Δεν πάει καλά ο τουρισμός: Άσχημα τα οικονομικά στοιχεία στο α’ τετράμηνο και τα χειρότερα έπονται

4036
υφαλοκρηπίδα

Το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό στο πρώτο τετράμηνο του έτους εφέτος λόγω της ανόδου του τουρισμού σε Τουρκία και Αύγυπτο.

Εφθασε μόλις τα 276 εκατ. ευρώ έναντι 354 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 73 εκατ. ευρώ ή 7,4%) σε σχέση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 150 εκατ. ευρώ ή 24,2%).

Ουσιαστικά ακολουθείται η τάση που ξεκίνησε το 2016: Το 2016 24,7 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την Ελλάδα για διακοπές (εξαιρουμένων των επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοια), με τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν τα 13,2 δισ. ευρώ.

Η συνολική τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2015 – αλλά τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 6,5%.

Η ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε μείωση στην μέση δαπάνη κατά κεφαλήν κατά 13% (στα 470,5 ευρώ). Το 2017 μειώθηκε στο 445 ευρώ και εφέτος γράφει μείωση κατά 17% μέχρι στιγμής!

Η μείωση γίνεται ακόμα πιο είναι εντυπωσιακή, γιατί υπάρχει αύξηση κατά 11,5% στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση φθάνοντας τα 2,903 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 7,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας τα 1,05 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις εισπράξεις, αύξηση κατά 9% εμφάνισαν αυτές από κατοίκους των χωρών της ΕΕ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 610 εκατ. ευρώ, και στην αύξηση κατά 6,7% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 403 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 17,5% και διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 23,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ.

Είναι γεγονός ότι ακόμα και η Μύκονος, εφέτος, μέχρι στιγμής δεν πάει καλά και η κίνηση είναι περιορισμένη. Η Σαντορίνη διασώζεται από τους Κινέζους, αλλά οι άλλες περιοχές δεν έχουν τον τουρισμό που αναμενόταν.

Ειδικά η Χαλκιδική και η βόρεια Ελλάδα που ζούσαν από Ρώσους, έχουν πρόβλημα. 

Η Αττική έχει τουρισμό, αλλά η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι χαμηλή.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» για τον Αύγουστο, αλλά εκεί η μάχη είναι πολύ πιο δύσκολη: Η Τουρκία (που κάποιοι ανόητοι στην Ελλάδα πανηγύριζαν με την πτώση της τουρκικής λίρας) προσφέρει το ίδιο ή και καλύτερο προϊόν στα παράλια του Αιγαίους και της Ανατολικής Μεσογείου, με κόστος τουλάχιστον 30% χαμηλότερο!

Η Αίγυπτος, έχει ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του 2015-2016 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ο τουρισμός της έχει ανακάμψε με εντυπωσιακά φτηνά πακέτα.

Αντίστοιχα στη Τουρκία το πρώτο τετράμηνο του 2018, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών κατέγραψαν αύξηση κατά 32,5% φθάνοντας σε 7,78 εκατ. και σε επίπεδο εσόδων το 33%!

Στο τετράμηνο επισκέφθηκαν την Τουρκία 1,9 εκατ. περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Αύξηση κατά 28,3% παρουσίασαν οι αφίξεις των ξένων τουριστών στην Τουρκία και τον Απρίλιο σε συνέχεια των αυξήσεων κατά 34,8% τον Μάρτιο, 31,6% τον Φεβρουάριο και κατά 38,5% τον Ιανουάριο.

Εντυπωσιακά, όμως, ήταν τα αποτελέσματα του τουρισμού της Τουρκίας και σε επίπεδο βασικών αγορών για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αναλυτικά, οι αφίξεις από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18,13%, από τη Βρετανία κατά 33,5%, από τη Γαλλία κατά 40%, από την Ιταλία κατά 41,1%, από την Ισπανία κατά 71%, από τη Πολωνία κατά 112%, από τη Ρωσία κατά 63,9% από το Βέλγιο κατά 29,7%, από τη Βουλγαρία κατά 22,6% και από την Ελλάδα κατά 6,3%.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ενέταξε από το φετινό Ιούνιο, για πρώτη φορά, στο θερινό της πρόγραμμα προορισμούς στα ανατολικά παράλια της Τουρκίας, ποντάροντας στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στη γειτονική χώρα.

Η Τουρκία φιλοξένησε 36,8 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό το 2014 και 36,3 εκατομμύρια το 2015 για να πέσει εντυπωσιακά στα 25,3 εκατομμύρια το 2016 (χρονιά του πραξικοπήματος) και να αυξηθούν εκ νέου στα 32,4 εκατομμύρια το 2017.

Για φέτος οι εκτιμήσεις της Ένωσης των Τουρκικών Τουριστικών Γραφείων (TURSAB), βλέπουν εφικτό το στόχο για 40 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες και έσοδα άνω των 30 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την TURSAB, η ζήτηση από τη Γερμανία και τη Ρωσία (που είναι και οι δύο βασικές αγορές για τον τουρκικό τουρισμό) είναι πολύ υψηλή με αύξηση κατά 60% από τους Γερμανούς και κατά 30% από τους Ρώσους.

Άνοδος αναμένεται και από άλλες αγορές όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, με την Αττάλεια και τα παραλιακά θέρετρα στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου να βρίσκονται, συνολικά, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.

Για όλα αυτά βέβαια αιτία είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το τουρκικό νόμισμα, ένα ακόμη πλεονέκτημα για τους επισκέπτες στους δημοφιλείς τουρκικούς προορισμούς, που καθίστανται έτσι ακόμη πιο φθηνοί: Για φέτος η τουρκική λίρα είναι στο 1 προς 5, ενώ πέρυσι ήταν στο 1 προς 4 και το 2016 στο 1 προς 3,8.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Hilton», που ανακοίνωσε προ ημερών τα σχέδιά της, έκανε λόγο για τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Τουρκία κάτω από το brand Double Treeby Hilton και Hampton by Hilton.

Το comeback της Τουρκίας στον τουρισμό φυσικά δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητο και από τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα, που αρχίζουν να παρατηρούν ήδη ακόμη και για τη φετινή, υψηλή περίοδο του Αυγούστου τους πρώτους «κραδασμούς» στις κρατήσεις στις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων λόγω του ανταγωνισμού των τιμών από την Τουρκία, κρούοντας πλέον ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για τη σεζόν του 2019 και επαναφέροντας το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Υστερούμε για την υψηλή περίοδο (από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου) στις ανώτερες κατηγορίες ξενοδοχείων, όπου συγκριτικά, όπως προκύπτει μέσα από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, τα αντίστοιχα τουρκικά ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων είναι 30% – 50% φθηνότερα» αναφέρουν στελέχη του ΣΕΤΕ.

Ακόμη πιο ανταγωνιστικές θα είναι οι συνθήκες από την Τουρκία για τον ελληνικό τουρισμό το 2019, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, που θέτουν υπό συζήτηση εκ νέου το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας