Η επιπολαιότητα αλλά και η γελοιότητα σε αυτόν τον τόπο δεν έχει όρια.
Δυστυχώς τα προσέγγισε αρκετά ο Γιάννης Βαρουφάκης με τα όσα είπε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας, με την έκδοση Navtex και τις προθέσεις της για έρευνες με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δεν θα σχολιάσω τα πολλά “μαργαριτάρια” που είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, το ένα χειρότερο από το άλλο.
Χαρακτηριστικά, όμως, για να αποτυπώσω παραστατικά την παραπάνω παρατήρησή μου, θα αναφερθώ, μόνο, στη περισπούδαστη θαυματουργή πρόταση που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε επί λέξει τα εξής: “ καλέσαμε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει μια περιφερειακή διάσκεψη των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, για να ξεκινήσει ένας περιφερειακός διάλογος για την χάραξη ΑΟΖ και την επίλυση διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στη ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια σύσκεψη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς καμία επιδιαιτησία θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και θα ήταν προπομπός για ένα θεραπευτικό διάλογο στα ελληνοτουρκικά“.
Δεν θα συζητήσω τώρα το γεγονός ότι μια τέτοια διάσκεψη είναι ανέφικτη και θα είχε για αυτονόητους λόγους προβλήματα στο αν και ποιοι θα συμμετέχουν.
Το τραγικό είναι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης ζητάει διάλογο όχι μόνο για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, η οποία είναι και η μόνη νόμιμη προς επίλυση διάφορα με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αλλά και όπως λέει ρητά, διάλογο επί όλων των διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, διάλογο εφ’ όλης και για όλες τις απαράδεκτες, αυθαίρετες και επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, μόνο που αντί αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει ως διμερής, να αρχίσει, ακόμα χειρότερα, σε πολυμερή βάση και επομένως οι επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας να τύχουν διεθνοποίησης και αποδοχής συζήτησης τους. Δυστυχώς, έναν τέτοιο διάλογο προτείνουν εκβιαστικά και επιδιώκουν σ’ αυτόν να σύρουν την Ελλάδα, τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ.
Κατά τ’ άλλα ψάχνει τις “κόκκινες γραμμές” ο Γιάννης Βαρουφάκης που θα πρέπει να θέσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Μα ακριβώς αυτές τις “κόκκινες γραμμές” έχει διαγράψει ο Γιάννης Βαρουφάκης, προτείνοντας μια Ελλάδα που θα είναι ανοιχτή να συζητήσει με τους πάντες τα πάντα, ακόμα και την ίδια την εδαφική ακεραιότητά της!
Υ.Γ: Ένας διάλογος με την Τουρκία προϋποθέτει την παραίτησή της από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την κατάργηση του casus belli, του Πρωτοκόλλου της Βέρνης και του τουρκολυβικού μνημονίου, μαζί με την αποδοχή από την Άγκυρα, χωρίς επιφυλάξεις, της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτός ο διάλογος θα έχει ως μόνο θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση, ακριβώς, του Δικαίου της Θάλασσας.
Κ.Μ