«Δεν βλέπω ότι η Μ. Βρετανία θα αντιμετωπίσει χάος ή ανυπέρβλητα προβλήματα, αν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο θα έλεγα»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο Newpost και στον Γιάννη Αλμπάνη, επιμένει αταλάντευτα στην αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μιλώντας στο Newpost και στον Γιάννη Αλμπάνη, ο Π. Λαφαζάνης αρνήθηκε ότι η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει χάος λόγω Brexit. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία έκανε λόγο για στασιμοανάκαμψη και μόνο φαινομενική μείωση της ανεργίας. Χαρακτήρισε, επίσης, εξάμβλωμα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τέλος, επανέλαβε τη θέση της ΛΑΕ για τη δημιουργία μετώπου των «δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη:
Κύριε πρόεδρε, είστε από τους βασικούς υποστηρικτές στην Ελλάδα της εξόδου από το ευρώ. Το χάος στο οποίο βυθίζεται η Μεγάλη Βρετανία με το Brexit έχει κλονίσει καθόλου την πεποίθησή σας;
Επιτρέψτε μου να αμφισβητήσω ότι η Μεγάλη Βρετανία βυθίζεται στο χάος. Δεν βλέπω κανένα χάος στη Μ. Βρετανία. Βεβαίως, η χώρα έχει προβλήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα προβλήματα αυτά θα ήταν λιγότερα εκτός της διαδικασίας του Brexit. Πρόκειται για προβλήματα τριβής σε μια διαδικασία που είναι δύσκολη. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί η δική μας άποψη για έξοδο από την ευρωζώνη με αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη Μ. Βρετανία. Εμείς προτείνουμε μια έξοδο από την ευρωζώνη υπό την ηγεμονία των προοδευτικών δυνάμεων και στη βάση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας μας με φιλολαϊκούς μετασχηματισμούς. Επομένως, είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν εμπλέκεται με τις αντιφάσεις του βρετανικού σχεδίου για έξοδο από την Ε.Ε. Αντιφάσεις που σχετίζονται, κυρίως, με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο αγγλικό κατεστημένο.
Ωστόσο, είτε η έξοδος είναι αριστερή είτε δεξιά, η στάση των Ευρωπαίων είναι εξίσου αδιάλλακτη, όπως τη βλέπουμε στη Μ. Βρετανία. Μάλιστα, όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit. Αν, λοιπόν, η κραταιά Μ. Βρετανία αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και βρίσκεται μπροστά σε τόσο μεγάλα προβλήματα, τι τύχη θα είχε εκτός Ε.Ε. η μικρή Ελλάδα;
Θα επαναλάβω ότι παρά τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στον μεγαλοαστικό χώρο της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος ηγείται του Brexit, και παρά τον πόλεμο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, δεν βλέπω ότι η Μ. Βρετανία θα αντιμετωπίσει χάος ή ανυπέρβλητα προβλήματα, αν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο θα έλεγα. Εμένα με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ενώ επί τόσους μήνες υπάρχει η εκκρεμότητα του Brexit, η βρετανική οικονομία στέκεται καλά, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην πορεία της. Νομίζω ότι η Μ. Βρετανία μπορεί να πάει και πολύ καλύτερα αν φύγει από την Ε.Ε., παρά τις πιέσεις και τις επιθέσεις που θα δεχτεί από τις Βρυξέλλες. Η Μ. Βρετανία ως μια μεγάλη καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική δύναμη έχει μεγάλο βάθος οικονομικών σχέσεων και νέα πεδία που μπορεί να αναζωογονήσει απέναντι στις παρακμάζουσες ευρωζώνη και Ε.Ε., που δεν έχουν κανένα μέλλον. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν λέω ότι υπάρχει κάποιος θαυματουργός ανθόσπαρτος δρόμος διεξόδου για την Ελλάδα. Τέτοιος δρόμος δεν υφίσταται εδώ που έχουμε φτάσει. Το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι αν η Ελλάδα βγαίνοντας από την ευρωζώνη και στη συνέχεια από την Ε.Ε., θα έχει καλύτερες προοπτικές από τον καταστροφικό δρόμο ο οποίος ακολουθείται σήμερα. Ένα δρόμο που διαμορφώνει μια χώρα χωρίς μέλλον. Αυτά τα δύο πράγματα δεν συγκρίνονται. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι χίλιες φορές προτιμότερη.
Γιατί λέτε χωρίς μέλλον; Η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμό 2% και η ανεργία μειώνεται.
Η ανάπτυξη είναι κάτω από 2% και ίσως πάει ακόμα παρακάτω το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια στασιμο-ανάπτυξη με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ιδιαίτερα όταν δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 4% στο δεκαετές ομόλογο. Επομένως, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας θα είναι ναρκοθετημένες για δεκαετίες. Πολύ περισσότερο που και το πεδίο της ευρωζώνης δεν είναι καθόλου καλό. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, είναι αστείο να λέμε ότι μειώνεται. Έχουμε μια πολύ μεγάλη μετανάστευση των νέων, η οποία φαινομενικά μειώνει την ανεργία ως ποσοστό. Αλλά η απώλεια ενός νεανικού εργατικού δυναμικού με υψηλές δεξιότητες είναι αναντικατάστατη για τη χώρα μας.
Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια χώρα είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Πέραν τούτου, η φαινομενική μείωση της ανεργίας οφείλεται και στην υπερβολική ανάπτυξη των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με την πορεία της οικονομίας. Μέσα στο ευρώ η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί όρθια και να έχει μια στοιχειώδη αναπτυξιακή πορεία, έστω και καπιταλιστικού-νεοφιλελεύθερου τύπου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες με πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πολύ ισχυρότερες οικονομίες μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος. Πόσο μάλλον, που το φαινομενικά ενιαίο νόμισμα το κανονίζει η Φρανκφούρτη. Στην ουσία έχουμε ένα ευρω-μάρκο.
Η νομισματική πολιτική χαράσσεται σχεδόν αποκλειστικά με βάση τα γερμανικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών. Η νομισματική πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικονομική πορεία μιας χώρας. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην τελευταία ταχύτητα μιας ευρωζώνης στην οποία οι αποκλίσεις θα μεγαλώνουν. Η ευρωζώνη δεν έχει κανένα μέλλον. Γι’ αυτό άλλωστε το πρόγραμμα «σταθεροποίησης» για την Ελλάδα συνεχίζεται μετά από 10 χρόνια, παρ’ όλο που λένε ότι έχουμε βγει από το Μνημόνιο. Η χώρα ζει μια κατάσταση χειρότερη από αυτήν των Μνημονίων για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ έχει ισχυρές δεσμεύσεις μέχρι το 2060, δεν έχει τη φτηνή χρηματοδότηση που είχαμε όταν ήμασταν σε καθαυτό μνημονιακό πρόγραμμα.
Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πώς το κρίνετε εσείς, δεδομένης και της συμμετοχής σας στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς;
Πρόκειται για ένα πλαίσιο για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην ουσία καταργείται κάθε είδους κάλυψη για τους «κόκκινους» δανειολήπτες. Οι συσσωρευτικές προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών. Η κυριότερη από αυτές είναι το όριο των 130.000 ευρώ για την οφειλή μαζί με τους τόκους και τις λοιπές χρεώσεις. Την περασμένη Τετάρτη είχαμε εκατοντάδες πλειστηριασμούς. Οι μισοί αφορούσαν πρώτη κατοικία και μόνο τέσσερις δάνεια κάτω από 130.000. Αλλά και όλο το υπόλοιπο πλαίσιο είναι ανυπόφορα δυσβάσταχτο. Ακόμα και αν ο δανειολήπτης εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και εγκριθεί η αίτησή του από την πλατφόρμα, θα πέσει στα νύχια της τράπεζας.
Η τράπεζα θα του κάνει μια πρόταση δόσης (ξέρουμε όλοι τι προτάσεις κάνουν οι τράπεζες…), που άμα δεν τη δεχτεί και προσφύγει στα δικαστήρια, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα πρέπει να πληρώνει το 100% της αρχικής δόσης. Αν, όμως, μπορούσε να πληρώνει τη δόση δεν θα είχε γίνει «κόκκινος». Αν τώρα δεν πληρώσει τρεις δόσεις θα χάσει το σπίτι του. Αν πάλι πάει σε δίκη και τη χάσει, τότε θα πρέπει να πληρώσει το 5% του οφειλόμενου δανείου. Δηλαδή, θα χάσει το σπίτι και θα χρωστά επιπλέον το 5% του δανείου.
Τέτοια νομοθετικά εκτρώματα δεν έχουν προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά. Είναι ένα άθλιο κατασκεύασμα των θεσμών και των τραπεζών, στο οποίο συναίνεσε η υπαλληλία του ελληνικού κατεστημένου. Γι’ αυτό άλλωστε το ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Είναι δε εντυπωσιακό ότι ψήφισε «παρών» το ΚΚΕ. Ανοχή, δηλαδή, στο εξάμβλωμα; Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτή τη στάση, η οποία προκαλεί πελώρια ερωτήματα.
Στις επικείμενες ευρωεκλογές οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν με τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη ΛΑΕ και όχι Βαρουφάκη ή Κωνσταντοπούλου;
Κατ’ αρχάς, εμείς ακολουθούμε ενωτική πολιτική με όλο τον ευρύτερο αντιμνημονιακό δημοκρατικό χώρο. Δεν έχω πάψει να τονίζω την ανάγκη όλες οι συνεπείς, -τονίζω το συνεπείς-, αντιμνημονιακές δημοκρατικές δυνάμεις να συμπτύξουν ένα μέτωπο με στόχο να δημιουργήσουν ρωγμές κι εντέλει να σπάσουν το μνημονιακό τείχος. Δεν είναι δική μας ευθύνη το ότι δεν δημιουργήθηκε το μέτωπο.
Εμείς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά καμία άλλη δημοκρατική αντιμνημονιακή δύναμη. Δεν είναι ο στόχος μας να αλληλοεξοντωθούμε. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον καταστροφικό δρόμο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών δυνάμεων, δηλαδή του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., καθώς και της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού. Αυτούς τους αντιπάλους θέλουμε να οδηγήσουμε σε ήττα στις ευρωεκλογές. Καλούμε σε στήριξη της Λαϊκής Ενότητας γιατί κρατάει σταθερά ενωτική στάση στον αντιμνημονιακό δημοκρατικό χώρο, έχει άμεσα εφαρμόσιμη ριζοσπαστική εναλλακτική λύση και είναι παρούσα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Γιατί, για να ακολουθήσει η χώρα έναν διαφορετικό δρόμο, δεν αρκεί η ψήφος. Χρειάζεται ισχυρή λαϊκή συμμετοχή, μαζικοί λαϊκοί αγώνες.