Δημοσιονομική τρύπα 900 εκατ. εκτροχιάζει την ''καθαρή'' έξοδο από τα μνημόνια

1783
δισ

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Δημοσιονομική «βόμβα» ύψους 900 εκατ. ευρώ απειλεί να τινάξει στον «αέρα» τα φετινά πλεονάσματα και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Η «βόμβα» που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο πριν από την εαρινή έλευση του «κουαρτέτου» στην Αθήνα – όπου θα βρεθεί «επί τάπητος» το θέμα της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου (από το 2019, αντί του 2020)- προέρχεται από τις αστοχίες στα περσινά φορολογικά μέτρα. Από τις αυξήσεις των συντελεστών στους ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα , λεπτοκομμένο καπνό) και τον ΕΝΦΙΑ που θεωρείται από τους δανειστές η «ραχοκοκαλιά» των εσόδων από τα Μνημόνια και για το λόγο αυτό οι εισπρακτικές ροές από αυτή την δεξαμενή θα πρέπει να είναι σταθερές.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την οποία έχουν πάρει ήδη και μελετούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών  η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του περσινού προϋπολογισμού προέρχεται:
– Από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα. Η αποθεματοποίηση στην οποία προχώρησαν οι οικονομικούς φορείς εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων που έγιναν στους ΕΦΚ προκάλεσαν ρήγμα στα φορολογικά έσοδα του 2017. Οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους είναι μειωμένες κατά 440 εκατ. ευρώ!
– Από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ τα οποία αποτελούν το 97,49% των εσόδων από φόρους στην ακίνητη περιουσία. Τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκατ. ευρώ (έσοδα 3,02 δισ. ευρώ το έτος 2017 έναντι 3,36 δισ. ευρώ το έτος 2016).

Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων και σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος. 

Η εξέλιξη αυτή όμως δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φέτος θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες. 

Στην περίπτωση που από τις νέες τιμές προκύψουν μεγάλες μειώσεις, ενδεχομένως η τρύπα των 340 εκατ. ευρώ (και το 2018 απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ) να «γιγαντωθεί».
Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 


Και το πιθανότερο είναι να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή, η κάλυψη του ανωτέρω κενού άνω των-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου.

– Από τον Ειδικό Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο όπου οι εισπράξεις πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 107,19 εκατ. ευρώ ή κατά 69,87% και διαμορφωθήκαν σε 46,23 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες προήλθαν από την μείωση των συντελεστών στους οικιακούς και μεγάλους εταιρικούς καταναλωτές.

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι αστοχίες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει μετά το τέλος Απριλίου αναφορικά με το «κλείσιμο» του 2018 και τις δυνατότητες που έχει η Αθήνα να εκπληρώσει την φετινή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 


Στόχος τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ακόμη άπιαστο ενώ κυβέρνηση και Βρυξέλλες έχουν τοποθετήσει τον πήχη στο 3,8% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας