Δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις για χιλιάδες αγρότες με «κόκκινα» δάνεια

2069
μπλόκα

Με δεσμεύσεις λογαριασμών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι σε περιόδους κρίσης (γρίπη των πτηνών, μεγάλες ζημιές λόγω κακοκαιρίας) έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ανάλογες καταστάσεις καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και οι εγγυητές, ενώ χαοτική παραμένει η κατάσταση με τους συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Πριν από λίγες μέρες η Πανελλήνια Ενωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών με επιστολή της στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμόδιους φορείς καταγγέλλει ότι «όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή και έχουν καθυστερημένες οφειλές δανείων διαπιστώνουν με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ αυξάνονται συνεχώς, ενώ αποστέλλονται μαζικά προειδοποιητικές επιστολές που τους καλούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την παρέλευση της οποίας χωρίς άλλη ειδοποίηση θα αποσταλούν για βεβαίωση στις κατά τόπους οικονομικές εφορίες». Η Ενωση χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «σχιζοφρενικές και επιεικώς ανεπίκαιρες στη σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η πολιτική βούληση ευρείας και μαζικής ρύθμισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων μέσα από την προς ψήφιση νομοθεσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού».
Η Ενωση καταγγέλλει επίσης ότι οι πιέσεις που ασκούνται «είναι και παράνομες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από μία ιδιωτική εταιρία εκκαθάρισης που διαχειρίζεται την πτώχευση της πρώην ΑΤΕ και ρυθμίσεις των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων».
«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, όπως γίνεται και με άλλες παραγωγικές τάξεις. Ο κλάδος απειλείται άμεσα, σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η διαδικασία αποστολής των απαιτήσεων στο Δημόσιο Ταμείο για αναγκαστική είσπραξη των οφειλών θα φτάσουμε να δούμε πολλές μονάδες να διακόπτουν τη λειτουργία τους αφού δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα που είναι βασικό δικαιολογητικό για τις συναλλαγές με το Δημόσιο», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάνης.
Τις τελευταίες ώρες οι παραγωγοί κυρίως οι πτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση για τα δάνεια που πήραν για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν από τη γρίπη των πτηνών την περασμένη δεκαετία από την ΑΤΕ πριν αυτή χωριστεί σε καλή και κακή.
Οι τράπεζες προς το παρών δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αγωνία των παραγωγών. Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος «υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος προτείνει για την αποπληρωμή των δανείων του να δίνει 5.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 60.000 ευρώ το χρόνο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό!».
Παράλληλα στο στόχαστρο των εταιρειών που έχουν αναλάβει την ενημέρωση των οφειλετών έχουν μπει και οι εγγυητές οι οποίοι δέχονται ισχυρές πιέσεις ενώ έχουν αρχίσει και οι δεσμεύσεις λογαριασμών τους. Πριν λίγες ημέρες έφθασε κατασχετήριο για 9.000 ευρώ.
Δεσμεύονται επιδοτήσεις, αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Σύμφωνα με τους συνεταιριστές το ύψος των «κόκκινων» δανείων φθάνει περίπου το 1 δις. ευρώ για τα οποία ήδη οι εκκαθαριστές ζητούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν άμεσα, γιατί διαφορετικά θα ληφθούν δικαστικά μέτρα εις βάρος τους.
Τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο: Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σπιτιών, γεωργικών μηχανημάτων και επιδοτήσεων των δανειοληπτών και των εγγυητών τους. Για να μπει όμως σε καθεστώς ρύθμισης ένας αγρότης θα πρέπει να καταβάλει το 10% της συνολικής οφειλής και η αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας