και νομισματική πολιτική, στο δρόμο της αποδέσμευσης από την Ε.Ε, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η επαναθεμελίωση του κράτους και του δημόσιου τομέα σε νέες αποτελεσματικές και παραγωγικές βάσεις, η αναδιάρθρωση-διαγραφή χρέους και όλα με κεντρικό στόχο ένα ευρύ σχέδιο παραγωγικών επενδύσεων, απασχόλησης και κοινωνικών δαπανών, αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και παιδείας, το οποίο, σε συνθήκες εθνικού νομίσματος, δεν θα επιβαρύνει με χρέος την χώρα.

Υψηλά ελλείμματα καταγράφονται τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού (10,9 δισ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (9,2 δισ. ευρώ), ενώ η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Τριμηνιαίο Δελτίο του Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο “Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις”. Στην έκθεση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας γίνεται αναφορά στη ραγδαία πτώση του ΑΕΠ, στη μεγάλη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και της απασχόλησης.

Επίσης, αναφέρει πως τα υπόλοιπα των καταθέσεων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών παρουσιάζουν αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες. Από τον Μάρτιο 2020 (υπόλοιπα καταθέσεων Φεβρουαρίου), οπότε και άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης Covid-19 τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτικά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναφέρεται πως καταγράφει ένα πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια έλλειμμα 11 περίπου δισ. ευρώ με πρωτογενές έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το αποτέλεσμα (σε ταμειακή βάση) κατά το πρώτο επτάμηνο του 2020 είναι ελλειμματικό κατά 9,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 248 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Επισημαίνεται ότι “τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξης και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των 6 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε άλλωστε με την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου”.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: "Η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα"

Δήμητρα Καδδά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας