Δήλωση σοκ Μπάρτλε: Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τόσο σθεναρά την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση

2647
barthle

Τσίπρας – Δούρου οι καλύτεροι υπάλληλοι της νέας Γερμανικής κατοχής. Από κοντά Μητσοτάκης, Γεννηματά

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπάρτλε, νέος εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Deutsche Welle, είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τόσο σθεναρά την Ελληνογερμανική Συνέλευση και πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση όρισε δικό της εντεταλμένο.

Πιο αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

Την Πέμπτη το βράδυ ξεκινά στη Χερσόνησο της Κρήτης η 8η συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) που θα διαρκέσει ως το Σάββατο. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν εμπειρίες για θέματα όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον Εναλλακτικό Τουρισμό και Τουρισμό Υγείας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και την ενεργειακή στροφή στους δήμους. Η 8η συνδιάσκεψη θα επιδιώξει όμως και μια νέα αρχή, δηλώνει σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle o Nόρμπερτ Μπάρτλε. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αντικατέστησε πριν από μισό χρόνο στο αξίωμα του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου στην ΕΓΣ τον Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ. Ο 66χρονος Μπάρτλε είναι υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αλλά και από την ελληνική πλευρά σημειώνεται μια νέα εξέλιξη. Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση όρισε δικό της εντεταλμένο για την ΕΓΣ. Ο κ. Μπάρτλε εκφράζεται με ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επιστολή του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι εντεταλμένη του θα είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Πρόκειται για ορόσημο της συνεργασίας μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση», επισημάνει. «Μέχρι τώρα δεν υποστηριζόταν από την ελληνική κυβέρνηση σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε την επαφή με την ΕΓΣ. Εταίροι της γερμανικής πλευράς στην Ελλάδα ήταν η ΚΕΔΕ και η ΕΝ.ΠΕ. Η χειρονομία του έλληνα πρωθυπουργού να ορίσει δικό του εντεταλμένο οφείλεται σαφώς στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ο κ. Μπάρτλε συνδέει αυτήν την εξέλιξη με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και την «καλή συνεργασία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άγκελα Μέρκελ. Αυτό έχει επιδράσει και στην κοινή γνώμη στις δύο χώρες και συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε». Ο νέος εντεταλμένος εκφράζει την πεποίθηση πως με την κ. Δούρου ως εντεταλμένη θα είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν περισσότερα κοινά προγράμματα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πάντως, ο αριθμός των διμερών συνεργασιών στο πλαίσιο της ΕΓΣ ανέρχονται περίπου σε 60.

Απολογισμός και νέο ξεκίνημα

Από την πέμπτη συνδιάσκεψη ελλήνων και γερμανών δημάρχων και περιφερειαρχών στο Βερολίνο το 2015

Οι νέοι εντεταλμένοι προσφέρουν όμως και την ευκαιρία ενός απολογισμού της μέχρι τώρα δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τη διατύπωση μελλοντικών στόχων. «Θέλουμε», δηλώνει ο κ. Μπάρτλε, «να διατηρήσουμε τα δόκιμα και παράλληλα να κάνουμε μια νέα αρχή. Με τους Έλληνες εταίρους μας θέλουμε να προσδιορίσουμε τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούμε από εδώ και πέρα». Οπωσδήποτε στο επίκεντρο της συνεργασίας θα παραμείνει η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια, μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ελλήνων αυτοδιοικητικών για την ΕΓΣ είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι των γερμανών συναδέλφων τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς προγράμματα που θα είχαν ενδιαφέρον και για τους γερμανικούς δήμους.

Ο κ. Μπάρτλε συμφωνεί με αυτή την παρατήρηση. Παράλληλα υποδεικνύει σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που ενδείκνυνται για συνεργασία, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση στους δήμους: «Εδώ η Ελλάδα είναι αρκετά προχωρημένη. Οι γερμανικοί δήμοι μπορούν να μάθουν αρκετά από τους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά στο θέμα της ανακύκλωσης και της αποφυγής απορριμμάτων έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι ελληνικοί δήμοι. Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σίγουρα δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε, ενδεχομένως όμως να μπορούσαμε να βοηθήσουμε ελληνικούς δήμους να υπερπηδήσουν ορισμένα στάδια. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και οι οποίες εν τέλει θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Οικονομική συνεργασία

Πέραν αυτού, ο κ. Μπάρτλε θα ήθελε να διευρύνει το φάσμα των θεμάτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με οικονομικά ζητήματα, συγκεκριμένα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρεί πως τα περιθώρια είναι μεγάλα για τη δραστηριοποίηση γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα όπως και για τη διοχέτευση ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και συνεπώς στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τελικά, η Δούρου δεν παραβρέθηκε

Μετά από την κατακραυγή που ξεσήκωσε η ανακοίνωση της επιλογής της ως εντεταλμένης της κυβέρνησης, η Ρένα Δούρου, προφασιζόμενη άλλες υποχρεώσεις, δεν παραβρέθηκε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων ήταν και η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών Αττικής Σπύρου Τζόκα, Γιώργου Γαβρίλη και Παναγιώτη Αθανασιάδη, που αποδοκίμασαν τη Συνέλευση και κατά συνέπεια και την παρουσία της Δούρου σ’ αυτήν.

Είναι προφανές ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, η Δούρου φρόντισε να αποφύγει έναν ακόμη αυτοεξευτελισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας