Οργιάζουν οι αποκοπές ρεύματος. “Δεν έχω, δεν πληρώνω” και αγώνες η απάντηση

1752
δεν πληρώνω

Δεν προλαβαίνουν να κόβουν ρεύμα.

Αφού οι διακοπές (αποκοπές) ρεύματος έχουν υπερτριπλασιαστεί την τριετία 2015-2017, εκτινάσσονται σε πρωτοφανή ύψη και οργιάζουν το 2018.

Ανάλγητη η υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ δεν προσφέρει καμιά διευκόλυνση στην αποπληρωμή, αφού προσφέρει μόνο 12 δόσεις, με το 40% της οφειλής προκαταβολή και αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών.

Όπερ αδύνατον.

Η μόνη απάντηση για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπροστά στην αναλγησία της κυβέρνησης, της ΔΕΗ, του δημόσιου και των τραπεζών, είναι το σύνθημα «Δεν έχω δεν πληρώνω», παράλληλα με τον μαζικό ενωτικό αγώνα στις γειτονίες έξω από τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, των τραπεζών, έξω από τα υπουργεία και συμβολαιογραφεία και αν χρειαστεί με καταλήψεις τους, για να σταματήσουμε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κάθε μορφής και διακοπές ρεύματος.

Έκρηξη κατά 313% των αποσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία τριετία 2015-2017 σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, με την συντριπτική πλειονότητα τους να είναι πελάτες της ΔΕΗ, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Από 56.256 το 2015 εκτοξεύθηκαν σε 232.494 το 2017, ενώ μέσα στο 2018 οι αποκοπές ρεύματος κυριολεκτικά οργιάζουν και έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, για την προαναφερόμενη περίοδο αυξήθηκαν κατά 13,9% και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των οικογενειών με χαμηλό εισόδημά που εντάχθηκαν στις ειδικές κατηγορίες φθηνότερης κιλοβατώρας.

Ο αριθμός τους έφτασε στους 693.487.

Τα μεγέθη αυτά που αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» αναδεικνύουν το μέγεθος και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2015-2017 καθώς το 12% των οικιακών καταναλωτών δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά διαβίωσης, αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για το 2017 στο 3% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων διακόπηκε από τη ΔΕΗ η παροχή ρεύματος εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αδιάψευστός μάρτυρας αυτής της κατάστασης είναι η διατήρηση του όγκου των χρεών προς την Δημόσια Επιχείρηση στο αστρονομικό επίπεδο των 2.7 δις ευρώ.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων των αποσυνδέσεων και των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δείχνει, εκτός από την αύξηση, και τη σκληρότητα των μέτρων που λαμβάνου η ΔΕΗ και η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που απειλούν με μπλακάουτ την οικονομική λειτουργεία της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας,.

Κι αυτό καθώς θεωρούν πως μέσα στον μεγάλο αριθμό των οφειλετών και των δικαιούχων του ΚΟΤ βρίσκονται και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η όξυνση των μέτρων φαίνεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των διακοπών ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστούν έχει πενταπλασιαστεί στη διάρκεια της τριετίας (2015-2017.

Το 2017 οι εντολές αποσύνδεσης που έδωσε, κατά κύριο λόγο, η ΔΕΗ στον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ήταν 232.494. και το 2015 ήταν 56.256.

Καταγράφηκε δηλαδή μια τεράστια αύξηση πάνω από 300%.

Το 2016 οι διακοπές ρεύματος σε οφειλέτες είχαν καταμετρηθεί στις 150.163.

Δηλαδή σε διάστημα ενός έτους (2016-2017) αυξήθηκαν σχεδόν κατά 55%.

Κι επειδή χωρίς ρεύμα δεν μπορεί να ζήσει κανένας, χιλιάδες νοικοκυριά που βρέθηκαν στο σκοτάδι έσπευσαν να πληρώσουν μέρος των οφειλών ή όλο το συσσωρευμένο χρέος προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο ρεύμα.

Έτσι, το 2017 από τις 232.494 αποσυνδέσεις, οι οποίες να σημειωθεί ότι αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου των μετρητών χαμηλής και μέσης τάσης, επανασυνδέθηκαν οι 149.709.

Δηλαδή, μέσα στη χρονιά υπολογίστηκε ότι 82.784 μετρητές έμειναν κλειστοί.

Ή με πιο απλά λόγια 82785 νοικοκυριά δεν κατάφεραν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα

Ο αριθμός αυτός, όπως φαίνεται και από τις πίνακες που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ», ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2016, οπότε το ισοζύγιο αποσυνδέσεων – επανασυνδέσεων έγειρε υπέρ των διακοπών κατά 34.524.

Όσο για το 2015 λόγω του χαμηλού αριθμού των διακοπών ηλεκτροδότησης, αντίστοιχα μικρός ήταν και εκείνος των επανασυνδέσεων.

Έτσι στο σκοτάδι έμειναν 9.043 νοικοκυριά.

Αλλά και στο θέμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες ψήφισε αλλαγή των όρων των δικαιούχων, με κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα όσων παίρνουν το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Έτσι με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των νοικοκυριών που εντάσσονται στο ΚΟΤ.

Πάντως και παρά την αύξηση των εντολών αποκοπών, ΔΕΗ και κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το «τέρας» των απλήρωτων χρεών.

Όπως επίσης και οι διακανονισμοί που εφάρμοσε αυτά τα τρία χρόνια η διοίκηση της εταιρείας έφεραν πενιχρά αποτελέσματα.

Κι αυτό επειδή η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν έχει να πληρώσει λόγω της εκτίναξης των οικονομικών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ, εντός του καλοκαιριού το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα περίπου 2,7 δις ευρω.

Από αυτά μόλις περίπου 350 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διακανονισμό, ενώ απλήρωτοι λογαριασμοί της τάξης των 800 εκατ. ευρώ πρέπει να θεωρούνται ανείσπρακτοι καθώς πρόκειται για φέσια που άφησαν καταναλωτές στη ΔΕΗ και η εταιρεία δεν μπορεί να τους εντοπίσει, όπως επιχειρήσεις που έκλεισαν, επιχειρηματίες που άλλαξαν ΑΦΜ…

Πηγές θέλουν χρέη της τάξης των 2,4 δις ευρώ να μην έχουν ρυθμιστεί.

Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσά 1,7 δις ευρώ προέρχονται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της μέσης τάσης.

Στην υψηλή τάση, οι απλήρωτοι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανίες ανέρχονται στα 370 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο, δε, χρωστά ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρω.

Τα ανείσπρακτα χρέη των 2,7 δις ευρώ αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Η διοίκηση της εταιρείας λίγο πριν από το τέλος του 2017 αναγκάστηκε να προσλάβει, κατόπιν διαγωνισμού, την εξειδικευμένη εταιρεία Qualco , η οποία ως επικεφαλής κοινοπραξίας άλλων εταιρειών έχει ετοιμάσει πλάνο βελτίωσης της εισπραξιμότητας.

Μάλιστα η συγκεκριμένη δεσμεύτηκε να φέρει στο επόμενο εννιάμηνο 450 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ.

Έτσι, πρόκειται να σκληρύνει η στάση της Δημόσιας Επιχείρησης έναντι των οφειλετών, με τις τηλεφωνικές και εξώδικες ενοχλήσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των όπλων για την είσπραξη των χρεών. Και φυσικά με ένταση αναμένονται και οι διακοπές ηλεκτροδότησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας