Δεν είναι «μια στραβή που έτυχε στην βάρδια»…

1750
τηλεμάγειρα

Πάνω από όλα, πρόκειται για μια ακόμα πολύνεκρη τραγωδία. Ευτυχώς δεν ήταν του ύψους και του μεγέθους στην Μάντρα και στο Μάτι. Θεωρώ μεγάλο κέρδος για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι με αφορμή αυτή την τραγωδία δεν σηκώθηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. 

Πάνω από όλα, πρόκειται για μια ακόμα πολύνεκρη τραγωδία. Ευτυχώς δεν ήταν του ύψους και του μεγέθους στην Μάντρα και στο Μάτι. Θεωρώ μεγάλο κέρδος για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι με αφορμή αυτή την τραγωδία δεν σηκώθηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι.

Δεν είναι στοιχείο ορθολογισμού να λέμε πως έτσι θέλησε ο Θεός κλπ. Δύο θέματα είναι που επιβάλλεται να τεθούν στην δημόσια συζήτηση. Το ένα είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προωθείται στην χώρα μας και το άλλο είναι η κλιματική αλλαγή. Τα video και οι φωτογραφίες που είδατε σε αυτόν τον ιστότοπο μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Δείχνουν από πού ξεκινούν τα προβλήματα και δεν αφήνουν περιθώρια για εξορκισμούς του τύπου «αυτά συμβαίνουν μια φορά στα εκατό χρόνια». Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ακριβώς αυτό: Αυξάνονται η πυκνότητα και η ένταση των ακραίων φαινομένων. Στο Μάτι ήταν ο σφοδρός αέρας που έκανε την φωτιά φονική. Στην Χαλκιδική πήρε και σήκωσε τις πρόχειρες τουριστικές κατασκευές για να τις προσγειώσει με σφοδρότητα πάνω στους άτυχους συνανθρώπους μας. Στις πυκνοκατοικημένες τουριστικές παραλίες οι κατασκευές είναι εποχιακές, υπάρχουν πολλές τέντες, λυόμενα καταλύματα.

Όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει ότι οι κατασκευές αυτές τηρούν τις προδιαγραφές της Πολεοδομίας και κάθε κανόνα ασφάλειας, της πυρόσβεσης συμπεριλαμβανομένης. Με άλλα λόγια, οι εικόνες από τη Χαλκιδική δείχνουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι πυκνοκατοικημένες παραλιακές περιοχές, γεμάτες πρόχειρες κατασκευές, τέντες, πέργκολες, ημιστεγασμένους χώρους, μέσα στα δέντρα, χωρίς τήρηση προδιαγραφών ή χωρίς συμπερίληψη προδιαγραφών που αφορούν τον άνεμο, είναι πιο ευάλωτες.

Την ίδια ώρα παρότι έχουμε τη δυνατότητα πιο έγκαιρων μετεωρολογικών προβλέψεων είναι προφανές ότι εξακολουθούν να απουσιάζουν σχέδια αποτελεσματικής ενημέρωσης πληθυσμών που μπορεί να είναι μεγάλοι, πολυεθνικοί όπως π.χ. είναι το πλήθος τουριστών στη Χαλκιδική ώστε έγκαιρα να μη βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες. Πρέπει να το παραδεχτούμε και να το μεταφέρουμε στις δράσεις μας. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, και μια από τις πλέον επικίνδυνες συνέπειες της είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ας συμφωνήσουμε πολίτες, κρατικοί θεσμοί, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση στο τι χρειαζόμαστε: Έγκαιρη πρόγνωση και προειδοποίηση, άρα μια πιο σύγχρονη, πιο εξοπλισμένη από υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονικό προσωπικό μετεωρολογική και όχι μόνο υπηρεσία. Νέους πολεοδομικούς κανόνες και εφαρμογές, δηλ όπως έχουμε ελαχιστοποίησε τις συνέπειες από τους σεισμούς με τις αντισεισμικές κατασκευές, έτσι πρέπει να ξαναδούμε τα όρια αντοχής των κατασκευών μας και όχι μόνο! πχ πόσες από αυτές τις κατασκευές που παγίδευσαν και σκότωσαν ανθρώπους στη Χαλκιδική είχαν άδεια?

Όταν αντιμετωπίζεις την κλιματική αλλαγή με την επιπολαιότητα και την εγκληματική αφέλεια του Ντόναλντ Τραμπ όλα αυτά σου φαίνονται πεταμένα λεφτά και χαμένος χρόνος. Όταν ως κυβερνητική και κρατική αρχή σχεδιάζεις όχι με βάση τα ακραία φαινόμενα που τα θεωρείς τυχαία και προσωρινά αλλά με βάση τη λογική «όλα για την ανάπτυξη και την ιδιωτική κερδοφορία που θα φέρει επενδύσεις», τότε θα συνεχίσεις να ισοπεδώνεις δάση για να “αναπτυχθείς” και θα σου φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η… στραβή που σου έτυχε στην βάρδια…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας