Δεν είναι όλοι στην Ε.Ε. ευχαριστημένοι με τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας

766
συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. διαβεβαιώθηκαν χθες από τον Έλληνα συνάδελφό τους ότι η συμφωνία ήταν ένα φιλοευρωπαϊκό σύμφωνο που θα ενίσχυε την αμυντική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έχουν πειστεί όλοι. «Είναι λίγο παράξενο να λέμε ότι το σύμφωνο συμβάλλει στην ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. στο POLITICO. «Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για ένα παραδοσιακό αμυντικό σύμφωνο του 19ου αιώνα μεταξύ δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων. Έχει σίγουρα περισσότερη σχέση με την επιδίωξη στενών εθνικών συμφερόντων παρά με την Ευρώπη».

Το σύμφωνο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα αμφισβητούμενα ύδατα στη Μεσόγειο που περιέχουν αποθέματα ορυκτών καυσίμων.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η Γαλλία υποστηρίζει πλέον πλήρως τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας στη Μεσόγειο, παρόλο που αυτές είναι διεθνώς αμφισβητούμενες.

Το σύμφωνο περιλαμβάνει γαλλικές εγγυήσεις για να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των δύο ηγετών την Τρίτη. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα μπροστινά φυλάκια, σε μια ταραγμένη περιοχή, όπου τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα είναι σημαντικά», είπε, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας εκεί δεν είναι μόνο για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά «για λογαριασμό της Ευρώπης και για λογαριασμό της Γαλλίας».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η Γαλλία «θα δεσμευτεί να προστατεύσει [την Ελλάδα] σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή επιθετικότητας. Αυτή είναι η δική μου ιδέα της φιλίας και της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και της ευρωπαϊκής εδαφικής ενότητας που εκτιμούμε».

Αλλά άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα να πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας – που τεχνικά εξακολουθεί να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα – με τέτοιο τρόπο. Ενώ το Παρίσι συγκρούστηκε πρόσφατα με την Άγκυρα στη Λιβύη, άλλα κράτη της Ε.Ε. εξακολουθούν να επιθυμούν να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη χώρα, η οποία δεν είναι απλώς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά ελέγχει επίσης ένα μεγάλο μέρος της μετακίνησης των προσφύγων στην Ε.Ε.

Οι ευρωπαίοι πρεσβευτές υπέγραψαν την Τετάρτη μια νέα μαύρη λίστα εννέα χωρών για φορολογικούς παραδείσους, η οποία περιλαμβάνει τον Παναμά και τις αμερικανικές Νήσους Βιρτζίνια – αλλά όχι την Τουρκία. Ένα προσχέδιο της μαύρης λίστας, το οποίο είδε το POLITICO, πέρασε από τη συνάντηση των πρεσβευτών χωρίς συζήτηση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ε.Ε. Οι υπουργοί των Οικονομικών της πρόκειται να σφραγίσουν τον τελικό κατάλογο στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησής τους στις 5 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας