Στα 6 δις φτάνει η δημοσιονομική τρύπα που έχει προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το α’εξάμηνο η παρούσα κρίση και η στρατηγική διαχείρισης της από την κυβέρνηση μέσα στην ευρωφυλακή.
Το πρωτογενές έλλειμμα στο α’εξάμηνο ανήλθε σε 5.8 δις ευρώ, ενώ προβλεπόταν πλεόνασμα 313 εκ. ευρώ, με την διαφορά να φτάνει σε 6,1 δις ευρώ.
Η μεγάλη αυτή απόκλιση είναι ενδεικτική των σφοδρών πιέσεων που δέχεται φέτος αλλά και θα δεχθεί τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός, καθώς όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες το έλλειμμα θα αυξάνεται, λόγω εκτόξευσης των δαπανών και μεγάλης μείωσης των εσόδων.
Στα θετικά, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η σχετικά μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης του τουρισμού, αναμένεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη.
Πολλοί προβλέπουν ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα στα Μνημόνια και σε πρωτοφανή λιτότητα.
Έτσι, η Ελλάδα, παρότι ουραγός σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα βγει, όποτε βγει από την παρούσα κρίση, ερειπωμένη, απίστευτα υπερχρεωμένη και με υποθηκευμένο επ’ αόριστον το μέλλον της.
Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα προβλέπεται να γνωρίσει μια πρωτοφανή παραγωγική ερήμωση, φτώχεια, ανεργία, πείνα και εξαθλίωση με μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο.
Η Ελλάδα αν δεν βγει από την ευρωζώνη σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ώστε να μπορέσει με “δωρεάν“χρήμα και χωρίς απαράδεκτες δεσμεύσεις να καθορίσει με προοδευτικό προσανατολισμό το μέλλον της, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσει άσπρη μέρα τόσο η οικονομία της όσο και ο ελληνικός λαός.
Κ.Μ