Δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ η ένταση στο Αιγαίο δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

1931
πλήρωμα

Το ρεπορτάζ των οργάνων του ΝΑΤΟ, με τους τεμενάδες του Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, συμπληρώνει (με την ουσία) το αμερικανικό οικονομικά πρακτορείο Ζero Hedge, γράφοντας -κάτω από τον ανωτέρω τίτλο- τα ακόλουθα, σαν σχόλιο συνέντευξης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην ΄Αγκυρα:
Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ δυο μελών του ΝΑΤΟ οξύνθηκαν δραματικά. Η Τουρκία απείλησε να εισβάλει σε ελληνικά νησιά, η Ελλάδα απάντησε και οι ΄Ελληνες βλέπουν τώρα την Τουρκία σαν την χειρότερη απειλή για την ύπαρξή τους.
Αλλά οι γοργά επιδεινούμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Stoltenberg Jens - Aegean Sea
Λέγοντας ότι κι οι δυο χώρες είναι «δυο υψηλής αξίας σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», ο Στόλτενμπεργκ εγκωμίασε την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα  και Γιλντιρίμ μετά την πτώση του Μιράζ και τον θάνατο του πιλότου την Πέμπτη, καθώς επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών F-16s, που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
« Η ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.»
Ερώτηση: Η ένταση στο Αιγαίο εξακολουθεί να επιτείνεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ασκήσει πιο ενεργό ρόλο στο πρόβλημα. Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ ενώπιον της αυξανόμενης έντασης μεταξύ δύο συμμάχων;
Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο υψηλής εκτίμησης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Υπήρξαν σύμμαχοι από το 1952. Και οι δυο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνά μας. Περιμένω ότι οι διαφορές ­­που βλέπουμε σε ορισμένα θέματα θα επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών σε πνεύμα καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να λύσουν υτές τις διαφωνίες με διάλογο.
Ερώτηση: Ώστε το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει ανάμειξη;
Στόλτενμπεργκ: Όχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Το αμερικανικό πρακτορείο  προσθέτει πως ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τόνισε με έμφαση της σπουδαιότητας της Τουρκίας ως πολύτιμου στρατηγικού συμμάχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας